Παρέμβαση του Δημήτρη Κοδέλα για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρέμβαση του Δημήτρη Κοδέλα για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον

Νοέμβριος 05, 2014 - 11:07

Ερώτηση σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και νέων εντάξεων στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ' οίκον” κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο θετικό, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο Βουλευτής ζητά από τους Υπουργούς να προχωρήσουν σε άμεση αποπληρωμή των επαγγελματιών, να "ξεπαγώσουν" τις εντάξεις νέων δικαιούχων αλλά και να λάβουν μέτρα ώστε να μην αποκλείονται, μέσω προδιαγραφών και τιμών, οι μικρές και τοπικές επιχειρήσεις από αντίστοιχα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κυρίως Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Προς τους κ. Υπουργούς

 

Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

Θέμα: Καθυστερήσεις πληρωμών και νέων εντάξεων στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ' οίκον”

 

Το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ' οίκον” θα μπορούσε, κατάλληλα σχεδιασμένο, να αποτέλεσει ένα μέτρο θετικό τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων μόνωσης/θέρμανσης των κτιρίων όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής.

 

Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και αφορούν κυρίως στον τρόπο και στις καθυστερήσεις χρηματοδότησης, στον κακό προγραμματισμό, στην αυξημένη γραφειοκρατία που απαιτείται, στη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ A.E. και στον ρόλο των τραπεζών.

 

Πιο ειδικά, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους επαγγελματίες οι οποίοι ενεπλάκησαν με το Πρόγραμμα.

 

Έτσι, τόσο στην Αργολίδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, επιχειρήσεις και τεχνίτες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή βρίσκονται απλήρωτοι τη στιγμή που έχουν εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών, έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές τους και καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για χρήματα που δεν έχουν λάβει. Οι καθυστερήσεις πολλές φορές ξεπερνούν τον ένα χρόνο, διάστημα πολλαπλάσιο των 40 ημερών που προέβλεπαν οι σχετικές διατάξεις.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την οικοδομή (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, εργασίες εγκαταστάσεων αερίου, θέρμανσης, αερισμού, τοποθέτησης θερμοσιφώνων, χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων κ.ά.) αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο 745/14 ε.δ. του Τ.Ε.Ε., μόνο κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014 έκαναν έναρξη τρεις, ενώ αποχώρησαν από την ενεργό δράση 138 επιχειρήσεις. Στον τομέα των αλουμινοκατασκευών ξεκίνησαν δραστηριότητα 11, ενώ αποχαιρέτησαν την επαγγελματική δράση 60 επιχειρήσεις.

 

Επιπλέον, έχει σχεδόν “παγώσει” η υπαγωγή νέων δικαιούχων στο Πρόγραμμα παρόλο που ο φάκελός τους έχει εδώ και μήνες ελεγχθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, ενόψει χειμώνα, την επιβάρυνση των νοικοκυριών αυτών με παραπάνω έξοδα θέρμανσης που θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Ποιοι είναι οι λόγοι των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των επαγγελματιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον; Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση αποπληρωμή των επαγγελματιών και πότε υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί;

Πόσες αποφάσεις ένταξης στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ' οίκον” για την Αργολίδα εκδόθηκαν το 2014 και πόσοι φάκελοι ένταξης στο Πρόγραμμα το 2014 έχουν ελεγχθεί από το ΕΤΕΑΝ και εκκρεμεί η ένταξή τους;

Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο ώστε σε μελλοντικά προγράμματα που σχεδιάζονται να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην επωμίζονται τα ρίσκα μονομερώς οι επαγγελματίες και οι δικαιούχοι; Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε σε αντίστοιχα προγράμματα όπως και σε προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων να μην “αποκλείονται”, μέσω των προδιαγραφών και τιμών, οι μικρές και τοπικές επιχειρήσεις οδηγώντας στην μονοπώληση της αγοράς από λίγες και μεγάλες εταιρίες;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας