Δ. Κωστούρος:Κύριοι υπουργοί, αναλογιστείτε ότι με τις αποφάσεις σας δεν φορολογείται περιουσίες στο Ναύπλιο αλλά την ίδια την ιστορία.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ. Κωστούρος:Κύριοι υπουργοί, αναλογιστείτε ότι με τις αποφάσεις σας δεν φορολογείται περιουσίες στο Ναύπλιο αλλά την ίδια την ιστορία.

Σεπτέμβριος 04, 2014 - 14:49

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

 (Βίντεο eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος).

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος σε κοινή επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, σχετικά με τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ για τα διατηρητέα κτίρια του Ναυπλίου, αναφέρει τα εξής:

Προς: - Υπουργό Οικονομικών, κύριο Γκίκα Χαρδούβελη

 - Υφυπουργό Οικονομικών, κύριο Γιώργο Μαυραγάνη

Θέμα: Τροποποίηση – βελτίωση ΕΝΦΙΑ κατά τον υπολογισμό του για τα διατηρητέα κτήρια στον Δήμο Ναυπλιέων

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μεγάλου μέρους των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων του Δήμου μας. Αιτία είναι ο ΕΝΦΙΑ που έχει επιβληθεί και αφορά και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στον Δήμο Ναυπλιέων και ξεπερνούν τα 330.

Όπως ασφαλώς θα γνωρίζεται η παλαιά πόλη του Ναυπλίου έχει κηρυχτεί εξ ολοκλήρου διατηρητέα -δεν είναι τυχαία και η σκέψη της ΟΥΝΕΣΚΟ να την εντάξει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς- πράγμα που σημαίνει ότι ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να διατηρείται η μορφή και η φυσιογνωμία της αναλλοίωτη γι αυτό σε οποιαδήποτε πολεοδομική ενέργεια εμπλέκεται και η Εφορία αρχαιοτήτων. Αυτό από μόνο του αρκεί στο να ανεβάσει το κόστος συντήρησης στα ύψη και σε μια τέτοια περίοδο να το κάνει απαγορευτικό για τους περισσότερους κατοίκους της παλαιάς πόλης. Η επιβάρυνση αυτών των κτιρίων με ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη και ως εκ τούτου στην κατάρρευση πολλών κτιρίων με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη στην φυσιογνωμία της πόλης και θα σβήσει από τον χάρτη έναν “ζωντανό μάρτυρα” των εξελίξεων του Νεοελληνικού έθνους.

Επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στην θέση του Νόμου που προβλέπεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος ,για την μερική ή και ολική δέσμευση ή και στέρηση της ιδιοκτησίας των πολιτών στους οποίους ανήκουν διατηρητέα κτίρια και μνημεία, ως και του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται στο άρθρο 48 του Νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», για την θεσμοθέτηση επιχορηγήσεων, οικονομικών ενισχύσεων και φορολογικών κινήτρων υπέρ των ιδιοκτητών οι οποίοι συντηρούν κατ’ επιταγή της Πολιτείας την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της χώρας μας, σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση της Γρανάδας, για την υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης να  εφαρμόζει μέτρα οικονομικών ενισχύσεων και φορολογικών κινήτρων υπέρ των ιδιοκτητών αυτών ,όπως ισχύουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κύριοι υπουργοί, δεν ζητάμε απλώς την απαλλαγή των κτιρίων αυτών από επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και την διάθεση πόρων ώστε επιτέλους να συντηρηθούν σωστά και να ενταχθούν στην σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ζωή.

Κύριοι υπουργοί, αναλογιστείτε ότι με τις αποφάσεις σας δεν φορολογείται περιουσίες στο Ναύπλιο αλλά την ίδια την ιστορία.

Παρακαλούμε το αίτημά μας, να εξετασθεί ,με απόλυτη προτεραιότητα για την άμεση αντιμετώπισή του.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων

Δημήτριος Ι. Κωστούρος

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Ναυπλιέων προς τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων για τον ΕΝΦΙΑ

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος παράλληλα με την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, σχετικά με τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ για τα διατηρητέα κτίρια του Ναυπλίου, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες τους, να συστρατευτούν και να παλέψουμε προκειμένου να απαλλάξουμε τα κτίρια αυτά από επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και την διάθεση πόρων ώστε επιτέλους να συντηρηθούν σωστά και να ενταχθούν στην σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ζωή.

 

 

EUROKINISSI ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ