Γ.Μανιάτης:εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για μείωση του κόστους άρδευσης (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ.Μανιάτης:εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για μείωση του κόστους άρδευσης (βίντεο)

Σεπτέμβριος 13, 2014 - 16:29

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Δηλώσεις έκανε σήμερα ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης για την τροπολογία που κατέθεσε και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, η οποία δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) της χώρας, να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς έως 500kw σε αντλιοστάσια ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους άρδευσης των αγροτών.

 

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού .
(Βίντεο eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος) www.argolidaportal.gr

Γ. Μανιάτης: «Μειώνουμε το κόστος ενέργειας για τους αγρότες»

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στα πλαίσια των νέων πρωτοβουλιών που ανέλαβε για την μείωση του κόστους ενέργειας για τους αγρότες, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας μου, από τον τομέα ευθύνης μου ως Υπουργός ΠΕΚΑ, να συνεισφέρω στην βελτίωση της απόδοσης της αγροτικής παραγωγής, που, και λόγω καταγωγής έχω πλήρη γνώση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, προωθώ μια καινοτόμο δράση με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα,  με τροπολογία που κατέθεσα την Παρασκευή και τίθεται προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα, προβλέπεται πλέον η κατά παρέκκλιση δυνατότητα στους Γ.Ο.Ε.Β., εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 500 Kw, ακόμη και σε περιοχές που το δίκτυο χαρακτηρίζεται από την Ρ.Α.Ε. ως κορεσμένο. Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός των προσεχών ημερών παρέχεται στους Γ.Ο.Ε.Β., η δυνατότητα να συμψηφίζουν την παραγόμενη από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους με την καταναλισκόμενη από τα αντλιοστάσια ενέργεια σε ετήσιο κύκλο καταμέτρησης. Ο συνδυασμός αυτός, που αναδεικνύει τους Γ.Ο.Ε.Β. σε προνομιακούς αυτοπαραγωγούς είναι ευνόητο ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής εφόσον αυτό συνδέεται με το κόστος ενέργειας. Και για να είμαστε πιο πρακτικοί θα αναφέρω το παράδειγμα του Γ.Ο.Ε.Β. Αργολίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης που εκπονείται. Η εγκατάσταση, με τις δυνατότητες που πλέον παρέχονται με τα νέα δεδομένα, τριών φωτοβολταϊκών σταθμών σε αντίστοιχα αντλιοστάσια του Αναβάλου (τα μόνα που διαθέτουν σήμερα κατάλληλη έκταση ώστε να εγκατασταθούν) εξασφαλίζουν μηδενική για τα συγκεκριμένα αντλιοστάσια δαπάνη ενέργειας και μείωση της συνολικής δαπάνης ενέργειας για όλα τα αντλιοστάσια του δικτύου της τάξης του 20%. Οποιαδήποτε αύξηση της διατιθέμενης έκτασης και στα υπόλοιπα αντλιοστάσια μελλοντικά θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και τον μηδενισμό του κόστους ενέργειας για τους αγρότες».

 

 

 

EUROKINISSI 13092014 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ