Δηλώσεις Γ. Μανιάτη για Ζ.Ο.Ε. Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δηλώσεις Γ. Μανιάτη για Ζ.Ο.Ε. Αργολίδας

Αύγουστος 10, 2014 - 18:49

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες &βίντεο eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος.

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα της Αργολίδας έδωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με θέμα τις ζώνες οικιστικού ελέγχου της Αργολίδας.Ακολουθεί το βίντεο.

Γιάννης Μανιάτης : «Ανοίγει ο δρόμος για τροποποίηση της ΖΟΕ Άργους»

 

Σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, δημιουργούνται τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία – μελέτες για την τροποποίηση των ΖΟΕ.

 

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δήλωσε:

«Μέχρι σήμερα είχα την δυνατότητα να προωθήσω ή να συνυπογράψω τρεις υπουργικές αποφάσεις για την παράταση του χρόνου μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων δίνοντας μία προσωρινή διέξοδο και ανακούφιση στους επαγγελματίες. Ακόμα όμως και αυτό δεν τους επέτρεπε ουσιαστικά να αναπτυχθούν και να σχεδιάσουν το επιχειρηματικό τους μέλλον. Με τον πρόσφατο νόμο 4269/2014 που εισηγηθήκαμε ως ΥΠΕΚΑ και ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να τροποποιήσουμε την ΖΟΕ του ‘Αργους που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, άμεσα, μετά το Δεκαπενταύγουστο, θα καλέσω σε σύσκεψη την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Αργολίδας, τον Σύλλογο Μηχανικών και το ΤΕΕ Αργολίδας, ώστε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις δράσεις για την τροποποίηση της ΖΟΕ. Είναι σημαντική η ευκαιρία που μας δίνει ο νέος νόμος. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούν και θα σπεύσουν, ο καθένας ανάλογα με τον ρόλο που του δίνει η νομοθεσία, να προωθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες».

 

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο νόμο της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης θεσπίστηκαν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια ως τα εργαλεία του πρώτου σταδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού. Μετά την έγκριση τους οι ΖΟΕ, τα Ειδικά Διατάγματα ή οι ειδικότερες διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό, παύουν να ισχύουν.

 

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από  πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ και καθορίζουν την οργάνωση των χρήσεων γης καθώς και τους γενικούς όρους δόμησης και περιορισμούς δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση μίας ή περισσοτέρων Δημοτικών Ενοτήτων ή και το σύνολο της έκτασης ενός Δήμου . Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια καθορίζουν την οργάνωση των χρήσεων γης καθώς και τους γενικούς όρους δόμησης και περιορισμούς δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας είτε για να αντιμετωπισθούν κρίσιμα προβλήματα χρήσεων γης.

 

Τα ως άνω Σχέδια μπορούν να τροποποιούν όρια και ρυθμίσεις εγκεκριμένων ΖΟΕ εφόσον κρίνεται πολεοδομικά απαραίτητο για την κάλυψη οικιστικής, παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης από το ΤΧΣ και παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης από το ΕΧΣ.

 

Www.argolidaportal.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΖΟΕ ΑΡΓΟΥΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ