Πάει, πάει το δωρεάν wi-fi...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πάει, πάει το δωρεάν wi-fi...

Σεπτέμβριος 16, 2015 - 15:53

Ετοιμάστε τα μαντίλια σας να τα κουνήσουμε ρυθμικά. Ετοιμαστείτε να πείτε οριστικά «bye-bye wi-fi», και ως αλάνια να μείνουμε χαρμάνια στις πλατείες. Ούτε καν αυτό το έργο που είχε τάξει ο Σαμαράς για την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους δεν γλίτωσε από τη λαίλαπα των καθυστερήσεων απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που στις 31 Οκτώβρη λήγει και σαν ξινισμένο γάλα λήγουν όλα τα έργα που εντάσσονται σε αυτό...

Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξηγεί ότι το έργο ματαιώνεται επειδή στις 31.10.2015 λήγει η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και διευκρινίζει, παράλληλα, ότι η διακήρυξη δεν είχε προβλέψει διάφορα απαραίτητα για το έργο, όπως το κόστος για το ρεύμα ή τη συντήρηση. Μισές δουλειές, δηλαδή, για άλλη μία φορά, σε ένα έργο που, προς Θεού, δεν έχει να κάνει ούτε με το χτίσιμο μιας γέφυρας ούτε για την ασφαλτόστρωση δημόσιων δρόμων. Τέσσερις χιλιάδες hot-spots περιελάμβανε το έργο που θα πρόσφερε ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά τελικώς έμεινε στις καλένδες και περιμένει την επίσημη ακύρωσή του.

«Ο χρόνος που απομένει για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία-Πλαίσιο με τους υποψήφιους αναδόχους, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και δεδομένου ότι προβλέπονται στη διακήρυξη διαδικασίες πρόσληψης εξωτερικού νομικού και τεχνικού συμβούλου, δεν επαρκεί ώστε να πραγματοποιηθούν εντός των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων όλα τα απαιτούμενα βήματα. Επιπλέον, η διακήρυξη δεν είχε προβλέψει κόστος για την παροχή ρεύματος, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία διαδικτύου στα 4.000 σημεία hot spots. Ο καταμερισμός των 4.000 σημείων hot spots σε lots, όπως προβλέπεται στη διακήρυξη μετά από συνεργασία με όλους τους Δήμους, για το που και πώς θα τοποθετηθούν, κρίνεται ανέφικτος στα δεδομένα χρονικά περιθώρια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Βρε Αντώνη μου, τότε που ξεροσταλιάζαμε για μια φοροελάφρυνση, για λίγο φως στην άκρη του τούνελ της άδειας τσέπης μας, εσύ έταζες δωρεάν wi-fi και τώρα ούτε φοροελάφρυνση ούτε wi-fi ούτε τίποτα. Ο λόγος σου, συμβόλαιο, μανάρι μου. Από το 2013 που έλεγες: «Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο». Να το ρήμα-κλειδί: «Μπορώ να σας υποσχεθώ». Η υπόσχεση δεν κοστίζει τίποτα. Δεν είπες «μπορώ να εγγυηθώ». Παρ' όλα αυτά, φτάσαμε 2015, το ΕΣΠΑ πέταξε μακριά και ούτε λίγο δωρεάν wi-fi για παρηγοριά...

Τότε, ο Σαμαράς είχε πει ότι η παροχή δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα αποδείκνυε στους νέους ότι τους νοιάζεται. «Θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται. Δε λέω ο Σαμαράς, δεν έχει καμία σημασία ο Σαμαράς ή το ποιο κόμμα. νοιάζεται. Ότι υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται για αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά καήκαμε». Δικά του λόγια, σε συνέντευξη στο Mega από το 2013.

Ευτυχώς που το είχε ψάξει... Εκείνοι που το ανέλαβαν, πάντως, δεν είχαν προβλέψει κόστη για το ρεύμα και για τη συντήρηση, και το άφησαν το πρόγραμμα να σαπίσει.

Θα πείτε, σιγά τα αβγά τώρα. Εδώ μας βρήκαν άλλα κι άλλα μύρια όσα κακά. Ναι, αλλά σκεφθείτε το εξής: Με τα μέτρα που έφερε το παιδί της Αριστεράς, θα μας μένει κανένα φράγκο να πληρώνουμε το DSL στο σπίτι; Χλωμό. Η φορολαίλαπα που έρχεται μετά τις εκλογές δεν θα έχει προηγούμενο, ενώ η ανεργία έχει φθάσει... στα εντελβάις άνθη, που έλεγε ο ποιητής. Αν ο Σαμαράς είχε κάνει πράξη την υπόσχεση, θα έβγαινε τώρα ο Βαγγέλας με χαρά και θα έλεγε ότι μπορεί να μην έχουμε βρακί να βάλουμε, αλλά η ΝΔ θα μας είχε δώσει wi-fi στις πλατείες!

Πάντως, στα σοβαρά, να σου δίνουν χρήματα από τας μιαράς Βρυξέλλας και εσύ να μην μπορείς να φέρεις εις πέρας πέντε έργα μέσα στον χρόνο τους είναι δείγμα κράτους διαλυμένου εδώ και πολλά χρόνια. Αποχαιρέτα, λοιπόν, το wi-fi που χάνεις και περίμενε το μπουγιουρντί που σου έφερε πεσκέσι η αριστερή κυβέρνηση των διαπραγματευτών. Η κλοπή ασύρματου Internet θα πάει σύννεφο, αδέρφια...