Γ.Μανιάτης: Άμεσες πληρωμές στο “Εξοικονομώ”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ.Μανιάτης: Άμεσες πληρωμές στο “Εξοικονομώ”

Νοέμβριος 26, 2014 - 10:53

φωτογραφία eurokinissi

Άμεση ικανοποίηση των εκρεμμουσών αιτήσεων για πληρωμές ύψους ογδόντα δύο εκατομμυρίων ευρώ (82.000.000€) στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», μετά από σχετική αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ, προβλέπεται, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται:

«Το Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αύξηση του Π/Υ του Προγράμματος σύμφωνα με την «Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Σύστασης Ταμείου Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» και άμεση ενίσχυση παρεμβάσεων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης οικιών» (ΦΕΚ 2786/Β/01.11.2013). Συγκεκριμένα αυξήθηκε το πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης, το οποίο από εκατόν πενήντα πέντε εκατομμύρια (155.000.000) ευρώ ανήλθε στα τριακόσια επτά εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες (307.200.000) ευρώ, ενώ το Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον παρέμεινε στα διακόσια σαράντα ένα εκατομμύρια (241.000.000) ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις των ποσών γίνονται σταδιακά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΕΤΕΑΝ  Α.Ε. και κατόπιν στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για την αποπληρωμή των ωφελουμένων.

Τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα για το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης, που αφορά στο ποσό της επιχορήγησης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχονται σε 205 εκ. ευρώ, και ειδικότερα για τα έτη 2013 και 2014 ανέρχονται σε 77,3 και 93 εκ. ευρώ  αντίστοιχα. Τα ανωτέρω ποσά έχουν καταβληθεί ήδη σε ωφελούμενους του Προγράμματος. Σήμερα εκκρεμούν αιτήματα για πληρωμές της τάξης των 82 εκ. ευρώ, τα οποία θα ικανοποιηθούν άμεσα, καθώς εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετική αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2014 και η τροποποίηση της σχετικής Συλλογικής Απόφασης (ΣΑΕ 061/8).

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και άλλων 7 Περιφερειών της χώρας (Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), που αφορούν στον τομέα της Ενέργειας, χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ). Τα διαθέσιμα κονδύλια του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για νέες εντάξεις ωφελούμενων στο ΕΠΑΝ ΙΙ και κατά συνέπεια και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εξαντληθεί από τις αρχές του 2014. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα νέες αιτήσεις ωφελουμένων.

Έως σήμερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ενταχθεί σε Αποφάσεις Υπαγωγής για το Πρόγραμμα 1.877 αιτήσεις ωφελουμένων με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 20,92 εκ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της χώρας έχουν ενταχθεί 49.514 αιτήσεις ωφελουμένων, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 515,6 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στο Ν. Αργολίδας έως σήμερα έχουν ενταχθεί σε Αποφάσεις Υπαγωγής για το Πρόγραμμα 479 αιτήσεις ωφελουμένων.

Σε σχέση με τις εκκρεμούσες αιτήσεις τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και όπως προκύπτει αυτές ανέρχονται σε 1.446 με συνολικό Π/Υ για το Πρόγραμμα 15,5 εκ. €.

Σημειώνεται, ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις ωφελουμένων δεν ακυρώνονται, αλλά παραμένουν σε αναμονή στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε. προκειμένου να προωθηθούν προς ένταξη στο νέο Πρόγραμμα (με βάση τα νέα κριτήρια και διαδικασίες που θα ισχύσουν για το πρόγραμμα αυτό), στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020».