Τατούλης:Να αποσυρθεί η διάταξη των αποβλήτων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης:Να αποσυρθεί η διάταξη των αποβλήτων

Νοέμβριος 03, 2015 - 15:15

φωτογραφία eurokinissi

Απόσυρση της διάταξης που χειραγωγεί τις Περιφέρειες στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων ζήτησε στη βουλή η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων όπως ισχύει στη μέχρι σήμερα νομοθεσία, ζήτησε μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το μέλος του Δ.Σ. και Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης μετέφερε την έκπληξη των Ελλήνων Περιφερειαρχών για το γεγονός πως η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε αιφνίδια και μάλιστα μέσα στο πολυνομοσχέδιο που αφορά τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζοντας τη σχετική επιστολή που απεστάλη πρόσφατα στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, από τον οποίο ζητείται η παρέμβασή του για την απόσυρση της διάταξης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήγησε πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων.

Έγειρε και ζήτημα συνταγματικότητας καθώς η διάταξη προσβάλει κατάφορα τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ επιφυλάσσοντας διακοσμητικό ρόλο στα περιφερειακά συμβούλια και επιβάλλοντάς τους την υποχρέωση να «υιοθετούν» τον ΠΕΣΔΑ αφού έχει όμως προηγηθεί σύμφωνη γνώμη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ.

Τέλος, μίλησε για εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών η οποία εισάγει νέα ήθη για την κυβέρνηση, εκφράζοντας το ομόθυμο αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για άμεση απόσυρση της διάταξης έστω και την ύστατη στιγμή.