Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

Οκτώβριος 08, 2015 - 10:35

Αρνήθηκαν ψήφο οι βουλευτές από ΝΔ, ΠαΣοΚ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Τις μικρές ώρες της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Στη φανερή ονομαστική ψηφοφορία, και ύστερα από την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ψήφισαν 299 βουλευτές, 155 υπέρ και 144 κατά.

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του, ενώ είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ΝΔ κ. Β. Μεϊμαράκη, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για πολιτική απάτη.

Ο κ. Τσιπρας απαντώντας στη φράση του κ. Μεϊμαράκη «οι μάσκες έπεσαν», κατηγόρησε τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ ότι η ομιλία του είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Ο δεύτερος, αντιδρώντας, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αναμειγνύεται στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εικονική πραγματικότητα», όπως είπε, την ώρα που τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τεράστια. «Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο», υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης και ότι τα νέα μέτρα είναι εξόχως υφεσιακά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ επεσήμανε ότι ο δρόμος που ακολουθείται έως σήμερα μόνο σε συνεχείς θυσίες οδηγεί τον λαό.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε: «Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε ''ναι''. Στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντί σας».

Ο κ. Λεβέντης, τέλος, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υπαναχώρησε και ψήφισε μνημόνιο. Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ο κ. Λεβέντης είπε: «Με είπατε λαγό. Η ιστορία θα δείξει ποιος είναι λαγός. Ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη».

Σημειωτέον ότι, συνολικά, κατά το τριήμερο τοποθετήθηκαν 152 ομιλητές εκ των οποίων οκτώ αρχηγοί κομμάτων και 38 μέλη της κυβέρνησης.

Πλέον, η κυβέρνηση έχοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής προετοιμάζεται για τις επόμενες δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το πακέτο με τα 47 προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ εντός του επόμενου δεκαημέρου θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.