Χαιρετισμός Γιάννη Μανιάτη στο 10ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χαιρετισμός Γιάννη Μανιάτη στο 10ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου στο Ναύπλιο

Ιούνιος 03, 2014 - 11:14

«Θέλω να σας πω πως αισθάνομαι όμορφα που είμαι σήμερα για άλλη μια φορά σε αυτή  την 10η συνάντηση σας .

Και αισθάνομαι όμορφα γιατί εκτός του ότι την εκδήλωση αυτή την διοργανώνει ο φίλος μου, ο Στέλιος Περράκης, σε ένα τόπο ιστορικό όπως είναι το Ναύπλιο και είναι τιμή μας να γίνονται  τέτοιες εκδηλώσεις, βλέπω και πάρα πολλούς φίλους, συναδέλφους ακαδημαϊκούς οπότε αρχίζω να παίρνω και εγώ αυτή την γλύκα του αμφιθεάτρου και της νεολαίας που μου έχει λείψει για πάρα πολλά χρόνια και θέλω να σας πω ότι συνεχίζετε να είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι που κάνετε παρέα και συναναστρέφεστε  νέα παιδία.

Σε εμάς στην πολιτική δυστυχώς έχουν έρθει μόνο τα γκρίζα και τα πολύ δύσκολα, να είστε ευτυχής για αυτό που κάνετε.

Μου αρέσει στην σημερινή εκδήλωση το εξής. Το θέμα, δηλαδή η ιστορική μνήμη , το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα , η αυτογνωσία ενός έθνους , η αυτογνωσία ενός πολίτη , όλα αυτά συνιστούν κατά την γνώμη μου και το μεγάλο στοίχημα που έχει η κοινωνία μπροστά της.

Έχω την αίσθηση ότι αν είχαμε μπορέσει να κάνουμε μέχρι και σήμερα μια καλή αποκωδικοποίηση, μια καλή ερμηνεία σε βάθος, μια ανάλυση των αιτίων πολλών εθνικών καταστροφών από την μικρασιατική καταστροφή και παλιότερες και νεότερες καταστροφές, θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά του σήμερα.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να μπορεί κανείς σε μια χώρα που έχει πληγωθεί, που έχει ματώσει , που τώρα ως κοινωνία μάλλον δείχνει ότι αρχίζει να ξανασηκώνεται όρθια, να απευθυνθεί στα νέα παιδιά και στους συναδέλφους ακαδημαϊκούς και να πει,  πάμε όλοι μαζί να δούμε τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα.

Έχω την μεγάλη τιμή να είμαι Υπουργός σε ένα υπουργείο που έχει δύσκολο τίτλο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής . Ο κεντρικός στόχος αυτού του υπουργείου είναι να πολεμήσει να καταπολεμήσει τη φτώχεια. Τη φτώχεια την επισιτιστική, την απουσία νερού , το γεγονός ότι 2,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν καθαρό νερό να μαγειρέψουν και προφανώς δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Το γεγονός ότι 50 εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών πάσχουν από ενεργειακή φτώχεια, δεν μπορούν δηλαδή να πληρώσουν τα έξοδα και τα ενεργειακά κόστη  της καθημερινής τους διαβίωσης. Και βέβαια είμαστε σε ένα κόσμο που έχει τα τεράστια προβλήματα της οικονομικής κρίσης .

Σας απαντώ λοιπόν με την ιδιότητα του απλού μηχανικού, απευθυνόμενος σε ανθρώπους που ξέρουν βαθιά το διεθνές δίκαιο, αυτό που υπηρετείται είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια των ανθρώπων προκειμένου να σηκωθούμε πιο πάνω από εκεί που βρισκόμαστε, να πολεμήσουμε όλα αυτά που μας πληγώνουν και πολεμήσουμε αυτά, που αν δεν ανατρέψουμε το σημερινό τρόπο σκέψης, θα έρθουν χειρότερα.

Η περιβαλλοντική καταστροφή εάν δεν ανακρούσουμε πρύμναν είναι ante portas στα επόμενα 30 - 40 χρόνια.

Αγαπητοί φίλοι, και κλείνω με αυτό, θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία ενός ανθρώπου που αισθάνεται πολλές φορές ότι ψάχνουμε όλοι για συμμάχους και είναι σύμμαχοι της πολιτικής ο ακαδημαϊκός κόσμος και πάνω από όλα τα νέα  παιδιά. Προκείμενου ως χώρα , ως κοινωνία με αποφασιστικότητα , με γενναιότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας ,τα προβλήματα της Ευρώπης και τα μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα όλου του πλανήτη .

Διεθνές δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα, ιστορική μνήμη, αλήθεια τα μεγάλα όπλα της ανθρωπότητας για ένα καλύτερο μέλλον.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας . Στέλιο σε ευχαριστώ πολύ».