Απολογισμός Πεπραγμένων 2014 Δήμου Επιδαύρου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απολογισμός Πεπραγμένων 2014 Δήμου Επιδαύρου

Νοέμβριος 17, 2015 - 13:25

Ομιλία του Δημάρχου Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνου Γκάτζιου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών του Δήμου, στις 16 Οκτωβρίου 2015, για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά το έτος 2014:

 
 

“Ο απολογισμός των πεπραγμένων για κάθε έτος της Δημοτικής Αρχής, πέρα από το ότι προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι μια πράξη σεβασμού απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.

Τα πεπραγμένα του έτους 2014 έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, για τους εξής λόγους:

  • Ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές μήνα Μάιο και ως εκ τούτου η έναρξη της χρονιάς ουσιαστικά συνέπεσε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
  • Η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή στην μέση σχεδόν της χρονιάς. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν άλλαξε ο Δήμαρχος, άλλαξε η διοίκηση.
  • Όλα αυτά, εν μέσω της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε στην Χώρα αφού η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής ουσιαστικά συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά τις προεκλογικές περιόδους, οι δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων μας πολλαπλασιάζονται, λόγω των περιορισμών που θέτει η νομοθεσία.

 

Παρ' όλες τις δυσκολίες τόσο η απερχόμενη Δημοτική Αρχή όσο και η νέα, θεωρώ ότι ανταποκρίθηκαν αξιοπρεπώς και με συνέπεια στα καθήκοντά τους και πολλές φορές υπερέβησαν εαυτόν. Αυτό αποδεικνύεται από το έργο τους σε όλους τους τομείς, το οποίο βέβαια κρίθηκε και στις εκλογές του Μαΐου 2014, αλλά χάριν της αποψινής διαδικασίες είμαι υποχρεωμένος να εκθέσω.

Να ενημερώσω ότι τελεσφόρησε πρόσφατα η διαδικασία για την αλλαγή της έδρας του Δήμου σε “Λυγουριό”, που από λάθος είχε οριστεί το “Ασκληπιείο”.

Πρώτα από όλα, ο Δήμος είναι παρών δια του Δημάρχου, στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, εκθέτει τα προβλήματα και διεκδικεί εξίσου με τους λοιπούς μεγάλους Δήμους της Περιφέρειας, καθώς και στην ΚΕΔΕ όποτε κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής δεν κρίνεται μόνο από την εικόνα της καθημερινότητας. Αν δηλαδή καίει η λάμπα έξω από το σπίτι μας, αν σκουπίζεται ο δρόμος ή αν ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στο κτήμα μας έχει λακκούβες και όλα αυτά που αφορούν τον καθένα προσωπικά. Βεβαίως και αυτά είναι σημαντικά και προσπαθούμε με τα λίγα μέσα που έχουμε, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Όχι όμως ατομικά και χαριστικά στον καθένα. Προσπαθούμε ώστε η αντιμετώπιση να είναι συνολική και ισότιμη σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και θεωρώ ότι ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν.

Έργο όμως της Δημοτικής Αρχής είναι και όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να δρομολογηθούν μεγάλα έργα, να λύνονται προβλήματα που ταλαιπωρούν πολλά χρόνια τους πολίτες, να εντάσσονται έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα κλπ. Δεν δίνονται οι λύσεις και δεν διεκδικούνται πράγματα όταν κάθεσαι μόνο πίσω από ένα γραφείο. Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με προσωπική επαφή και με συχνή παρουσία στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών, Υπουργών, μελετητικών γραφείων κλπ.

 

Επιπλέον, το έργο της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να κριθεί στα στενά πλαίσια του ενός έτους δηλαδή από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Οι ενέργειες είναι συνεχείς. Για παράδειγμα, μια μελέτη που απαιτείται για την ωρίμανση ενός έργου, μπορεί να συντάχθηκε το 2013 και να αξιοποιήθηκε το 2014 γιατί τότε ανακοινώθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ή μπορεί να υπάρχει ώριμος φάκελος έργου και να μην έχει κατατεθεί διότι ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση από την αρμόδια υπηρεσία.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΕΡΓΑ

Τα οικονομικά στοιχεία θα σας τα παρουσιάσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Εγώ θα κάνω μια γενική αναφορά.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η μηνιαία τακτική επιχορήγηση με δυσκολία καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου [μισθοδοσία προσωπικού, πάγια έξοδα κλπ]. Η ΣΑΤΑ είναι ο μόνος πόρος για εκτέλεση έργων, η οποία όμως έχει περικοπεί κατά 50% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην είσπραξη των τακτικών εσόδων λόγω της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες. Μέχρι τώρα υπήρξε ανοχή από πλευράς τόσο της διοίκησης του Δήμου όσο και από πλευράς της ταμιακής υπηρεσίας. Πλέον αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος διότι αντιμετωπίζουμε όλοι και ποινικές ευθύνες. Η μη είσπραξη εσόδων αποτελεί παράβαση καθήκοντος τόσο για τους αιρετούς όσο και για τους υπαλλήλους και διώκεται ποινικά. Βέβαια οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είναι άμοιροι ευθυνών αφού επί της θητείας τους και σε περιόδους εκτός κρίσης, δεν ενδιαφέρθηκαν για την είσπραξη των εσόδων με αποτέλεσμα τα ανείσπρακτα παρελθόντων οικονομικών ετών να αγγίζουν τις 540.000,00 €

 

1. Εντός του 2014 ολοκληρώσαμε την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευθεί στους δύο πρώην Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου. Ήταν μια διευκόλυνση την οποία αξιοποιήσαμε στο έπακρο και μας έδωσε την δυνατότητα να νοικοκυρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του Δήμου.

 

Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιήσαμε και εξακολουθούμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις.

 

2. Ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του κτιρίου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Νέα Επίδαυρο, και την ανακατασκευή των κερκίδων του θεάτρου στον ίδιο χώρο. Η χρηματοδότηση των 100.000,00 € έγινε από την Βουλή Των Ελλήνων ικανοποιώντας αίτημά μας, αλλά η επίβλεψη των εργασιών έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Επίσης τον εξοπλισμό μιας αίθουσας προκειμένου να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο, δαπάνης 30.000,00 €. Τοποθετήθηκαν τα καθίσματα και εκκρεμεί ο λοιπός εξοπλισμός [οθόνες, βιντεοπροβολείς, έδρανα κλπ] που δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν λόγω αλλαγής προσώπων στην Βουλή.

Επίσης με ενέργειές μας και καλή συνεργασία αναβαθμίστηκαν και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο προς τιμήν της επετείου.

 

3. Δρομολογήσαμε την αναβάθμιση των γηπέδων του Δήμου σε άψογη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με την πολύτιμη συμβολή του συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Ανδριανού.

Το παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου αντικαταστάθηκε με δαπάνη 100.000,00 € με χρηματοδότηση της ΓΓΑ, και το κτίριο συντηρήθηκε και απέκτησε σύστημα πυρασφάλειας με 12.000,00€ από ίδιους πόρους.

 

4. Το γήπεδο της Αρχαίας Επιδαύρου αναβαθμίστηκε με δαπάνη 250.000,00 € με χρηματοδότηση της ΓΓΑ και παραδόθηκε. Ο Δήμος ήδη έχει δρομολογήσει και εκτελεί από ίδιους πόρους τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που απαιτούνται όπως τα τέρματα που στοίχισαν 4.000,00 € και τις κερκίδες που στοίχισαν 6.000,00 €, προκειμένου να καταστεί πλήρως λειτουργικό και ασφαλές. Αξίζει να αναφέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με το ιδιοκτησιακό για το οποίο καταφέραμε και εξασφαλίσαμε την παραχώρηση στην ΓΓΑ για ένα έτος του ποσοστού που ανήκει στην ΕΤΑΔ προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες.

 

5. Εκκρεμούν οι εργασίες στα γήπεδα Αγίου Δημητρίου δαπάνης 200.000,00 € γήπεδο μπάσκετ και 5Χ5 Δήμαινας δαπάνης 230.000,00 € και γήπεδο Νέας Επιδαύρου δαπάνης 480.000,00 €, λόγω των πολλαπλών αλλαγών της διοίκησης στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι αποτέλεσμα των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

 

6. Προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε την άδεια λειτουργίας των γηπέδων για να είναι καθ΄ όλα νόμιμη και ασφαλής η λειτουργία τους, έχουμε δρομολογήσει σειρά διαδικασιών. Ήδη έχει γίνει η αποτύπωση η οποία κόστισε 3.400,00 €.

7. Το έργο της Ανάπλασης οικισμών Αρχαίας και Νέας Επιδαύρου [πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμός] δαπάνης 250.000,00 €, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη ολοκληρώθηκε, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που είχε το έργο.

 

8. Το έργο “Αγροτική οδοποιία στο τμήμα από Ε.Ο. Λυγουριού-Επιδαύρου στη θέση Άγ. Ιωάννης μέχρι Δεσκλιά» στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 (Π.Α.Α. 2007-2013) προϋπολογισμού 615.000,00 €, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη εκτελείται. Η μελέτη που απαιτήθηκε κόστισε στον Δήμο 12.300,00 €.

 

9. Το έργο Ανάπλαση πλατείας Δημοτικού Καταστήματος Τ.Κ. Δήμαινας προτάθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 (Π.Α.Α. 2007-2013) αλλά δεν εντάχθηκε παρόλο που ήταν ώριμο, λόγω της στάσης πληρωμών. Οι μελέτες για το έργο της Δήμαινας κόστισαν 12.300,00 €

 

10. Το έργο Ανάδειξη του Κάστρου Νέας Επιδαύρου προϋπολογισμού 580.000,00 € εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού 2014 με πίστωση για το 2014 ύψους 100.000,00 € και για το 2015 ύψους 480.000,00 €. Η εκτέλεση του έργου δεν έχει ξεκινήσει εξαιτίας δύο γεγονότων: πρώτον της ενσωμάτωσης της 25ης Εφορείας Βυζαντινών στην Δ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και δεύτερον λόγω των απανωτών εκλογών. Οι μελέτες για το έργο αυτό κόστισαν 20.000,00 €

 

11. Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ+ 2014-2020 με τίτλο «Υψίπολις - Άπολις» προϋπολογισμού 330.000,00 € το οποίο δεν εντάχθηκε. Αφορούσε μία συνεργασία των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα συνταγμάτων και νόμων. Η πρόταση θα υποβληθεί πάλι σε επόμενο όμοιο πρόγραμμα.

 

12. Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης στην ΕΕΤΑΑ στο πρόγραμμα «Αγροτική Παραγωγή – Τουρισμός (Ανάδειξη Ευκαιριών) Δήμου Επιδαύρου» του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» προϋπολογισμού 61.500,00 € του οποίου η έγκριση εκκρεμεί.

 

13. Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου του έργου κατασκευής του Πνευματικού Κέντρου Λυγουριού και εκκρεμεί η ένταξη. Η Επικαιροποίηση στοιχείων της Μελέτης που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του φακέλου, κόστισε στον Δήμο 8.000,00 €. Η δέσμευση του Περιφερειάρχη είναι ότι θα ενταχθεί.

 

14. Έργα μικρότερης δαπάνης που εκτελέστηκαν εντός του 2014 με δαπάνες από ίδιους πόρους, συνολικού ύψους 76.090,00 € είναι:

  • Δημοτική και αγροτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Ασκληπιείου 12.000,00 €
  • Δημοτική και αγροτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Επιδαύρου 12.000,00 €
  • Αντικατάσταση παραθύρων δημοτικού καταστήματος Δήμαινας, 2.600,00 €
  • Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στην Νέα Επίδαυρο 2.230,00 €
  • Βελτίωση οδού Αγίου Κων/νου στο ύψος της οικίας Σταυρόπουλου, 4.000,00 €
  • Ανακαίνιση κτιρίου Κολλιακίου 20.000,00 €
  • Μικρά τεχνικά έργα στον Άγιο Δημήτριο, 11.760,00 €
  • Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στο γήπεδο του Λυγουριού 3.500,00 €
  • Συντήρηση χλοοτάπητα γηπέδου Λυγουριού 8.000,00 €
  • Τοποθετήθηκαν δύο κερκίδες στο γήπεδο του Λυγουριού, η μία από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

 

15. Εντός του 2014 ανατέθηκε η εκπόνηση μελετών, επιπλέον αυτών που προανέφερα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ωρίμανση έργων προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, και οι δαπάνες καλύφθηκαν από ίδιους πόρους:

  • Ανατέθηκε και παραλήφθηκε η μελέτη Τμηματικής οριοθέτησης ρέματος Αυλού η οποία απαιτείται για την αναβάθμιση του βιολογικού του Λυγουριού, δαπάνης 4.920,00 €
  • Ανατέθηκε η μελέτη ανάπλασης τμήματος του οικισμού Λυγουριού [τομέας α΄] δαπάνης 19.000,00 € και παραδόθηκε το 2015
  • Παραλήφθηκε και πληρώθηκε η Μελέτη χωροταξικής ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων οικισμών πρώην Δήμου Ασκληπιείου δαπάνης 5.000,00 €
  • Παραλήφθηκε και πληρώθηκε η Μελέτη κατασκευής πεζοδρομίου με ηλεκτροφωτισμό Ε.Ο. Λυγουριού-Κρανιδίου εντός του οικισμού Τραχειάς , δαπάνης 3.000,00 €
  • Παραλήφθηκε η Γεωχημική μελέτη αγροτικών εδαφών της ευρύτερης περιοχής της Επιδαύρου, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών 3.690,00 €

 

ΛΟΙΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών, όπου αυτό είναι εφικτό, με αναζήτηση ισοδύναμων ώστε να μην μειώνονται και οι παροχές.

 

1. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΔΕΗ όπου τα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν ισοσκελίζουν τα έξοδα με αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάνει τις 400.000,00 €. Μειώσαμε σημαντικά την δαπάνη αλλαγής λαμπτήρων με την μετάταξη ενός ηλεκτρολόγου στον Δήμο και την προμήθεια ενός ανυψωτικού μηχανήματος το οποίο κόστισε 24.600,00 €. Πλέον τον Δήμο βαρύνει μόνο η προμήθεια λαμπτήρων.

Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αντικατάστασης των λαμπτήρων με οικονομικότερους προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης.

Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων βάση των οποίων χρεώνονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, διότι έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων και των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα την σημαντική διαφυγή εσόδων. Με τον τρόπο αυτό, πρώτον θα αποκατασταθούν οι αδικίες και θα υπάρχει ίση μεταχείριση των πολιτών και δεύτερον θα προκύψουν σημαντικά έσοδα τα οποία θα ισοσκελίσουν τα έξοδα .

2. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η πολυδάπανη συντήρηση των οχημάτων του Δήμου τα οποία είναι παλιά. Ήδη αποσύραμε τα δύο επιβατικά και πήραμε ένα καινούργιο με στόχο την αντικατάσταση όλων. Έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ενός καινούργιου απορριμματοφόρου μέσω χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών, δαπάνης 120.000,00 €.

 

3. Υπογράφηκε η σύμβαση από τον Ιούλιο 2014 της Ίδρυσης Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στον Δήμο Επιδαύρου αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

 

4. Υλοποιήθηκε το Εργαστήρι Πολιτικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο συμμετείχε ομάδα νέων του Δήμου.

 

5. Η τουριστική προβολή του Δήμου επιδιώκεται με κάθε δυνατό τρόπο και αξιοποιείται κάθε ευκαιρία. Υπάρχει καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο θέμα αυτό. Τυπώθηκε το τουριστικό έντυπο του Δήμου και σε ηλεκτρονική μορφή. Φέτος συμμετείχαμε και στην Έκθεση του Επιμελητηρίου Αργολίδας όπου το περίπτερο του Δήμου ήταν από τα πιο επιτυχημένα. Προχθές έγινε και μία εκδήλωση το Costa Navarino με παρουσία τουριστικών πρακτόρων, στην οποία παρευρέθηκε ο Δήμαρχος.

 

6. Ο Επιδαύριος Δρόμος διεξάγεται με επιτυχία με την συμμετοχή πολλών εθελοντών. Το 2014 έγιναν για πρώτη φορά αγώνες τριάθλου και ποδηλατικοί. Και εκεί η συμμετοχή των εθελοντών ήταν μεγάλη.

 

7. Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο η εκδήλωση βράβευσης των αποφοίτων του Λυκείου που εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία πάντα πλαισιώνεται από ομιλίες αξιόλογων ανθρώπων και αυτό είναι που την καθιστά ιδιαίτερη.

 

8. Ο Δήμος υποστηρίζει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην προβολή του τόπου και στην προώθηση κάθε μορφής εναλλακτικού τουρισμού. Έτσι στάθηκε αρωγός στην λειτουργία του Ανοιχτού Σκοπευτηρίου στη Δήμαινα από τον Σκοπευτικό Σύλλογο Επιδαύρου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  • Για το έργο της επέκτασης του Αναβάλου, που δημοπρατήθηκε το ’14, μέχρι τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, θα υπογράψει τη σύμβαση ο εργολάβος. Είναι ένα έργο, το οποίο έχει δρομολογηθεί και δεν αμφισβητεί κανένας την υλοποίησή του. Θα πρέπει να δούμε και τα δευτερεύοντα δίκτυα, για να τεθεί σε λειτουργία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να συνεισφέρει όπως υπολογίζουμε εμείς στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην λειτουργία το ένα κομμάτι του δρόμου προς το Ναύπλιο. Με διαβεβαίωσαν από την Περιφέρεια ότι σύντομα θα γίνει και η μελέτη παρεμβάσεων στο δρόμο Ίσθμια-Επίδαυρος.
  • Εγκρίθηκε και λειτούργησε η ΣΕΚ Επιδαύρου. Είναι σταθμός για την περιοχή, για τον Άγιο Δημήτριο αλλά και για όλο τον Δήμο. Ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και ξεκίνησε με ενενήντα οι μαθητές οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος και επιπλέον έχουμε ογδόντα μαθητές στο πρώτο έτος. Επίσης έχουμε και ένα τμήμα επιπλέον.
  • Υπάρχει σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία, η οποία συνθέτει πολλές δυνάμεις και πολλούς παράγοντες ανάδειξης του Ασκληπιείου σε παγκόσμιο κέντρο ιατρικού, φαρμακευτικού, πολιτιστικού πάρκου και είναι συνεργασία του Υπουργείου ΥΠΑΠΕΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των Αρχαιολόγων της Περιφέρειας, του Δήμου και των Βοτανολόγων από τα Πανεπιστήμια. Αυτό το έργο μαζί με μία πρόταση για την ανάδειξη των εναλίων που υπάρχει για το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, θα είναι τα μεγαλύτερα έργα, τα οποία κατά τη γνώμη μου θα αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής.
  • Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη των μονοπατιών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία με τη βοήθεια του καθηγητή κυρίου Λαμπρινουδάκη, ιδιαίτερα στις διαδρομές στο Αρχαίο Θέατρο, που έχει σχέση και με το προηγούμενο που σας ανέφερα.
  • Επιτύχαμε την διατήρηση και αναβάθμιση του Λιμεναρχείου στην Αρχαία Επίδαυρο την στιγμή που τα υπόλοιπα που περιελάμβανε ο σχεδιασμός, καταργήθηκαν.
  • Υπάρχει μια πρόοδος στο θέμα της αστυνόμευσης του Δήμου, μετά από πολλές προσπάθειες και από συνέργειες πολλών φίλων αλλά και θεσμικών παραγόντων. Να ευχαριστήσω δημόσια και από εδώ τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Περιφερειακό Διευθυντή, τους Βουλευτές και τους Αστυνομικούς για την άψογη συνεργασία μας και προσβλέπουμε και στην οριστική ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.
  • Έγιναν περίπου τριάντα ολοκληρωμένες ή συμπληρωματικές μελέτες ωρίμανσης των έργων προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το ’14-’20.
  • Υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες και όλες τις Υπηρεσίες εντός και εκτός του Δήμου. Στο Λύκειο αντικαταστάθηκε όλο το εργαστήριο της πληροφορικής και τα παιδιά μας έχουν πλέον εργαστήριο και κάνουν μάθημα εκεί.
  • Τελευταία προέκυψαν δύο προβλήματα. Το κλείσιμο του Ταχυδρομείου στην Νέα Επίδαυρο και η παύση συνεδρίασης του Δικαστηρίου στο Λυγουριό που γινόταν μια φορά το μήνα. Τα παλεύουμε και τα δύο προς όλες τις κατευθύνσεις.
  • Άφησα τελευταίο το θέμα της υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Λυγουριού το οποίο πλέον αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση αλλά χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι.

Υπάρχουν βέβαια και θέματα τα οποία χρονίζουν, ιδιαίτερα στην Δημοτική Ενότητα Επιδαύρου, όμως τίποτα δεν έχουμε αφήσει στην τύχη του.

  • Κυρίαρχο είναι το θέμα του λιμένα της Αρχαίας Επιδαύρου. Ήδη έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον συμφωνήσουν, θα προχωρήσουμε σε μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να υποβληθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και να εγκριθούν μαζί με την ανάδειξη του τουριστικού και αρχαιολογικού αποθέματος της περιοχής, σε συνδυασμό και με τις λιμενικές εγκαταστάσεις να εγκριθούν, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο τόπος, γιατί όπως είναι τα πράγματα είναι απομονωμένος από θάλασσα.
  • Για το ΣΧΟΟΑΠ Επιδαύρου βρισκόμαστε στην έγκριση της Β΄ φάσης.
  • Για το ΓΠΣ Ασκληπιείου έχουμε υποβάλει αίτημα στο Πράσινο Ταμείο για να προχωρήσει και πιστεύω ότι άμεσα με τη βοήθεια όλων των συναρμόδιων Φορέων, θα μπορέσουμε να προσχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες που δημιουργούν προβλήματα στο Δήμο.”

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ