Η «εξοχική» κατοικία θα επανεκκινήσει την αγορά ακινήτων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η «εξοχική» κατοικία θα επανεκκινήσει την αγορά ακινήτων

Απρίλιος 09, 2015 - 16:15

Κυριάκος Δεσύλλας

 

(άρθρο του Κυριάκου Δεσύλλα).Είναι προφανές ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στα εισοδήματα των νοικοκυριών την τελευταία πενταετία όπως και η σταδιακή υπέρ-φορολόγηση των ακινήτων ήταν οι δύο βασικότεροι λόγοι που συνέβαλαν στην απαξίωσή της «κατοικίας»
Σε αυτή την δύσκολη πραγματικά οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας είναι πολλοί Έλληνες που δεν μπορούν πλέον να συντηρήσουν την πρώτη κατοικίας τους,  πόσο μάλιστα την β’ αλλά και γ’ που είχαν κληρονομήσει ή αγοράσει με δάνεια και που τώρα έχουν αναρτήσει πωλητήρια σε αυτά.
Η πληθώρα αυτών των β’ αλλά και γ’ κατοικιών που εγώ προσωπικά τις ονομάζω «εξοχικές κατοικίες» είναι πόλος έλξης για πολλούς και κυρίως από ξένους.
Γιατί αυτή η ξενοφοβία όμως τόσο ξαφνικά? 
Ποιος δημιουργεί το κλίμα αυτό και ποιοι επωφελούνται?
Ποιος είναι αυτός που μπορεί να επιλέξει ή να επιδείξει σε κάποιον ποιος θα είναι ο αγοραστής του?
Θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος να πιστέψει ότι όλη αυτή η προσφορά «εξοχικών κατοικιών» είναι ένα συντεταγμένο σχέδιο των «δανειστών» εταίρων έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο ο «σωστός» φορολογούμενος ευρωπαίος να τα αγοράσει στην μισή τιμή.
Ποιος εμπόδισε αρκετούς Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν σε βαλκανικές χώρες όπως τα Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία? Ποιος εμπόδισε αρκετούς Έλληνες ιδιώτες να μεταφέρουν νόμιμα τα λεφτά τους στο εξωτερικό και να επενδύσουν σε αγορά  πολυτελών διαμερισμάτων σε Λονδίνο, Βερολίνο και Βρυξέλλες?
Κανείς, ήταν επιλογή τους. Εξάλλου σε μία ελεύθερη οικονομία ζούμε!
Ας ξεχωρίσουμε επιτέλους τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και μην τα βάζουμε λοιπόν όλα στο ίδιο καζάνι.
Αυτοί που ασχολούνται με τις μεγάλες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις δεν συνδέονται και δεν έχουν καμία σχέση με την ζήτηση «εξοχικής κατοικίας» στον τόπο μας.
Οι συγκυρίες είναι αυτές που καθορίζουν τους δείκτες στην αγορά ακινήτων της κάθε χώρας και τώρα είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την υπερπροσφορά.
Οι αγοραστές αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που αποκτούν ένα ακίνητο μόνο για διακοπές και σε αυτούς που θέλουν ένα σπίτι για τη συνταξιοδότηση τους.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και όπως ανέφερα παραπάνω κυρίως από συνταξιούχους αλλά και από οικογένειες της μέσης αστικής τάξης που είχαν πάντα την χώρα μας πρώτη σε προτίμηση για τις διακοπές τους.
Η άριστη ποιότητα της ζωής, η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός μας κατά κύριο λόγο είναι παράγοντες που τραβούν την προσοχή τους.
Απλοί άνθρωποι είναι και με την πρώτη ευκαιρία δηλώνουν έμπρακτα την αγάπη τους για την χώρα μας και τον πολιτισμό μας και θέλουν να αποτελέσουν και αυτοί ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας.
Ας τους υποδεχτούμε λοιπόν όπως θα μας υποδέχονταν και οι ίδιοι στην χώρα τους όπως αρμόζει σε μία πολιτισμένη κοινωνία.
Η  σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό που με βάση τις νέες, αναθεωρημένες προβλέψεις, αναμένεται να αγγίξει το ιστορικό υψηλό νούμερο των 25 εκατομμυρίων, τώρα είναι μία λαμπρή ευκαιρία να προσελκύσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον τους.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η «εξοχική κατοικία»  είναι αυτή η οποία θα επανεκκινήσει την αγορά ακινήτων.
(Ο Κυριάκος Δεσύλλας είναι Κτηματομεσίτης & Σύμβουλος ακινήτων με έδρα το Ναύπλιο και μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών)