Ομιλία του Γιάννη Μανιάτη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία του Γιάννη Μανιάτη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Μάρτιος 02, 2015 - 11:30

φωτογραφία eurokinissi

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ

1. Σαφής έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού από την κυβέρνηση. Λειτουργεί χωρίς κεντρική στόχευση. Αντί για προληπτική πιστωτική γραμμή τέλος Φεβρουαρίου, διεκδικεί η κυβέρνηση για τον Ιούνιο, τρίτο μνημόνιο «έν χορδαίς και οργάνοις».

2. Κάνει προσπάθεια να χτίσει πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής εξυγίανσης των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί. Υποκρίνεται!

3. Δίνει άφεση αμαρτιών στην καταστροφική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2004 – 2009.

4. Δεν αντιλαμβάνεται το πώς λειτουργεί το διεθνές πολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Θεωρεί τους εταίρους κουτόφραγκους.

5. Χειρισμοί άτσαλοι, υπερπροβολή προσώπων και θεωριών. Ναρκισσισμός σε απόλυτη κορύφωση.

6. Σαφής έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου και συνολικά της οικονομίας (τραπεζικό σύστημα).

7. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην αγορά, πάγωμα ή ματαίωση επενδύσεων, ανάσχεση της πτωτικής πορείας της ανεργίας. Καμία κυβερνητική αναφορά σε καταπολέμηση ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

8. Καθαρή προσπάθεια παράκαμψης του Κοινοβουλίου, αντιθεσμική συμπεριφορά από κυβέρνηση και Πρόεδρο της Βουλής.

9. Σαφής αντιαναπτυξιακή, αντιεπενδυτική προσέγγιση σε κομβικής σημασίας θέματα (διαγωνισμοί πετρελαίου). Εγκρίσεις 6.1 δις ευρώ παγωμένες.

10. Λαϊκίστικα νομοθετήματα χωρίς αντίκρυσμα (αναστολή πλειστηριασμών για 1η κατοικία, όταν δεν γίνονται ήδη – δεν θα κόβεται το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά, ενώ δεν κόβεται ήδη).

11. Ανάδειξη του μεγάλου ψέματος ότι η Ελλάδα μπορεί να χωριστεί σε δήθεν μνημονιακούς και δοσίλογους από τη μια και σε αντιμνημονιακούς και πατριώτες από την άλλη.

12. Ανάδειξη της υποκρισίας σε σχέση με κομβικά θεσμικά ζητήματα, όπως το αν θα έρθει η παράταση του μνημονίου στη Βουλή.

13. Ανάγκη για θεσμική και προγραμματική αντιπολίτευση, από προοδευτική κατεύθυνση, με σκοπό και να αναδειχθούν οι κίνδυνοι και να επιστρέψει η κυβέρνηση σε μονοπάτι ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

14. Οφείλει η κυβέρνηση να καταλάβει την προνομιακή πολιτικά θέση στην οποία βρίσκεται. Είναι η πρώτη κυβέρνηση η οποία παραλαμβάνει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα, έχει την αντιπολίτευση έτοιμη να στηρίξει όλες τις θετικές πρωτοβουλίες, ακόμα και αν είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες και έχει ακόμα ισχυρή λαϊκή υποστήριξη

15. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που «διαπραγματεύτηκε» με κόσμο υπέρ της στο δρόμο. Ακόμα και κατευθυνόμενο. Κυβερνήσαμε τόσα χρόνια με τον Σύριζα να κατεβάζει τον κόσμο στο δρόμο για να διεκδικεί τα ανέφικτα, μπουκωμένος από ψέματα και φρούδες υποσχέσεις

16. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωπολιτική θέση, σε συγκυρία που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τόσο αποτελεσματικά τη γεωγραφία μας, τον ορυκτό μας πλούτο, τις διεθνείς μας συμμαχίες στη Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη

17. Συνεπώς, να αναδειχθεί ότι η ενδεχόμενη και απευκταία αποτυχία βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Φυσικά και τον κυβερνητικό εταίρο. Αν και αυτός βαρύνει επίσης τον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

1. Πορεία για συνέδριο περιεκτική αλλά σύντομη, ευρωπαϊκή.

2. Όχι στην εσωστρέφεια, όχι στο μικρό και μίζερο ΠΑΣΟΚ. Όπως το ξέραμε, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Θέλουμε ένα ξαναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, με ακριβή χαρτογράφηση της κοινωνίας, με αποσαφήνιση των κοινωνικών ομάδων που εκφράζουμε, με τις δυνάμεις της δημιουργίας, της προόδου, των μεταρρυθμίσεων, της παραγωγικότητας, της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, τις δυνάμεις της καινοτομίας, της κοινωνίας των πολιτών, της επιστήμης, της εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας.

3. Σαφής διαχωρισμός από λαϊκίστικες αριστεροφροσύνες και δεξιές συντηρητικές πολιτικές, με καθαρά κεντροαριστερή τοποθέτηση. Είμαστε βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

4. Να γίνει ουσιαστικός και θεσμικός διάλογος, τόσο για την πολιτική φυσιογνωμία όσο και για την οργανωτική δομή. Με καθαρή και αποτελεσματική συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας. Δεν υπάρχουν πια ηγεσίες πεφωτισμένες.

5. Εκλογή Προέδρου από τα μέλη με ανοιχτή διαδικασία.

6. Συνδρομές. Να γίνει το κόμμα οικονομικά αυτάρκες. Το λέμε τόσα χρόνια.

7. Σαφής πολιτική συμμαχιών με όμορους χώρους. Καλό πρώτο βήμα η από κοινού με το Ποτάμι στήριξη Αλιβιζάτου.

8. Προσδιορίζουμε σε ποια Ευρώπη θέλουμε να είμαστε. Με ποια Σοσιαλδημοκρατία, πώς βοηθούμε και στο δικό της επαναπροσδιορισμό, με ποιες διεθνείς συμμαχίες, πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε.

9. Ανάγκη για επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της μισθωτής εργασίας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι προσδιορίζεται η σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαϊκά. Διαδικασίες παραγωγής πλεονάσματος για δίκαιη διανομή. Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων χώρας.

10. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΗ, ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!! Είμαστε με τις δυνάμεις της δημιουργίας, καινοτομίας, παραγωγικότητας, εξωστρέφειας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με αειφορία, και σεβασμό στο περιβάλλον.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ