Η Ελλάδα είπε «όχι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Ελλάδα είπε «όχι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Αύγουστος 28, 2015 - 22:14

Να και μια καλή είδηση για τις ελληνικές καλλιέργειες: Η Ελλάδα και η Λετονία, μέσω μιας πρόσφατης ευρωπαϊκής συμφωνίας για τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες, πέτυχαν να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας ποικιλίας καλαμποκιού της εταιρίας Monsanto, που είναι το μοναδικό γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, το τροποποιημένο καλαμπόκι Mon180 δεν θα καλλιεργείται στη χώρα μας, και μάλιστα το πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε Ελλάδα και Λετονία, προκειμένου να αποκλείσουν την καλλιέργειά του, ήταν εισήγηση της Ελλάδας κατά την τελευταία προεδρία της.

Προτού εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν το δικαίωμα να απαγορεύουν την καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών μόνο για λόγους δημόσιας υγείας ή για λόγους περιβαλλοντικούς. Ωστόσο, οι μονομερείς αυτές ενέργειες θεωρούνταν αστήρικτες νομικά, καθώς ακόμα δεν έχουν προκύψει πειστικά επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητα τέτοιων καλλιεργειών.

Το νέο πλαίσιο το οποίο είχε εισηγηθεί η χώρα μας δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να αρνούνται την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων για λόγους όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία και ο αγώνας κατά της επιμόλυνσης των ντόπιων ποικιλιών.

Σημειωτέον ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις έχουν εξοργίσει τόσο την ίδια την εταιρία όσο και τις ΗΠΑ, που περίμεναν η Ευρώπη να αποδεχθεί τα μεταλλαγμένα προϊόντα χωρίς αντίρρηση, για τα οποία εκφράζονται πολλές αμφιβολίες τόσο ως προς την ποιότητά τους και την θρεπτική τους αξία όσο και ως προς την επιμόλυνση που επιφέρουν στις τοπικές ποικιλίες και καλλιέργειες.