Λυκουρέντζος: Στηρίζουμε Κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά δεν συγκυβερνούμε

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λυκουρέντζος: Στηρίζουμε Κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά δεν συγκυβερνούμε

Ιανουάριος 19, 2012 - 21:25

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΤ «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια έδωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, γενικός γραμματέας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στα βασικά σημεία της συνέντευξης ο Α. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση αυτή τη στιγμή καθώς τα θέματα έρχονται έτοιμα στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διεργασία, η απαιτούμενη συζήτηση. Στην συνέχεια επανέλαβε τη στήριξη της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με πρώτο κριτήριο ότι δεν μπορεί άλλο να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο μη μισθολογικό κόστος.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λυκουρέντζο, σας βρίσκουμε στην Κρήτη;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Σας μιλάω από το Ηράκλειο της Κρήτης. Χθες είχαμε εδώ μια μεγάλη εκδήλωση του τμήματος Γυναικείων Θεμάτων, την παραδοσιακή γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας. Αλλά αξιοποιώ την ευκαιρία για να συναντήσω στελέχη και εδώ παράγοντες της πόλης και του νομού, φίλους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και συζητώ εδώ και τα τοπικά θέματα που απασχολούν το λαό για να τα λάβουμε υπόψη ως κόμμα. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία κατά τ’ άλλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ότι φαίνεται και απ’ ότι μας λέτε, εσείς ως κόμμα προετοιμαζόσαστε, ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Εσείς εκτιμάτε ότι θα γίνουν και σύντομα. Πριν από λίγο, μιλήσαμε, όπως σας είπαμε, με τον κ. Ξυνίδη, ο οποίος είναι ένας από τους 7 αναπληρωτές και υφυπουργούς, οι οποίοι έχουν πει με επιστολή τους ότι πρέπει να δοθεί όσος χρόνος απαιτείται σε αυτή την κυβέρνηση για να προχωρήσει το έργο της. Και αυτό είναι, μας είπε μάλιστα, ότι είναι εθνική στάση αυτό. Δηλαδή, να μην υπάρχουν χρονικά περιθώρια με το πιστόλι στον κρόταφο, ότι τότε πρέπει να τελειώσει αυτή η κυβέρνηση.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου έχει συγκροτηθεί με απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έχει αναλάβει συγκεκριμένη αποστολή. Το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση της αποστολής της, όπου είναι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, το γνωστό PSI+. Εμείς δεν έχουμε θέσει κανένα τέτοιο ζήτημα, για το αν οι εκλογές θα είναι δύο εβδομάδες γρηγορότερα ή αργότερα. Αλλά αυτό το οποίο εκδηλώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αν η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου εκπληρώσει τους σκοπούς της.  Είναι ότι χρειάζονται χρόνο στο ΠΑΣΟΚ για δικούς τους σκοπούς. Και αυτό εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν έχει καμία σχέση η τύχη της χώρας με την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Σέβομαι τις εσωκομματικές διαδικασίες ενός μεγάλου κόμματος διακυβέρνησης και εκτιμώ το γεγονός ότι με διάλογο προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας, όπως εκείνοι το αντιλαμβάνονται, δεν είμαι εγώ σε θέση να κάνω υποδείξεις, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πορεία της χώρας. Η πορεία της χώρας εξαρτάται από τις αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν με τους δανειστές μας, με την απόφαση του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχει και σε ποιο ποσοστό θα συμμετάσχει, τα επιτόκια κι όλα αυτά τα οποία καθορίζουν τελικά, την έκβαση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ένα κομμάτι κ. Λυκουρέντζο. Υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι, όχι όπως το περιγράψατε. Είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έκβαση του σκοπού αυτής της κυβέρνησης. Εμείς να μείνουμε σε αυτό. Αυτό, όμως, έχει μέσα διάφορα σημεία. Έχει διάφορες στάσεις, οι οποίες φαίνεται ότι δημιουργούν πρόβλημα. Και σας δημιουργούν πρόβλημα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αν καλά καταλαβαίνουμε, με τη βάση, με τον κόσμο, ίσως και εσωτερικά κάποιες διενέξεις. Γιατί το λέμε αυτό; Υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων, όπως είναι οι επικουρικές συντάξεις, όπως είναι ο 13ος και 14ος μισθός, στα οποία θα πρέπει να πάρετε μια θέση.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Έχουμε πάρει θέση, κ. Σαράντη, και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και για τον 13ο και 14ο μισθό. Και έχουμε αποτρέψει την, χωρίς συγκεκριμένους σχεδιασμούς, χωρίς στοιχεία, αποφάσεις, οι οποίες πραγματικά θα ήταν επώδυνες για τους συμπολίτες μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται ότι οι επικουρικές είναι προαπαιτούμενο, ούτως ή άλλως. Για το 13ο, 14ο θα το συζητήσουμε στη συνέχεια. Αλλά οι επικουρικές φαίνεται ότι η τρόικα έρχεται αύριο, με το ότι αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Και η ελληνικά πλευρά πρέπει να έχει τις θέσεις της. Και εμείς τις έχουμε διατυπώσει, ότι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς να αποδεικνύεται ότι αυτό είναι τόσο αναγκαίο. Γιατί εδώ πέρα διαχειριζόμαστε στην Ελλάδα απόψεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν επιτακτικό χαρακτήρα και μετά αναιρείται αυτός ο επιτακτικός χαρακτήρας, και λένε μα δεν το είπαμε έτσι, δεν το είπαμε εμείς, δεν το θέτει η Τρόικα, δεν το θέτει το υπουργείο, και ψάχνουμε να δούμε ποιος το έθεσε τελικά, για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Νομίζω ότι αυτό το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι με εσωτερική συζήτηση και διεργασία και τεκμηρίωση των θέσεών της, να σταθεί απέναντι στους δανειστές μας, στους εκπροσώπους των πλευρών οι οποίες μας στηρίζουν μέχρι τώρα, και να πει ποιες είναι οι δικές μας απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ζήτημα. Ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Δεν τις γνωρίζουμε.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Εμείς τις απόψεις μας τις έχουμε εξηγήσει και αποτρέψαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο -όπως θυμάστε- να ληφθεί η απόφαση με τη μια για τις επικουρικές συντάξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές τις αποφάσεις, όπως και εσείς λέτε, που έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση συζητώνται μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, καλή ώρα το πολυνομοσχέδιο. Πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Χθες υπήρχαν αντιρρήσεις στη Βουλή. Και, μάλιστα, σημειώθηκαν και κάποιες ψιλοκόντρες. Λοιπόν, είναι ένα πράγμα, για το οποίο έχει συζητηθεί μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο εκπροσωπείστε. Αφού συμφωνείτε, λοιπόν, εκεί, μετά φαίνεται ότι στη Βουλή κάποιοι βουλευτές, κάποιοι δεν ξέρω τι, έχουν τις ενστάσεις τους.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι συμφωνούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έρχονται τα θέματα έτοιμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διεργασία ή η απαιτούμενη συζήτηση και γι’ αυτό προκύπτουν και αυτό είναι η απόδειξη ότι δεν συγκυβερνούμε. Εμείς δεν εφαρμόζουμε κάποιο κοινό πρόγραμμα με το ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Υποστηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αιφνιδιάζεστε; Σας αιφνιδιάζει η κυβέρνηση μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Αιφνιδιάζουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίοι με τις δικές τους πρωτοβουλίες, όπως συνέβη προσφάτως με την υπουργό Εργασίας. Αφού, λοιπόν, δημιουργήθηκε το θέμα, μετά ζήτησε να πάνε οι εκπρόσωποι της ΝΔ. στο υπουργείο Εργασίας και να γίνει συζήτηση για τις επικουρικές συντάξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πολυνομοσχέδιο, όμως, πέρασαν ομόφωνα όλες οι αποφάσεις, οι οποίες…
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν έχουν περάσει τόσο ομόφωνα, γιατί εμείς….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο Υπουργικό, από όσο ξέρουμε, τουλάχιστον.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Μα ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει 50–60 άρθρα, δεν ξέρω πόσα έχει, δεν είναι δυνατόν ο υπουργός της Άμυνας κι ο υπουργός των Εξωτερικών να είναι πανέτοιμος να απαντήσει επί όλων των θεμάτων. Γι’ αυτό υπάρχουν οι Τομεάρχες, οι Κοινοβουλευτικοί μας Εκπρόσωποι, οι οποίοι χειρίζονται τους διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής και έχουν τις συγκεκριμένες θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι καταλαβαίνουμε, δηλαδή, κ. Λυκουρέντζο, εσείς λέτε ότι πριν έρθει κάποιο νομοσχέδιο, θα πρέπει να τίθεται σε συζήτηση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Και να μην αιφνιδιάζονται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό θα βοηθούσε. Και γι’ αυτό σας λέω ότι υπάρχει το μεγάλο ζήτημα, ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις -και γι’ αυτό πιστεύω ότι η λύση είναι και πάλι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.- διότι για να υπάρξει συγκυβέρνηση μεταξύ κομμάτων, πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, η οποία πρέπει να έχει συζητηθεί εκ των προτέρων, να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες επιλογές για τους διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής και να εφαρμόζεται ένα κοινό πρόγραμμα. Αυτό δεν το έχουμε στη χώρα μας. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας και όσες απόπειρες έγιναν να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν πέτυχαν. Και είναι λάθος, λοιπόν, να προσδιορίζουν το ρόλο της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου ορισμένες πλευρές, πέραν των συγκεκριμένων εντολών, που έχει λάβει από το συμβούλιο των αρχηγών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό διότι δεν έχουμε κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω πάνω σε αυτό που λέει ο κ. Λυκουρέντζος; Δηλαδή, όταν τελειώσει και ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης, εκτιμάτε ότι θα πείτε ότι ήταν μια κυβέρνηση, η οποία πέτυχε γι’ αυτό, αλλά δεν μπορεί να ξαναγίνει; Γιατί, απ’ ότι καταλαβαίνω, θα πρέπει να πείτε ότι μπορεί και να απέτυχε, να αποτύχει.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κοιτάξτε, τη στηρίζουμε ειλικρινά. Η κυβέρνηση δεν κρίνεται για το τι γίνεται σε επιμέρους θέματα. Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου θα κριθεί για το εάν θα επιτύχει αυτό το οποίο ανέλαβε να εκπληρώσει, που είναι κορυφαίας, ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Η μείωση του χρέους και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης είναι κορυφαίας σημασίας ζητήματα για την επιβίωση της εθνικής μας οικονομίας, για την επιβίωση της χώρας. Σε αυτό θα κριθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδιάμεσα υπάρχει μια δανεική σύμβαση, που ξέρετε ότι για να την πάρουμε και ξέρετε ότι για να πάρουμε την επόμενη δόση, πιθανόν να μας βγάλουν την ψυχή.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Λυπούμαι, γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο ως χώρα, διότι προηγήθηκε μια περίοδος διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, μη το ξεχνάμε. Δεν προέκυψε ξαφνικά η χώρα με τα προβλήματά της και ο κ. Παπαδήμος, ως πρωθυπουργός, εντελώς τυχαία. Προηγήθηκαν ζητήματα. Όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Πιστεύω ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Όπως ο θεωρητικός της κοινωνιολογίας Κάρλ Πόπερ έλεγε, την ημέρα των εκλογών το εκλογικό σώμα είναι το λαϊκό δικαστήριο- και να καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει. Λοιπόν, αφού έχουν προηγηθεί όλα αυτά και βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη καμπή τώρα, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας ζητηθεί, γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, από την τρόικα, τώρα που θα είναι εδώ στην Ελλάδα και μάλιστα έχει τεθεί ότι πιθανά να είναι και ένα από τα θέματα συζήτησης σήμερα των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, αν σας ζητηθεί ξανά υπογραφή για την επόμενη δόση, τι θα κάνετε;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν θα ήθελα να συζητώ, ως πολιτικός της χώρας μου, της Ελλάδος, υπό το κράτος εκβιασμών. Η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος ισότιμη της Ε.Ε., έχει πολιτική ηγεσία ικανή να διεκδικήσει τα αιτήματά της. Και πιστεύω ότι και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. καιρός είναι να το αναγνωρίζουν αυτό το ηθικό αίτημα της χώρας μας, της ισοτιμίας και να συζητούμε κάτω από τέτοιες συνθήκες και όχι κάτω από συνθήκες εκβιασμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να το αναγνωρίσουν έτσι ξαφνικά; Τόσο καιρό δεν το αναγνωρίζουν. Άλλαξε κάτι;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Εξαρτάται και από τους πολιτικούς της χώρας μας, πως μιλούν προς τους εταίρους. Αν, λοιπόν, κανείς είναι πρόθυμος να διεκδικήσει και να θέσει ζητήματα, πιστεύω ότι και εκείνοι θα ακούσουν. Μην ξεχνάτε ότι η Ε.Ε. διαθέτει κατεξοχήν, θεσμική οργάνωση του διαλόγου. Στο διάλογο στηρίζεται η Ε.Ε. Υπάρχουν αποφάσεις, οι οποίες ξεκινούν από το ένα σημείο και καταλήγουν κάπου αλλού, επειδή προηγείται μια σοβαρή, εσωτερική διεργασία διαλόγου. Και νομίζω ότι η Ελλάδα, με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν αξιοποίησε έντονα και ως και στην έκταση που θα έπρεπε τις δυνατότητες του διαλόγου στην Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λυκουρέντζο, έχει ξεκινήσει άτυπα αυτός ο διάλογος, που είπαμε πριν από λίγο, για τη μείωση των μισθών, 13ος, 14ος μισθός, πάγωμα μισθών και όλο αυτό το πακέτο. Τελοσπάντων, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Αυτός ο διάλογος, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, δεν θα υπάρξει συμφωνία, γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πει ότι, όπου καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι, έτσι δεν είναι Τάκη, εμείς θα συμφωνήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά ταύτα, όμως, η κυβέρνηση από την πλευρά της είπε ότι θα το λάβουν συμβουλευτικά αυτό που …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν προχωρήσει η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, συμφωνείτε;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Εμείς δεν είναι ώρα να απαντήσουμε στο αν συμφωνούμε ή όχι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Είναι ώρα να επιμείνουμε να υπάρξει συμφωνία, με πρώτο κριτήριο ότι δεν μπορεί να μειωθεί άλλο το βιοτικό επίπεδο του Ελληνικού λαού. Και, δεύτερον, διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση, και προς την άλλη κατεύθυνση, η οποία είναι το μη μισθολογικό κόστος. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας δεν εξαρτάται μόνο από την παράμετρο των μισθών, αλλά εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους. Έχουμε πάρει θέση, όπως θυμάστε, από το Ζάππειο, το Μάιο τον περασμένο, μιλήσαμε για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, υπάρχουν πολλά ζητήματα και αυτά είναι υπόθεση μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης που μπορεί να εφαρμόσει μία άλλη πολιτική. Και έχω κάθε δικαίωμα να το λέω αυτό, διότι εκλήθησαν οι σοσιαλιστές -και μάλιστα δογματικοί σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ- να εφαρμόσουν μια πολιτική φιλελευθεροποίησης της οικονομίας την οποία, δεν τη πιστεύουν. Είναι σαν να λέτε σε εμένα, που είμαι ένας πολιτικός φιλελεύθερος, να εφαρμόσω μια σοσιαλιστική πολιτική. Είναι αδύνατον, αν δεν την πιστεύω, να την εφαρμόσω. Λοιπόν, είναι η ώρα να αντιληφθούν ότι οι αξίες, οι οποίες υπαγορεύουν την πολιτική που χρειάζεται ο Τόπος μας, είναι αξίες της φιλελεύθερης οικονομίας και της ανάπτυξης. Είναι απόλυτα αναγκαίο για τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ακολουθούσε αντίστροφη πορεία. Φιλελευθεροποίηση χρειαζόταν η οικονομία μας, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, εμείς εδώ στη χώρα, δυστυχώς, υπηρετούσαμε τον κρατισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο για να ολοκληρώσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Μας είπατε ότι στην Κρήτη σε σχέση και με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, μια και εν δυνάμει είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο. Προφανώς, ως κόμμα, έχετε κάνει κάποια σενάρια, έχετε δει διάφορα σενάρια, έχετε διάφορους στους δρόμους και, και, και. Έχετε καταλήξει ποιον θα θέλατε αρχηγό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Όχι. Ούτε μας απασχολεί. Σας είπα και προηγουμένως με πολύ σεβασμό παρακολουθούμε τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενός μεγάλου κόμματος διακυβέρνησης, με τη δική του ιστορία στην Πατρίδα και θεωρούμε έχουν την ικανότητα, την ωριμότητα, αλλά και τη θεσμική δημοκρατική οργάνωση, να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Εκείνοι θα αξιολογήσουν ποιον θέλουν για αρχηγό τους και είναι δικό τους θέμα, το πότε και πως θα αποφασίσουν.