Σήμερα γιορτάζουν τα Mουσεία του κόσμου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σήμερα γιορτάζουν τα Mουσεία του κόσμου

Μάιος 18, 2012 - 10:41

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στοχεύοντας στην ανάδειξη του ρόλου  των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18 Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Τα Μουσεία δεν είναι και δεν πρέπει να βλέπονται ως άψυχες εγκαταστάσεις με εκθέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, στα Μουσεία  κατοικούν οι ιδέες, οι τέχνες, τα γράμματα, τα ήθη και τα έθιμα των πολιτισμών όλων των λαών και η φροντίδα για την ανάδειξή τους αποτελεί, τόσο καθήκον  των ειδικών φορέων όσο και του καθενός μας  ατομικά.

Ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια προκαλεί το γεγονός  ότι φέτος ανάμεσα στα 47 ευρωπαϊκά Μουσεία που είναι υποψήφια να αναγορευτούν «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Year Award), συγκαταλέγονται το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Ας ελπίσουμε σε μια τέτοια διάκριση!!

Σήμερα η είσοδος σε όλα τα Mουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Κ.Θ.