Αλήτες, ρουφιάνοι, εκβιαστές, όλοι χωρούν στα ΜΜΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αλήτες, ρουφιάνοι, εκβιαστές, όλοι χωρούν στα ΜΜΕ

Φεβρουάριος 25, 2016 - 17:36

Δεν πα να 'λεγε ο Μάγερ για τη «δημοσίευση που είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης»... Η τέταρτη εξουσία μπορεί με ένα πρωτοσέλιδο να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις. Η υπόθεση, όμως, που αποκαλύφθηκε προχθές είναι ένα «τικ» πιο εμετική, και αποδεικνύει ότι η σήψη έχει φθάσει στο κόκαλο των πολιτικών πραγμάτων λόγω, πρώτον, του ανεξέλεγκτου τοπίου στα ΜΜΕ και, δεύτερον, λόγω του θολού τοπίου της διαφήμισης. Η έλλειψη ελέγχου φέρνει τα λαμόγια μπροστά, τους εκβιασμούς, την απομύζηση κρατικού χρήματος, όλα τα καλά. Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε προχθές με το κύκλωμα των δημοσιογράφων εκβιαστών έχει πολύ ζουμί.

Εις εκ των φερόμενων ως εκβιαστών, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσσάς, κατείχε τις εξής θέσεις: υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, ταυτόχρονα είχε τη θέση συμβούλου στην Attica Bank, με απόφαση του Σταύρου Δήμα ήταν στο γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών το 2012 και κατείχε και τη θέση του υπεύθυνου Επικοινωνίας στο γραφείο της Κατερίνας Σαβαΐδου, της ΓΓ Εσόδων! Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η Αμαλία Κάτζου, η οποία είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην ΕΥΔΑΠ, ο Μουσσάς τής ζήτησε επανειλημμένως να συναντηθούν και όταν συναντήθηκαν, της πρότεινε να δείνει χρήματα στον δημοσιογράφο Χρήστο Φράγκου (αρθρογράφος -ως ιδιοκτήτης, βέβαια, προσδιορίζεται στην κατάθεση της καταγγέλλουσας- του sofokleousin.gr), όπως θα έδινε και ο ίδιος, προκειμένου να φτιάξει ο Φράγκου τέσσερα site, τέσσερις Ιδιωτικές Καιφαλαιουχικές Εταιρίες, να αρπάζουν ό,τι μπορούν από παντού μέσω εκβιασμών και να μοιράζονται τα χρήματα. Και, φυσικά, της είπε να δίνει χρήματα στον Μαυρίκο, εκδότη της «Ακρόπολης», για να μην γράφει «άσχημα πράγματα για την ΕΥΔΑΠ». Ακόμη, σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, την εκβίασε στεγνά, λέγοντάς της ότι γνωρίζει ότι πηγαίνει σε ακριβά κομμωτήρια και πού μένει με την ανήλικη κόρη της, ότι έχει στοχοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία ως άνθρωπος του Μαξίμου και ότι, γενικώς, αν δεν συμμορφωνόταν θα τα έβρισκε σκούρα.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, ο ρεπόρτερ του Τηλεάστυ: Άλλο ένα «μπουμπούκι» που άνθησε με το πολιτικό σπρώξιμο -αλλιώς δεν εξηγείται που από υπάλληλος της ΔΕΗ το 2007 διορίστηκε αντιπρόεδρος στο Ψυχιατρείο Αθηνών, την ίδια στιγμή που κατείχε τρεις εφημερίδες! Τι έκανε αυτό το μπουμπούκι, το οποίο έχει γίνει εκδότης πολλών ιστορικών εφημερίδων; Παρακολουθούσε στην Επιτροπή Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου τον χρόνο λήξης των ονομάτων, και μόλις διαπίστωνε ότι οι κάτοχοί τους δεν ανανέωναν τους τίτλους, έσπευδε και τους κατοχύρωνε. Έτσι, κατάφερε να κατοχυρώσει τίτλους όπως «Μεσημβρινή», «Ακρόπολη», «Επικαιρότητα», «24 Ώρες». Για όλα τα φύλλα διεκδικούσε κρατική διαφήμιση, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, αφού οι εφημερίδες αυτές είχαν ελάχιστη κυκλοφορία!

Ακόμη, το κύκλωμα εκβίαζε την Τράπεζα Αττικής, τη ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Νίκο Παππά, τον οποίον μάλιστα αποκαλούσαν «Αρχιμανδρίτη».

Βοήθειά μας.

Και από εκεί και πέρα... Ούτε μία ούτε δύο αλλά είκοσι ιστοσελίδες δήθεν ενημερωτικού χαρακτήρα έχουν μπει στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και περιφερειακά κανάλια, ως συνεργάτες του κυκλώματος των εκβιαστών, που πάνε χέρι-χέρι με τα πολιτικά πρόσωπα και που η δράση τους ανθεί επειδή το τοπίο στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θολό. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πλάνο για τη λειτουργία των ενημερωτικών ιστοσελίδων και ενδεχομένως μπει μια τάξη στα πράγματα άμα τη εφαρμογή του.

Το πλαίσιο που ισχύει και που επιτρέπει σε κοινούς εγκληματίες να διορίζονται σε θέσεις - «κλειδιά», να γίνονται εκδότες, να εκβιάζουν και να αποσπούν δημόσιο χρήμα είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει να αλλάξει. Αλλά, η νοοτροπία του ραγιαδισμού και της ρεμούλας που έχει σαρώσει την πολιτική και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει γερές ρίζες. Διότι ο Μαυρίκος, ο Φράγκου και ο Μουσσάς είναι παιδιά ενός συστήματος που τους χρειάζεται, και αυτό το καταραμένο σύστημα δεν θα πέσει με έναν νόμο. Και μάλιστα, και οι τρεις, δρούσαν τόσο απροκάλυπτα λες και ο κόσμος τούς ανήκε. Αυτή η δίχως καμία προφύλαξη δράση τους σημαίνει ότι είχαν βαθιά πεποίθηση όχι μόνο στην απάτη, αλλά και στο γεγονός αυτό: ότι το σύστημα τούς χρειάζεται. Και ακριβώς τούτο το στοιχείο κάνει αυτή την ιστορία πιο εμετική...

Πρόσφατα, ο Φράγκου έγινε viral με ένα κείμενό του στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε ότι η «παντοδύναμη Google απειλεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας». Αυτό, επειδή μάς χρειάζεται αρκετή παιδεία και διάκριση ως προς τα κείμενα που αναπαράγουμε οι ίδιοι μέσα από τις προσωπικές σελίδες μας. Αλλά τούτο εδώ, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: