Στη μέγγενη οι φορολογούμενοι

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στη μέγγενη οι φορολογούμενοι

Σεπτέμβριος 30, 2015 - 15:52

Μειώσεις μισθών, ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και στη φορολογία φέρνει ο «καυτός» Οκτώβριος.

Βαρύς ο Οκτώβριος που έρχεται για τους φορολογούμενους, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να είναι εντάξει απέναντι στη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ παράλληλα να σχεδιάζει το νέο τοπίο στα εργασιακά που θα ανακοινωθεί επισήμως στις 7 Οκτωβρίου. 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Στις αρχές του 2016 θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που φέρνει μειώσεις έως 10%. «Το Έθνος» αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα, με σκοπό το πρώτο νομοσχέδιο να αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου. «Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην ΕΛ.ΑΣ., στο Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις», γράφει το in.gr.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, και ενώ θα φαίνεται ότι αυξάνεται ο βασικός μισθός, στην πραγματικότητα θα μειωθεί έως 10%, καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Στα καλά νέα, προβλέπεται μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς και αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση.

Αναμένονται, επίσης, μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Το σχέδιο περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.

ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΠΑ 23% ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην αντεπίθεση περνούν οι γονείς που καταφέρονται εναντίον της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, και τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα φροντιστήρια απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης για την αναστολή του μέτρου.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», «σύλλογοι γονέων από 50 ιδιωτικά σχολεία της χώρας, στα οποία φοιτούν πάνω από 30.000 μαθητές και μαθήτριες συγκρότησαν πρόσφατα την πρώτη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και την ερχόμενη Πέμπτη δίνουν συνέντευξη Τύπου, ζητώντας την ακύρωση επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα οι γονείς συσπειρώνονται με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αλλά και με τα φροντιστήρια (Μέσης Εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και άλλες ιδιωτικές σχολές) προκειμένου να πιέσουν πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο, όπως εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί προεκλογικά».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ισοδύναμο δεν είναι δυνατόν να βρεθεί, και έτσι περίπου 80.000 οικογένειες με παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία θα πληγούν από τον αυξημένο συντελεστή, όπως και πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες που έχουν παιδιά σε κάθε είδους φροντιστήρια και σχολές, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν απολύσεις εκπαιδευτικών και το κλείσιμο μικρότερων μονάδων που δεν θα μπορούν να αντιπαλέψουν την αύξηση.

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Θολό ακόμα το τοπίο για το αφορολόγητο, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην ξέρουν τι να κάνουν με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Το ύψος του αφορολόγητου μάλλον, και αυτό δεν είναι σίγουρο ακόμα, θα κυμανθεί στα 12.00 ευρώ.

Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ επιστρέφει, και μάλιστα θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου για τη συντριπτική πλειονότητα όλων όσοι έχουν επιστροφή φόρου, καθώς μόνο 240.000 φορολογούμενοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με την επιστροφή που τους αναλογεί έως τέλος Σεπτέμβρη. 

Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποδώσει 2,650 δισ. ευρώ σε 5 δόσεις. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το in.gr, οι Έλληνες, που πλήρωναν κάθε χρόνο 0,4% του ΑΕΠ για φόρους ακινήτων, πλέον συνεισφέρουν με το 1,4% του ΑΕΠ!

Και ακόμα καταφθάνουν:

Νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά έρχονται για τους αγρότες με την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%.

Νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για επιχειρήσεις με την προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%.

«Ψαλίδι» 50% στο κονδύλι επιδόματος θέρμανσης.

Νέα εκκαθαριστικά Φόρου Πολυτελείας στα ΙΧ από το 10% στο 13% (άνω των 2.500 κ.ε.).

Από την άλλη πλευρά, ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων διαμορφώνεται στο 50% (με έκτακτη εισφορά), όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 42,1%, ενώ ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 29%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 24,6%. Και μετά, περιμένουμε ανάπτυξη στις επιχειρήσεις...

Ακόμα, καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, αυξάνεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και εκτοξεύεται από τα 6 λεπτά ανά λίτρο στα 20 λεπτά. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι έμμεσοι φόροι από την αρχή της κρίσης βρίσκονταν στο 11,7% του ΑΕΠ και τώρα στο 15,9% του ΑΕΠ, επιβαρύνοντας και τα χαμηλά εισοδήματα...