Συνάντηση Χαρίτση με εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων για τα έργα του ΕΣΠΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συνάντηση Χαρίτση με εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων για τα έργα του ΕΣΠΑ

Οκτώβριος 01, 2015 - 20:17

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

''Μέχρι το τέλος του έτους θα διοχετευθούν στην οικονομία έως και 4,5 δισ. ευρώ, που οι εργοληπτικές εταιρείες καλούνται να απορροφήσουν στα έργα. Ήδη η ροή των πληρωμών έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ικανοποιώντας πλέον περίπου το 75% των αιτημάτων''

 

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων. Η συζήτηση αφορούσε την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών, που πέτυχαν να ενισχύουν τη ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα, παλαιότερα αλλά και εκείνα που προέκυψαν από τα capital controls. Επεσήμανε, επίσης, τη σημασία να μετατραπεί η ρευστότητα σε δαπάνες και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργοληπτών να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη ρευστότητα, να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου (2007-13) και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου (2014-20).

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας συνέβαλε ουσιαστικά το δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η προκαταβολή μεγάλου μέρους του ποσού (30% και όχι 15% που συνηθίζεται). Η συνεργασία με την ΕΤΕπ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ευνοϊκές παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μόχλευση των κεφαλαίων που θα προκύψει, εξασφαλίζουν την αποκατάσταση της ρευστότητας. Μέχρι το τέλος του έτους θα διοχετευθούν στην οικονομία έως και 4,5 δισ. ευρώ, που οι εργοληπτικές εταιρείες καλούνται να απορροφήσουν στα έργα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοληπτών αναγνώρισαν την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Ήδη η ροή των πληρωμών έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ικανοποιώντας πλέον περίπου το 75% των αιτημάτων. Αναγνώρισαν, επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων.