Από τις τράπεζες θα παρακρατείται ο ΦΠΑ στις αγορές με κάρτα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Από τις τράπεζες θα παρακρατείται ο ΦΠΑ στις αγορές με κάρτα

Αύγουστος 28, 2015 - 22:09

Την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ήταν απαίτηση της παλιάς τρόικα ήδη από το 2010, όταν ζητούσε ένα σύστημα το οποίο θα διασφάλιζε ότι σε κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αμέσως στο δημόσιο ταμείο.

Ο νέος Ν. 4334/2015 προβλέπει πως «το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010, και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο, εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής».

«Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χθες εγκύκλιο αναφορικά με τις αλλαγές στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ στη βάση του Ν. 4334/2015, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως προστίθεται στη δήλωση ο κωδικός 404 ''Φόρος που έχει δεσμευθεί μέσω τραπεζών'' στον οποίο θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών, προκειμένου να αποδοθούν στη φορολογική διοίκηση», αναφέρει το in.gr.