Δύο ημέρες έως τις εκλογές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δύο ημέρες έως τις εκλογές

Σεπτέμβριος 18, 2015 - 12:41

Δυο μέρες... μόνο έως τις εκλογές της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου και δεν είναι μόνο τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης που παλεύουν να λύσουν τον γρίφο των μελλοντικών συνεργασιών των πολιτικών παρατάξεων, αφού από τα γκάλοπ προκύπτει ισοπαλία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που σημαίνει μετεκλογική συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και ο Αρκάς, έφτιαξε το σκίτσο της φωτογραφίας, σχολιάζοντας καυστικά, όπως πάντα, το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, προτείνοντας ένα κλασικό αγαπημένο γλυκό από την πλευρά του.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έτσι, το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τρία σενάρια για τις πολιτικές συμπράξεις αλλά και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εφόσον, λοιπόν, η ισοπαλία των μεγάλων κομμάτων αποτυπωθεί και στην πράξη, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι επίπονες και χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Για το Bloomberg, ένα καλό σενάριο θα ήταν ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, όπου θα συμμετέχουν μετριοπαθή κόμματα. Και ως κακό σενάριο προβάλλει σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς ΠαΣοΚ και Ποτάμι, αλλά με τους ΑΝΕΛ. Και κακό θεωρεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ λάβουν μικρά ποσοστά, και χρειαστούν πολλά μικρά κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση: «Στη χειρότερη περίπτωση, οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που είτε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για σιωπηρή υποστήριξη», ανέφερε το Bloomberg.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο σχηματισμός «μιας προοδευτικής αριστερής κυβέρνησης» η οποία θα μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή διαπραγμάτευση του χρέους.

«Η προκήρυξη εκλογών ήταν κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στο λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμά της» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε σκληρά σε συνθήκες οικονομικού και πολιτικού πολέμου και από τη ΝΔ και πέτυχε μια συμφωνία η οποία λύνει τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα του χρέους και της ρευστότητας και μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας», υπογράμμισε.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος. Παρόντες θα είναι ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Πιερ Λοράν, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Γρέγκορ Γκίζι και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos.

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Ή ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΔ

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, παρά το μικρό ατύχημα που είχε κατά την άνοδό του στην εξέδρα όπου σκόνταψε και έπεσε, σηκώθηκε χαμογελαστός και πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Ομόνοια την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

«Τη Δευτέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, κυβέρνηση των άξιων και ικανών. Τα πειράματα του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν την Κυριακή», υπογράμμισε, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους τους ψηφοφόρους.

«Νιώθω τη νέα δυναμική της κοινωνίας. Η Ελλάδα μπορεί και θα πάει μπροστά. Θα την πάμε εμείς μπροστά» είπε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το μόνο νέο που έφερε είναι τα capital controls». 

«Είμαστε η πρώτη κυρίαρχη δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ανακτήσαμε την αυτοπεποίθηση και τη δύναμή μας. Είμαστε εμείς η πιο προοδευτική πολιτική δύναμη στον τόπο, εμείς που φέραμε την πρόοδο στην Ελλάδα» τόνισε.

«Πειράματα ή σιγουριά και σταθερότητα; Από τη μία καταστροφή στην άλλη, ή να οδηγήσουμε τη χώρα στην ασφάλεια και τη σιγουριά» πρόσθεσε.

«Ξέρω τι θέλουν οι πολίτες. Δεν θέλουν άλλο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, όχι άλλο εμπαιγμό και δημαγωγία. Να τελειώνουμε με την ανικανότητα και τα ψέματα. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει την Κυριακή» τόνισε.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

Την ανάγκη για «μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς», προκειμένου να υπάρξει «μια μεγάλη πολιτική συμφωνία», προτάσσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς έχουμε μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ. Ξέρουμε ότι μια συνεργασία δεν θα είναι εύκολη, αφού και τα δύο κόμματα έχουν παλαιοκομματική νοοτροπία. Όμως η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές. Επομένως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μικρούς δίκαιους συμβιβασμούς», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Ημερησία».

Ακόμη, επανέλαβε τον στόχο του κόμματός του για το 10% και τονίζει: «Αν θα μπούμε στην κυβέρνηση ή απλώς θα τη στηρίξουμε ή θα την ανεχθούμε, θα εξαρτηθεί από τη δύναμή μας και από τις υποχωρήσεις που θα δεχτούν να κάνουν αυτοί που θα πάρουν την εντολή».

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, Η ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «η χώρα τη Δευτέρα χρειάζεται μία κυβέρνηση τετραετίας, σταθερή, αποτελεσματική, μια κυβέρνηση αμέσου δράσης. Και αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη την ευθύνη».

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ανέφερε ότι έχουν αναλωθεί σε μια άγονη αντιπαράθεση, καθώς, όπως είπε, «δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος αλλά να υπάρχει συνεργασία, γι' αυτό ζητάμε να είμαστε η τρίτη δύναμη».

«Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν να δραπετεύσει, αυτός που μπορεί να τους υποχρεώσει είναι ο λαός με την ψήφο του, γιατί όσο πιο αδύναμα είναι αυτά τα δυο πρώτα κόμματα τόσο πιο εύκολα θα καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα είναι τρίτος. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αναρωτηθούν οι Έλληνες, είναι δυνατόν να ψηφίσουν ένα κόμμα που έχει αποδεχθεί ότι έχει την πολιτική ευθύνη μιας δολοφονίας; Είναι πολιτική επιλογή ή είναι ψήφος σε εγκληματίες;», ανέφερε για τη Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζεται τρίτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πάτρα δήλωσε ότι η ΛΑΕ είναι έτοιμη να γκρεμίσει το τείχος των εκβιαστών δανειστών και να μην επιτρέψει τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Και κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος να δώσουν μια νικηφόρα μάχη «εναντίον εκείνων που θέλουν να καθυποτάξουν τον αγώνα μας και να μην επιτρέψουμε την μετατροπή του τόπου μας σε αποικία χρέους».

Στη συνέχεια, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Κάποιοι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, δεν την προδώσαμε, δεν συμμετείχαμε στην επίθεση στην κοινωνία και στην αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού» και πρόσθεσε: «Το ''όχι'' είναι ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

«Η δυναμική της Λαϊκής Ενότητας είναι αυτή που θα καταγραφεί με τον πλέον ηχηρό και αποστομωτικό τρόπο στην κάλπη, αλλά ακόμα περισσότερο είναι αυτή που μετά την κάλπη θα καταφανεί στη διεύρυνση του μετώπου δημοκρατικής άμυνας και αντίστασης», ανέφερε, και τόνισε ότι «στο δίλημμα ευρώ ή Δημοκρατία, κάθε δημοκράτης απαντά Δημοκρατία, αλλά θέλουμε απαντήσεις από εκείνους που σε αυτό το δίλημμα κάποιοι επιλέγουν το ευρώ και απορρίπτουν τη δημοκρατία».

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Ant1, υποστήριξε ότι «κανείς δεν μιλάει πια για τις πρώτες 100 μέρες, όπως ακούγαμε στο παρελθόν. Τώρα όλα είναι ψηφισμένα». Και εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθιά και ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που έχουν επιλέξει είναι σε λάθος κατεύθυνση, καλώντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ γιατί όπως είπε «ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα».

«Με μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ τα λαϊκά στρώματα θα πάρουν ανάσα. Μόνο με το ΚΚΕ θα μπορέσει ο λαός να έχει ισχυρή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Αυτά που έρχονται είναι πολύ σκληρά, πολύ βάρβαρα. Ο ψηφοφόρος δεν πρέπει να πέσει στο κλίμα της πόλωσης, αλλά να ενισχύσει τη δύναμη που θα παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης». Και μίλησε για πλήρη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά τις βασικές τους διαφορές, ως προς την εφαρμογή του μνημονίου: «Κανείς δεν λέει ''δεν θα υλοποιήσω το μνημόνιο''. Όλη η κουβέντα γίνεται για κάποια μέτρα και τα ισοδύναμα. Αλλά τι ισοδύναμα να βρεις για τον αγρότη ή τον συνταξιούχο;», διερωτήθηκε.