Επιτροπή Ανέργων Αργολίδας:Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επιτροπή Ανέργων Αργολίδας:Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία

Νοέμβριος 26, 2014 - 13:24

φωτογραφία eurokinissi

Συνάδελφοι, όλοι μας βιώνουμε την αντεργατική πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Οι άνεργες και οι άνεργοι δεχόμαστε επιπλέον την ψυχολογική πίεση της ανεργίας, όταν αυτή σπάει, στην κυριολεξία, κόκκαλα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ξεχωρίζοντας όμως στις ηλικίες 30-44 με ποσοστό που αγγίζει το 40 %. Η πρόταση μας είναι να αποτινάξουμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να οργανωθούμε, να συντονιστούμε από κοινού με τους εργαζόμενους, ώστε να δώσουμε δυναμική απάντηση σε αυτούς που μας στερούν τα στοιχειώδη. Για αυτό το λόγο ανασυστήσαμε την επιτροπή ανέργων που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα (2012), στο έδαφος των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνεργοι και οι οικογένειες τους.

Η ανεργία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που πλήττει όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Τις συνέπειές της τις βιώνουμε όλοι στο πετσί μας. Η ανεργία οφείλεται στο κυνήγι του κέρδους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς στα πλαίσια του καπιταλισμού η παραγωγή εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας. Χρησιμοποιείται παράλληλα ως εργαλείο από αυτούς για να μειωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, να περικοπούν οι μισθοί τους, να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις. Σε περιόδους κρίσεις η ανεργία φουντώνει ακόμα περισσότερο.

Συνάδελφοι, βλέπετε και εσείς ότι το επίδομα ανεργίας το μετατρέπουν μέσω προγραμμάτων voucher σε επιδότηση στους εργοδότες και τους χαρίζουν τσάμπα εργάτες.

Εμείς οι άνεργοι μαζί με εργαζόμενους, νέους, αυτοαπασχολούμενους-ΕΒΕ, μικρούς αγρότες, συνταξιούχους, θα πρέπει να ορθώσουμε το δικό μας ανάστημα, για τα δικά μας συμφέροντα. Για να φρενάρουμε τον αντιλαϊκό κατήφορο και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία, που θα εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, για τη ζωή που μας αξίζει!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ.

Διεκδικούμε για την προστασία των ανέργων τα εξής:

-Το επίδομα της ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς τους όρους, προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσία.

-Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80 % του βασικού μισθού. Ως βάση για αυξήσεις, βασικός μισθός στα 751 ευρώ και επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.

-Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητά εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη δουλεία με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

- Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.

-Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους να δικαιούται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψή.

- Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30 % μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό να απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.

-Κανένας άνεργος να μην πληρώνει δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία του.

- Οι άνεργοί να ενταχθούν στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Να παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

- Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.

-Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100 % για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειας τους.

-Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο και επίσης να ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.

-Δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ με την κάρτα ανεργίας και κατάργηση όλων των διοδίων.

Η Επιτροπή Ανέργων Αργολίδας θα συναντηθεί εκ νέου την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη, για να σχεδιάσει την παρέμβασή της και τη δράση της. Ο χώρος και η ώρα θα ανακοινωθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – epanergwnargolidas@hotmail.gr