Υπουργός υγείας Π.Κουρουμπλής:Η εταιρία δεν πληρώνει τις εργαζόμενες, αν και το Νοσοκομείο Άργους εξοφλεί κανονικά τα τιμολόγια του προμηθευτή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπουργός υγείας Π.Κουρουμπλής:Η εταιρία δεν πληρώνει τις εργαζόμενες, αν και το Νοσοκομείο Άργους εξοφλεί κανονικά τα τιμολόγια του προμηθευτή

Ιούνιος 19, 2015 - 13:36

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Απάντηση του υπουργού υγείας Παναγώτη Κουρουμπλή για την μη καταβολή δεδουλευμένων σε προσωπικό καθαριότητας εταιρίας συμβαλλόμενης με το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας.

Στην 1920/22-4-2015 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα την μη καταβολή δεδουλευμένων σε προσωπικό καθαριότητας εταιρίας συμβαλλόμενης με το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, απάντησε γραπτώς ο Υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

«Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων των νοσοκομείων και ο απρόσκοπτος εφοδιασμός τους στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-8, οι εγκεκριμένες πιστώσεις εξόδων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το οικονομικό έτος 2015 ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 1,388 δις ευρώ και στο συνολικό ύψος των 116 εκ. ευρώ για τις ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας της 6ης ΥΠΕ, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός τους για το οικονομικό έτος 2015 ανέρχεται στο ύψος των 13.018.312 ευρώ όπως έχει διαμορφωθεί με την 1η τροποποίηση και για το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας στο ύψος των 19.561.963,15 ευρώ.

Ειδικότερα στις κατηγορίες «Υπηρεσίες – Outsourcing» και «Λοιπές Δαπάνες» του προϋπολογισμού εξόδων, όπου περιλαμβάνονται και οι πιστώσεις που αφορούν τις συμβάσεις με εταιρίες και υλικά καθαριότητας, έχουν εγγραφεί πιστώσεις για το τρέχουν έτος συνολικού ύψους 3,23 εκ ευρώ σε ό,τι αφορά τα ΚΥ της 6ης ΥΠΕ και σε 1,89 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά το ΓΝ Αργολίδας.

Βάσει των ανωτέρω εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό έτους 2015 πιστώσεων διενεργούνται οι σχετικές δαπάνες, οι οποίες και υποβάλλονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς έγκριση.

Στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους παρέχονται οι υπηρεσίες καθαριότητας. Η εταιρία δεν πληρώνει τις εργαζόμενες, αν και το Νοσοκομείο εξοφλεί κανονικά τα τιμολόγια του προμηθευτή. Ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε για την καθαριότητα του Νοσοκομείου στις 22/4 απέβη άγονος και επαναπροκηρύχθηκε για τις 27/5. Λόγω του επείγοντος, ανατέθηκε από το Νοσοκομείο η καθαριότητα για δύο μήνες στον υπάρχοντα ανάδοχο μέχρι 30/6/2015.

Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Λυγουριού, με το αρ. 712/15-5-2015 έγγραφό του, η 6η ΥΠΕ ενημερώθηκε ότι οι εργαζόμενες στο συνεργείο καθαριότητας της μονάδας κατέθεσαν δήλωση επίσχεσης εργασίας.

Σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες μονάδες που αφορά η σύμβαση, το ΠΕΔΥ-ΜΥ Ναυπλίου ενημέρωσε ότι μέχρι τις 15/5 υπήρχε καθαρίστρια στη μονάδα, στις 18/5 πήγε μία καινούρια και από τις 19/5 δεν έχει παρουσιαστεί άλλη. Το ΠΕΔΥ-ΜΥ Άργους ενημέρωσε ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας. Το ΠΕΔΥ-ΚΥ Κρανιδίου ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας, αλλά οι εργαζόμενες δεν έχουν πληρωθεί από την εταιρία.

Κατόπιν των ανωτέρω, η 6η ΥΠΕ θα προβεί σε ενέργειες κήρυξης έκπτωτου του αναδόχου και καταγγελίας της σύμβασης και θα προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας των ανωτέρω μονάδων.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων στις εργαζόμενες καθαριότητας από την εταιρία που έχει αναλάβει με σύμβαση την καθαριότητα των χώρων του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου και διαβιβάζουμε την εν λόγω ερώτηση».