Δ. Κοδέλας: Δεν απάντησε ο υπουργός Α. Τσαυτάρης για το ΟΣΔΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ. Κοδέλας: Δεν απάντησε ο υπουργός Α. Τσαυτάρης για το ΟΣΔΕ

Μάιος 29, 2014 - 18:07

φωτογραφία eurokinissi

Δεν απάντησε ο υπουργός Α. Τσαυτάρης για το ΟΣΔΕ – Επιβράβευση της πολιτικής του από τους αγρότες συμπέρανε από τις κάλπες!

Δ. Κοδέλας: “Το μήνυμα δεν το πήρατε, το πήραν όμως όσοι σας ψήφισαν και θα πράξουν δεόντως στις επόμενες εκλογές”

Στο ζήτημα του ΟΣΔΕ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 28/05, κατά τη διάρκεια κύρωσης σύμβασης που αφορούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρης στην απάντησή του δεν ανέφερε απολύτως τίποτα τόσο για το ζήτημα του χαρατσιού του ΟΣΔΕ όσο και για τα ζητήματα των βοσκοτόπων, των Συνεταιρισμών και της ανυπαρξίας σχεδίου για τη Νέα ΚΑΠ που έθεσε ο Δ. Κοδέλας. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Περιφέρεια συνιστούν επιβράβευση της πολιτικής του προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή Αργολίδας ο οποίος δήλωσε: “Το μήνυμα δεν το πήρατε. Νομίζω ότι όσοι σας ψήφισαν το πήραν το μήνυμα και θα πράξουν δεόντως στις επόμενες εκλογές.”

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δ. Κοδέλα για το εκλογικό αποτέλεσμα και για το ζήτημα του ΟΣΔΕ:
Κύριε Υπουργέ, η Βουλή μετά τις ευρωεκλογές είναι μία διαφορετική Βουλή, καθώς η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία, με βάση και το μπόνους των πενήντα εδρών, δεν είναι πλέον παρά μία μειοψηφία. Με αυτήν την έννοια είναι στην ημερήσια διάταξη η απαλλαγή αυτού του τόπου από αυτήν τη Συγκυβέρνηση της καταστροφής, μια Συγκυβέρνηση η οποία και στον αγροτικό χώρο, για τον οποίο είστε αρμόδιος, είχε και έχει καταστροφικές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη φορά το μήνυμα απέναντι στα κόμματα της Συγκυβέρνησης ήρθε και ήταν ηχηρό και αδιαμφισβήτητο και από την περιφέρεια. Και αυτό δεν είναι άσχετο, πέραν των άλλων, και από τις πολιτικές που ακολουθείτε στον αγροτικό χώρο.
Ξεκινάω με το πρώτο θέμα που απασχολεί αυτήν την περίοδο πάρα πολλούς αγρότες και που φανερώνει ότι η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας ήταν το πρώτο επεισόδιο ενός έργου που αφορά την πλήρη εκποίηση της αγροτικής οικονομίας στις ιδιωτικές τράπεζες και ειδικά στην Τράπεζα Πειραιώς. Αναφέρομαι στο θέμα του ΟΣΔΕ το οποίο μετατράπηκε σε ένα νέο χαράτσι για τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί όλης της χώρας είναι οργισμένοι με τις διαδικασίες και τα κόστη που αφορούν την ενιαία αίτηση ενίσχυσης που, πέραν των άλλων βέβαια, πέραν του οικονομικού κόστους που προστίθεται στα τεράστια κόστη παραγωγής που έχουν αυξηθεί και στα χαράτσια που έχετε επιβάλει σε χωράφια, σπίτια, παντού, αφορά και την εκχώρηση και αυτού του τομέα, του ΟΣΔΕ, του πληροφοριακού συστήματος στο ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, δηλαδή Τράπεζα Πειραιώς, ΠΑΣΕΓΕΣ, NEUROPABLIC. Και για πολλούς μικρούς αγρότες και παραγωγούς το κόστος αυτό φτάνει περίπου ακόμη και το ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Δηλαδή, ό,τι παίρνουν ή ό,τι δικαιούνται το επιστρέφουν μέσα από τα κόστη του ΟΣΔΕ. Η διαδικασία για δωρεάν, μέσω του on line συστήματος καταχώρησης αίτησης προφανώς υπονομεύτηκε, δεν προωθήθηκε από το Υπουργείο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος ενώ εξαιρούνται, ούτως ή άλλως, σημαντικές κατηγορίες αγροτών και ειδικά οι κτηνοτρόφοι. Επομένως, μιλάμε για ένα νέο δυσβάσταχτο χαράτσι με μόνιμα χαρακτηριστικά για τους αγρότες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω από εσάς, δεσμεύεται για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και τη διερεύνηση πάσης φύσης ευθυνών για το νέο αυτό σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο. Επίσης, δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ μέσα από την αξιοποίηση των υπηρεσιών και των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου που θα είναι δωρεάν για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι διάλογοι σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών (από τα πρακτικά):
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας απαντήσω, γιατί είπε ο κ. Κοδέλας -που ορίστηκε εκπρόσωπος σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα- πόσο χάλια πήγε η Κυβέρνηση και πόσο μας καταψήφισαν οι αγρότες. Μάλλον, δεν διαβάζετε καλά τα αποτελέσματα, κύριε Κοδέλα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΔΕΛΑΣ: Καλά πάτε!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πείτε μου σε ποιες περιφέρειες πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη κατανομή των περιφερειακών εκλογών και πόσες από τις μεγάλες τελικές αγροτικές περιφέρειες του τόπου μας κέρδισε; Πείτε, επίσης, τους μεγάλους δήμους που κερδίσατε στην περιφέρεια.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Τις ευρωεκλογές τις έχετε υπόψη σας;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επομένως, ή δεν ξέρετε να διαβάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών ή δεν θέλετε να καταλάβετε ότι η περιφέρεια στηρίζει τις προσπάθειές μας και νομίζω ότι τα προβλήματά τους θα τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
[...]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΔΕΛΑΣ: Ο κύριος Υπουργός δεν απάντησε σε τίποτα από όσα του έθεσα. Πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα. Στο νομό μου τα κυβερνητικά κόμματα έχασαν έντεκα χιλιάδες ψηφοφόρους στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Το μήνυμα δεν το πήρατε. Νομίζω ότι οι υπόλοιποι που σας ψήφισαν το πήραν το μήνυμα και θα πράξουν δεόντως στις επόμενες εκλογές. (https://www.youtube.com/watch?v=AsfhjuTMaVQ)