Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (φωτο&βίντεο)

Οκτώβριος 04, 2014 - 08:47

φωτογραφία arcadiaportal.gr

Τις πύλες του άνοιξε και επίσημα ύστερα από διακοπή επτά χρόνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου στις 18:00 όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επανέκθεσης στην περιοχή της Αλέας στην Τεγέα.

Μετά τον αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλέξανδρος έγιναν τα εγκαίνια από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η προϊσταμένη της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα Καραπαναγιώτου μίλησε για το νέο πρόγραμμα αφήγησης της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας Τεγέας. Η επανέκθεση αναπτύσσεται γύρω από δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος τιτλοφορείται «Μνήμες Μουσείου» και είναι αφιερωμένος στην ιστορία του Μουσείου. Στον άξονα «Τεγέα. Η γένεση, συγκρότηση και εξέλιξη μίας ελληνικής πόλης – κράτους» ξετυλίγεται το νήμα της διαμόρφωσης και εξέλιξης της αρχαίας αρκαδικής πόλης και της επικράτειάς της. Η κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης είναι αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς, φημισμένο τόπο λατρείας της Πελοποννήσου.

Ο κ. Γρηγορακάκης Γρηγόρης  Αρχαιολόγος (ΛΘ΄ΕΠΚΑ ) υπεύθυνος του έργου της επανέκθεσης του αρχαιολογικού μουσείο Τεγέας μίλησε για τις παραδοσιακές αξίες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργείται ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού που στόχο έχει να ανανεώσει την επικοινωνία του κοινού με τις αρχαιότητες. Ιδιαίτερη έμφαση στο στήσιμο του Μουσείου δόθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός έγινε για πρώτη φορά σε εντελώς νέα πλατφόρμα. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από τα ψηφιακά μέσα του Μουσείου, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που εισήχθησαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες της επανέκθεσης.

Στην τελετή το παρών έδωσαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Λυκουρέζος, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαρίας, ο πρώην υπουργός κ. Καλτεζιώτης ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο κ. Κώστας Βλάσης, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο κ. Τσιαμούλος ο κ. Τζιούμης  καθώς και αντιδήμαρχοι,  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μέρος από τις ομιλίες καθώς και την ξενάγηση που έγινε από την κ. Καραπαναγιώτου.ρεπορτάζ arcadiaportal.gr

 

ArcadiaPortal.gr Eγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας