Π. Τατούλης: «Είναι απαραίτητη μια εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Π. Τατούλης: «Είναι απαραίτητη μια εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο»

Ιανουάριος 19, 2012 - 10:53

Σε τραγική κατάσταση στην Πελοπόννησο

Οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση – Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας.

Η μεγάλη πτώση στις τιμές του ελαιολάδου και τα συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών!

Κρίσιμο γεγονός χαρακτήρισε τη συζήτηση για την πολιτική για το ελαιόλαδο, αλλά και για την αγροτική πολιτική συνολικότερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την εξέταση του εκτός ημερησίας θέματος του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου.
Απορρίπτοντας τις ατέρμονες θεωρητικές προσεγγίσεις, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά τις επιδοτήσεις, καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και διαφθορά της ψυχής του παραγωγού και αυτό γιατί δεν έγινε καμία πρόβλεψη για αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, για νέες καλλιέργειες και για την εξεύρεση νέων αγορών.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς κομπασμούς ανέλαβε πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, όπως στην επιστολή από 4/1/2012 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην παρακράτηση των λογαριασμών των επιδοτήσεων των παραγωγών» σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης στην συνέχεια.
Ο Περιφερειάρχης ανήγγειλε τη δημιουργία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, του δημοπρατηρίου στην Κορινθία, της αγροδιατροφικής σύμπραξης και την προώθηση του Καλαθιού των Πελοποννησιακών προϊόντων. Πέραν αυτών, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την κατεύθυνση του 30% του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας σε υποδομές στήριξης των αγροτών, όπως επίσης την προτεραιότητα κατά 70% των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη γεωργία και κτηνοτροφία από τον επενδυτικό νόμο και τέλος την έξυπνη στροφή του ΕΣΠΑ προς τις αγροτικές υποδομές.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε απαραίτητη μια εθνική σταθερή πολιτική, όχι για τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, αλλά για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για το ελαιόλαδο. Μέτρα τα οποία εκτίμησε ως αναγκαία ο Περιφερειάρχης σε μια πολιτική για το ελαιόλαδο είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name ελαιολάδου «Πελοπόννησος», το οποίο σε συνδυασμό με συστηματική εργασία θα συστήσει νέα κατηγορία για μια νέα πρόταση στις αγορές με ελαιόλαδο εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Πέραν αυτού, ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι χρειάζεται, και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές στην Πελοπόννησο και αναζήτηση αγορών για ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα των αγροτών από συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

«Το δημοπρατήριο θα συμβάλλει στον περιορισμό των τεράστιων κερδών που έχουν οι μεσάζοντες και στη μείωση των τιμών» τόνισε στην εισήγησή της, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου.
Για να προσθέσει ότι «μπορούμε με πολλές δράσεις να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να πωλούν το λάδι στην τιμή που αξίζει και όχι στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές».

Ο Δημήτρης Δράκος είπε ότι «δεν λύνονται τα προβλήματα με μαγικά βραδιά και μάλιστα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια αγορά. Πρέπει να συνδυάσουμε την τουριστική μας προβολή με τη σύγχρονη προβολή και των αγροτικών προϊόντων. Επικροτούμε την οποία διεκδίκηση προς την κατεύθυνση Υπουργείου και να διεκδικήσουμε την ταχεία εφαρμογή Καλλικράτη στην τυποποίηση και πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων.»

Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι είναι πρόκληση δυνάμεις που στηρίζουν με συνέπεια αυτή την πολιτική, σήμερα να κλαίνε. Και επανέλαβε ότι όλα τα προβλήματα προέρχονται από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ενδιαφέρεται για τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς, αλλά και το κέρδος των καπιταλιστών.

Ο Θανάσης Πετράκος είπε ότι η λύση θα βρεθεί αν ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός.
Κάλεσε την κυβέρνηση:
1) Να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, με θέματα:
α) Την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο  με  ελαχίστη  τιμή  που  να  καλύπτει  το  αυξημένο  κόστος  παράγωγης  και  να  επιτρέπει  την  αξιοπρεπή  επιβίωση  των  ελαιοπαραγωγών.
β) Να εγκριθεί η δυνατότητα να δοθούν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ενώσεις για παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου, στην τιμή των 3 ευρώ.
γ)  Να      επιμείνει σε  συνεργασία  με  την  Ιταλία για    τη καθιέρωση της  κατηγορίας  ΕΞΤΡΙΣΙΜΟ.
2) Να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις ανάλογα με το τζίρο τους, ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.
3) Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.
4) Να καταργηθεί η ονομασία σκέτο «ελαιόλαδο», γιατί παραπλανάται ο καταναλωτής.
5) Να ισχύσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου και να μην εξαιρούνται οι εταιρείες που τυποποιούν φασόν ελαιόλαδο για λογαριασμό των λεγόμενων «φτηνών super market» (discount αλυσίδες), οι οποίες συνήθως αναμιγνύουν υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών.
6) Να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα καθορισμού συσκευασίας πάνω από τα 5 κιλά για το έξτρα παρθένο που προορίζεται για μαζική εστίαση, με την προϋπόθεση να υπάρχει πώμα μιας χρήσης και η ετικέτα να αναγράφει προέλευση και χαρακτηριστικά.

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις