Γ. Μανιάτης: κράτος και ΔΕΗ θα επιστρέψουν χρήματα σε πολίτες (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης: κράτος και ΔΕΗ θα επιστρέψουν χρήματα σε πολίτες (βίντεο)

Σεπτέμβριος 15, 2014 - 00:39

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του ανέφερε πως το κράτος και η ΔΕΗ θα επιστρέψουν χρήματα στους πολίτες σε 270 χωριά σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα στη χώρα μας είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα σε 270 οικισμούς. Στους κατοίκους των οικισμών αυτών θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά. Στην Αργολίδα δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ οι κάτοικοι στον : Αχλαδόκαμπο, Αραχναίο, Δίδυμα. Θερμησία, Ηλιόκαστρο και Άγιο Νικόλαο.

Γιάννης Μανιάτης: «Η ΔΕΗ για πρώτη φορά πιστώνει καταναλωτές»

Άμεσα, ίσως και την επομένη εβδομάδα, υπογράφεται η επαναδιατύπωση της απόφασης ΥΑΠΕ/Φ1/οικ29287 (ΦΕΚ Β’/3005/2011), που είχε υπογράψει ως υφυπουργός ο Γιάννης Μανιάτης, της σχετικής με την παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές στις περιοχές όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ. Με βάση αυτήν την απόφαση προβλέπεται η παρακράτηση από τους παραγωγούς ποσοστού 1% της αξίαςτης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά και η απόδοση του στους οικιακούς καταναλωτές στην δημοτική ενότητα των οποίων είναι εγκατεστημένα.

Σχετικά ο Υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε: «Η επαναδιατύπωση κρίθηκε απαραίτητη λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων που ανέκυψαν για την εφαρμογή της αρχικής απόφασης προκειμένου να μην απολεσθούν τα οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά αντίθετα να πιστωθούν με το σύνολο του ποσού που δικαιούνται για την τριετία 2010-2013 αναδρομικά. Αυτό, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, πρακτικά σημαίνει,  ότι για παράδειγμα στην δημοτική ενότητα Αχλαδοκάμπου του δήμου 'Αργους Μυκηνών για τους ενεργούς οικιακούς καταναλωτές υπολογίζεται κατά μέσο όρο πίστωση για την τετραετία 2010-2013, πάνω από 1.000 ευρώ και αντίστοιχα για τους ενεργούς οικιακούς καταναλωτές της δημοτικής ενότητας Αραχναίου, πάνω από 500 ευρώ. Για όλη την Αργολίδα συνολικά η αναδρομική αυτή πίστωση ανέρχεται στα 998.943 ευρώ. Σχεδόν διπλάσιο ποσό αποδίδεται επιπροσθέτως και στους δήμους που ανήκουν οι δημοτικές αυτές ενότητες, με την ευκαιρία δε αυτή, κάνω έκκληση προς τους δημάρχους να αξιοποιούν τα ποσά αυτά σε παρεμβάσεις αποκλειστικά στις ίδιες τις δημοτικές ενότητες που φιλοξενούν τις ΑΠΕ, δεδομένου ότι και τις δικαιούνται αλλά και αυτό είναι το πνεύμα της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος θέλω να προσθέσω ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας η εκτιμώμενη ετήσια ωφέλεια για τις ίδιες δημοτικές ενότητες που προανέφερα ενδεικτικά, ανέρχεται σε περίσσοτερα από  300 και 200 ευρώ αντίστοιχα».(βίντεο eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος) www.argolidaportal.gr

 

EUROKINISSI ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΗ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ