Γ. Μανιάτης: Ο αγωγός EastMed με τη συμμετοχή του Ισραήλ συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης: Ο αγωγός EastMed με τη συμμετοχή του Ισραήλ συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Νοέμβριος 20, 2014 - 18:22

Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη, με θέμα «Κτίζοντας μια Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Γέφυρα – Η Στρατηγική Σημασία των Ευρωμεσογειακών Δικτύων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ασφάλειας», όπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση, συμφώνησαν στη συμμετοχή και του Ισραήλ στον αγωγό EastMed.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός EastMed, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο αγωγός EastMed είναι ούτως ή άλλως ανάλογος του TAP (8-10 bcm) και με αυτόν χαράσσεται νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την Ε.Ε., χωρίς να διέρχεται δηλαδή από την Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες, με κοινή επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., Ιταλό ομόλογό τους, ο Έλληνας, ο Κύπριος και ο Ισραηλινός Υπουργός θα οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

Στη φωτογραφία, εικονίζονται (από αριστερά): Maroš Šefčovič, Σλοβάκος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ενεργειακής Ενοποίησης- Γιώργος Λακκοτρύπης, Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού- Silvan Shalom, Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας-Γιάννης Μανιάτης, Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής-Claudio De Vincenti, Ιταλός Υπουργός Ενέργειας και Οικονομικής Ανάπτυξης, Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.