Δ.Κοδέλας:εκβιαστικές και παράνομες πρακτικές των τραπεζών προς τους μικρούς επαγγελματίες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ.Κοδέλας:εκβιαστικές και παράνομες πρακτικές των τραπεζών προς τους μικρούς επαγγελματίες

Νοέμβριος 06, 2014 - 10:50

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας με θέμα τις εκβιαστικές και παράνομες πρακτικές των τραπεζών προς τους μικρούς επαγγελματίες.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Αργολίδας, υπάρχουν καταγγελλίες από επαγγελματίες της περιοχής του Λυγουριού ότι "για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί επιπρόσθετες συναλλαγές όπως ασφάλιση αυτοκινήτου, ζωής, υγείας, κλπ.".

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν διασωθεί με χρήματα των Ελλήνων πολιτών "οφείλουν να υπηρετούν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό τους ρόλο αντί της κερδοσκοπίας και των εκβιασμών στην πραγματική οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.".

Κατόπιν τούτων, ο Δ. Κοδέλας ρωτά τους Υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν για να σταματήσουν οι εν λόγω πρακτικές αλλά και να "ισχύσουν οι κανόνες δικαίου για τις λειτουργούσες με δημόσιο χρήμα τράπεζες".

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ. Υπουργούς:

Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Οικονομικών

Θέμα: Εκβιαστικές και Παράνομες πρακτικές των τραπεζών προς μικρούς επαγγελματίες

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση για όσες από τις μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα βάλει λουκέτο είναι εξαιρετικά δύσκολη (οφειλές σε ΟΑΕΕ, εξοντωτική φορολογία, συρρικνωμένη αγορά κ.λ.π.).

Πέραν των παραπάνω οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την επιφυλακτικότητα έως και εχθρότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία επαγγελματιών της περιοχής του Λυγουριού όπου για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί επιπρόσθετες συναλλαγές όπως ασφάλιση αυτοκινήτου, ζωής, υγείας, κλπ.

Η παραπάνω εκβιαστική και παράνομη πρακτική τείνει να γίνει συνήθης από το τραπεζικό σύστημα, ενώ η όποια καταγγελία της θα οδηγούσε απλώς το υποκατάστημα να δηλώσει ότι ο επαγγελματίας δεν τηρεί τις προϋποθέσεις χορήγησης οι οποίες κρίνονται αποκλειστικά από αυτό.

Επειδή, οι τέσσερις εναπομείνασες συστημικές τράπεζες οφείλουν, ειδικά μετά τη διάσωσή τους με τις πλάτες και τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, να υπηρετούν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό τους ρόλο αντί της κερδοσκοπίας και των εκβιασμών στην πραγματική οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επειδή, ειδικά σε χωριά και κωμοπόλεις -όπως το Λυγουριό- δεν μπορεί να εκμεταλλεύονται οι τράπεζες, και δη η Τράπεζα Πειραιώς, το ότι είναι το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα το οποίο κατέχει μάλιστα με τον γνωστό και σκανδαλώδη τρόπο από την παλιά ΑΤΕ.

Επειδή, είναι εξοντωτικό και για τους τραπεζικούς υπαλλήλους να αναγκάζονται από τις διοικήσεις να ασκούν έναν ιδιότυπο “εκβιασμό” ώστε να εκμεταλλευτούν την αδύνατη θέση των επαγγελματιών - συμπολιτών τους προκειμένου να τους πουλήσουν ασφαλιστικά ή άλλα προϊόντα.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Θα ισχύσουν οι κανόνες δικαίου για τις λειτουργούσες με δημόσιο χρήμα τράπεζες ή θα συνεχίσουν να δρουν με όρους κερδοσκοπίας και διαφθοράς στραγγαλίζοντας ό,τι απέμεινε από την πραγματική οικονομία;

Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να σταματήσουν οι καταγγελόμενες πρακτικές;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας