Τα σπήλαια του Κάψια μέσα από τα μάτια ενός μικρού σπηλαιολόγου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα σπήλαια του Κάψια μέσα από τα μάτια ενός μικρού σπηλαιολόγου

Ιανουάριος 24, 2012 - 14:52

Πως περιγράφει ο Δημήτρης - μαθητής της ΣΤ' Δημοτικού την επίσκεψή του στα Σπήλαια του Κάψια
Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή Κυριακή για μένα και όλα τα παιδιά της τάξης μου ήταν η δέκατη τρίτη του Γενάρη. Εκείνη την ημέρα όλοι οι μικροί σπηλαιολόγοι του σχολείου μας θα επισκέπτονταν το Σπήλαιο Κάψιας στη Μαντινεία της Αρκαδίας.
Στις 8:15 π.μ. ακριβώς ήρθε το λεωφορείο. Επιβιβαστήκαμε και αναχωρήσαμε ενθουσιασμένοι, αφού ήταν για τους περισσότερους από εμάς η δεύτερη επίσκεψη σε σπήλαιο. Στις 10:00 π.μ. κάναμε στάση στο ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε την πιο πρωτότυπη αρχιτεκτονική, ενώ η πυκνή ομίχλη που σκέπαζε τα πάντα , έδινε μια ξεχωριστή διάσταση στο γύρω τοπίο.
Σε λίγο φτάσαμε στο σπήλαιο.. Περιμέναμε κάμποση ώρα, ώσπου οι ξεναγοί μας μάς κάλεσαν στη φυσική είσοδο. Εκεί μας μίλησαν για την ανακάλυψη του , για την εξερεύνηση, το διάκοσμο αλλά και την τραγική ιστορία των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν από τα νερά της βροχής και πνίγηκαν.
Μετά τη σύντομη ενημέρωση, ξεκινήσαμε για την τεχνητή είσοδο του σπηλαίου. Μπαίνοντας μέσα μας περίμενε ένα εξαίσιο θέαμα. από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά και οι πιο παράξενοι όλων, οι ελικτίτες. Προχωρήσαμε κι άλλο μέχρι που φτάσαμε στη σάλα. Εκεί είχε τοποθετηθεί μία τεράστια πίτα, όπου πάνω της είχε γραφτεί με μεγάλα γράμματα το2008 και τα αρχικά Ε.Σ.Ε. ( Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ).
Αργότερα ο Πρόεδρος έκοψε την πίτα παρουσία πολλών καναλιών και πολλών επισήμων. Αμέσως μετά ακολούθησε η κλήρωση των δώρων και η συνέχιση της ξενάγησης σε ακόμα βαθύτερα σημεία του σπηλαίου. Σε κάποιο στιγμή μας έδειξαν ανθρώπινα οστά που είχαν μείνει κολλημένα πάνω σε σταλακτικό υλικό από τότε που πλημμύρισε το σπήλαιο και έπνιξε όσους βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης δε χορταίναμε να θαυμάζουμε τις όμορφες δημιουργίες της φύσης αλλά και τα ζωηρά χρώματα του σταλακτιτικού υλικού.
Όταν ήρθε η ώρα της αναχώρησης μαζί μου δεν κουβαλούσα μόνο το σακίδιο μου αλλά και τις χιλιάδες εικόνες που πριν λίγο είχα καταγράψει από το εσωτερικό του σπηλαίου. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία!
Καραβόπουλος Δημήτριος
Μαθητής ΣΤ' Τάξης 18ου Δ.Σ. Κερατσινίου
Από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας