Η off-shore του Χαϊκάλη «καίει» το Μαξίμου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η off-shore του Χαϊκάλη «καίει» το Μαξίμου

Αύγουστος 28, 2015 - 14:14

φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Ο πρώην υπουργός «ξέχασε» να δηλώσει την εξωχώρια εταιρία του, λόγω... πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως φαίνεται, μεγάλο πρόβλημα αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η off-shore εταιρία του Παύλου Χαϊκάλη, βουλευτή των ΑΝΕΛ και για πολύ λίγο υπουργού Εργασίας. Ο πρώην, πια, υπουργός ομολόγησε ότι διαθέτει εξωχώρια εταιρία στην Κύπρο, ενώ ο Τέρενς Κουίκ τού έδωσε προθεσμία έως το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Αυγούστου να προσκομίσει τα χαρτιά που ισχυρίζεται ότι δείχνουν πως είχε την offshore την οποία «ξέχασε» να δηλώσει. 

Ο Παύλος Χαϊκάλης θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα με τον Πάνο Καμμένο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων, και τούτο διότι θεωρείται ότι ενδεχομένως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος γνώριζαν για την ύπαρξη της εταιρίας προτού ακόμη ο Χαϊκάλης γίνει μέλος της κυβέρνησης. 

Πώς έφτασε ο κ. Χαϊκάλης να παραδεχτεί ότι διαθέτει εξωχώρια εταιρία και ότι μάλιστα δεν την έχει δηλώσει;

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης επέμεινε πολύ με τις ερωτήσεις του και έτσι ο Χαϊκάλης ομολόγησε ότι διαθέτει εταιρία off-shore στην Κύπρο. Ομολόγησε ότι την είχε αποκρύψει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αλλά και από την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και προσπάθησε, δίχως να πείσει κανέναν, βεβαίως, ότι η εταιρία αφορούσε σε πνευματικά δικαιώματα:

«Δεν πρόκειται για offshore εταιρία αλλά μια εταιρεία που διασφαλίζει τα πνευματικά μου δικαιώματα για κινηματογραφικές και θεατρικές εργασίες που παίζονταν στην Κύπρο, όταν ασκούσα το επάγγελμα του ηθοποιού. Δεν υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα από αυτή την εταιρία, η οποία ουσιαστικά είναι από το 2011 ανενεργή» φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ωστόσο: τι σημαίνει εταιρία για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων; Δεν λάμβανε αμοιβή για οποιαδήποτε καλλιτεχνική ου δραστηριότητα στην Κύπρο;

Έτσι, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για την Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής και κατ' επέκταση το ΣΔΟΕ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ έχουν καλέσει τον βουλευτή μέσα σε 24 ώρες να ξεδιαλύνει με έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία τα όσα δηλώνει προφορικά.