Γ.Γκιόλας:Τοπικισμοί καθώς και μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα συνέτειναν στον εκφυλισμό του Νοσοκομείου μας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ.Γκιόλας:Τοπικισμοί καθώς και μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα συνέτειναν στον εκφυλισμό του Νοσοκομείου μας

Νοέμβριος 17, 2015 - 10:19

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Άρθρο του Γιάννη Γκιόλα-Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας για το νοσοκομείο Ναυπλίου:

Θα ξεκινήσω από την παράθεση της αυτονόητης ,όσο και αναγκαίας αρχής :

Η υγεία είναι το βασικό και πρώτιστο αγαθό για τους πολίτες. Όλοι και όλες έχουμε ανάγκη για την εξασφάλιση της ,μέσω των απαραίτητων δομών που θα την παρέχουν κατά τρόπο άρτιο.

Η πανθομολογούμενη διαπίστωση είναι ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου πληροί μόνο κατ΄ελάχιστο τους όρους αυτούς ,αφού ως δευτεροβάθμια υγειονομική μονάδα είναι ανεπαρκής και υποβαθμισμένη ,όχι λόγω της λειτουργίας του έμψυχου δυναμικού ,κάθε άλλο, αλλά λόγω των πολλαπλών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εργατικό προσωπικό και της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής.

Δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος να αναζητήσουμε τώρα στο χρονικό αυτό σημείο τα αίτια της κατάστασης αυτής αφού θα πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό παρελθόν ,όταν στείροι τοπικισμοί ,καθώς και μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα πολιτικών παραγόντων και όχι μόνο συνέτειναν στο να οδηγηθούμε στον εκφυλισμό του Νοσοκομείου μας.

Είναι αξίωμα ότι αυτός που διαχειρίζεται την εξουσία κι εν προκειμένω η παρούσα Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της αποκατάστασης της εύρυθμης και άρτιας λειτουργίας τους.

Στο σημείο ,όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε να επισημάνουμε τη σταδιακή υποβάθμιση του Νοσοκομείου που επί πέντε (5) και πλέον χρόνια αποδυναμώθηκε σε έμψυχο υλικό ,στερούμενο συνεχώς των απαιτούμενων πόρων ενώ απαξιώθηκε και μεγάλο μέρος του τεχνολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού του.

Ποιοί έφταιγαν για όλα αυτά ;

Δεν ήταν εκείνοι που διακυβέρνησαν τον τόπο εφαρμόζοντας προγράμματα σφικτής και επώδυνης οικονομικής πολιτικής ;

Υιοθετώντας προγράμματα των πιο βαριών και ανελαστικών περιστολών ακόμη και στον τομέα της Υγείας;

Η «καυτή πατάτα» τώρα βρέθηκε στα χέρια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι αποφασισμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βελτιώσει και στον τομέα της υγείας τα πράγματα.

Για πρώτη φορά, λοιπόν ,μετά από έξη περίπου χρόνια προκηρύχτηκαν τον περασμένο μήνα 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών παρασκευαστών, εργατών τραυματιοφορέων, φαρμακοποιών κ.ά.

Ο μέλλων ,να ψηφιστεί, προϋπολογισμός του Κράτους για το 2016,παρότι υστερεί του τρέχοντος κατά 1,5% ,ειδικά στον τομέα Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης , θα ενδυναμωθεί με επί πλέον πιστώσεις 300.000 .000 ευρώ.

Έπεται με την είσοδο του νέου έτους η προκήρυξη πρόσληψης 440 θέσεων Ιατρών.

Περί τα μέσα του Φλεβάρη εκδίδεται επίσης προκήρυξη για 600 θέσεις Ιατρών και 1800 λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού και υπαλλήλων ΕΚΑΒ, θέσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ακόμη η σχετική κατανομή ,έχει όμως προβλεφθεί η σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό.

Τέλος αναμένεται και η προκήρυξη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (ένας έμμεσος τρόπος για να υπερβούμε τον αριθμό των προσλήψεων) ,για 400 νοσηλευτές και 100 Ιατρούς,προορισμένους κυρίως για ΜΕΘ και Αβάθμιες δομές ανά την Ελλάδα.

Βέβαια οι ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα είναι τεράστιες και παρά τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις και αυξημένες πιστώσεις ,κενά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ,είναι όμως πρόδηλο ότι γίνεται φιλότιμη και γενναία προσπάθεια ,που είναι βέβαιο ότι θα είναι αποφασιστική για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών.

Μετά από αυτή την έκθεση της συνολικής εικόνας ,αυτοδίκαια ανακύπτει το ερώτημα, και με το Νοσοκομείο Ναυπλίου τι γίνεται ; αφού έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο ,ώστε κάποιοι να φοβούνται και για πιθανό κλείσιμο του;

Οι απαντήσεις που προέρχονται από την αρμόδια Διοικητική Υπηρεσία της 6Η Υ.Π.Ε είναι ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός σαφώς προβλέπει τη συνέχιση της ύπαρξης και συλλειτουργία των δυο Νοσοκομείων υπό ενιαία διοίκηση.

Η δυναμικότητα και των δυο μονάδων είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών της Αργολίδας ,αλλά και της ευρύτερης περιοχής ,Τροιζηνία,νησιά Αργοσαρωνικού,μέρους της Κυνουρίας.

Στο προσεχές μέλλον θα συνταχθεί και θα δημοσιοποιηθεί ο ειδικότερος σχεδιασμός των συνδιοικούμενων μονάδων ,ώστε μετά την απαιτούμενη διαβούλευση από Ιατρούς ,εργαζομένους φορείς και πολίτες να αποφασισθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας.

Για τα πολύ άμεσα ,φλέγοντα και υπαρκτά προβλήματα του Νοσοκομείου Ναυπλίου ζητήθηκε αρμοδίως η κάλυψη δυο καρδιολόγων .

Γνωστοποιήθηκε και το κενό ενός ή μιάς ακόμη αναισθησιολόγου και δρομολογήθηκε η διαδικασία για την κάλυψη του.

Χορηγήθηκαν ,ήδη πιστώσεις 250.000 ευρώ για κάθε Νοσοκομείο ,ώστε άμεσα να προχωρήσει η κάλυψη των πιο απαραίτητων ελλείψεων.

Καλύφθηκε ήδη το κενό της θέσης του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ναυπλίου .

Χάθηκαν όμως ευκαιρίες απορρόφησης σοβαρών κονδυλίων :

1.340.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό ΕΣΠΑ του 2013 που αφορούσαν τον εξοπλισμό του Νοσοκομείο μας δεν απορροφήθηκαν !

1.377.480 ευρώ από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων 2013 για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου Ναυπλίου ,δεν απορροφήθηκαν σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας Σταθάκη.

Συνολικά δεν αξιοποιήθηκαν 2.717.480 ευρώ !

Ζητάμε να μάθουμε από τον Διοικητή κ.Δημητρογιάννη για ποιο λόγο δεν αξιοποίησε αυτές τις ζωτικές πιστώσεις για την λειτουργία του Νοσοκομείου Ναυπλίου.

Ο Ναυπλιακός λαός θα απαιτήσει την απόδοση των ευθυνών.

Κλείνοντας ,θέλω και δημόσια να εκδηλώσω την υποστήριξη μου για τον αγώνα που έχουν επωμισθεί ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων για την ανάδειξη του οξύτατου προβλήματος της λειτουργίας του Νοσοκομείου .

Δηλώνω την σταθερή, και όχι ευκαιριακή ,συμπαράσταση μου στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα όλων των πολιτών της περιοχής,θέση που και με την αυτοπρόσωπη παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2/11/15 εξέφρασα και με τη διαρκή παρέμβαση μου στα αρμόδια όργανα , Υπουργείο Υγείας και 6η ΥΠΕ, ποικιλοτρόπως και διαρκώς εκδηλώνω.-