Τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της Ελλάδας παρουσίασε στις ΗΠΑ ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης (φωτο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της Ελλάδας παρουσίασε στις ΗΠΑ ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης (φωτο)

Νοέμβριος 06, 2014 - 08:12

Η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων, στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας συναντήσεων του Γιάννη Μανιάτη με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς στις ΗΠΑ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην Ουάσινγκτον συνεχίστηκε και σήμερα με συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.

Ο Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ernest Moniz, την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Catherine Novelli, και την Michelle Patron, Eιδική Σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.

Στις ανωτέρω συναντήσεις ο Υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης των έργων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από νέες περιοχές παραγωγής αερίου με στόχο την  περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων ειδικότερα.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω την αξία που έχει για την Ελληνική κυβέρνηση η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων, ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε λεπτομερώς το σχετικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Συζητήθηκαν επίσης οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντηλλάγησαν απόψεις για τις συστηματικές και αποτελεσματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ήταν κοινή διαπίστωση όλων των συνομιλητών ότι τόσο η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς, όσο και η ανάπτυξη των ενδογενών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν θέματα στα οποία υπάρχει κοινή προσέγγιση, ενώ εκφράστηκε και η πλήρης υποστήριξη στη χώρα μας εν προκειμένω.

Μεταξύ των δύο ομολόγων συμφωνήθηκε νέα συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε, τέλος, ειδικότερες συζητήσεις με εκπροσώπους Ινστιτούτων Μελετών, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με την συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπου αναπτύχθηκαν ειδικότερα τα θέματα του γύρου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων.