Έφτασε Ιούνιος και οι δήμοι δεν έχουν πάρει τα χρήματα για την πυροπροστασία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έφτασε Ιούνιος και οι δήμοι δεν έχουν πάρει τα χρήματα για την πυροπροστασία

Ιούνιος 06, 2012 - 08:24

Παρά το γεγονός ότι ήδη η αντιπυρική περίοδος μετρά δύο μήνες αφού έχει ξεκινήσει επισήμως από την 1η Απριλίου οι δήμοι της χώρας δεν έχουν πάρει τα χρήματα που αφορούν στην πυροπροστασία και ανέρχονται στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα τα χρήματα δεν έχουν φτάσει στους δήμους. Και οι φωτιές ξεκίνησαν ήδη (Αργολίδα - Κορινθία).
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς και με δεδομένο ότι υπάρχουν προβλήματα και με την πρόσληψη προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία, το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τις εργασίες που απαιτούνται για την πρόληψη των πυρκαγιών όπως είναι οι καθαρισμοί χόρτων και αυτό θα έχει επίπτωση σε ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.
Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος των δημάρχων της χώρας Κώστας Ασκούνης με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι έχουν υψηλή προτεραιότητα σε θέματα περιβάλλοντος και γενικότερα αειφόρου ανάπτυξης αλλά  η Πολιτεία δεν ενισχύει το ρόλο των δήμων αλλά αντίθετα δημιουργεί αρνητικές συνθήκες στην άσκηση του ρόλου και των πρωτοβουλιών της Αυτοδιοίκησης. Το πιο επίκαιρο παράδειγμα για φέτος αφορά στην πυροπροστασία.
Αποτέλεσμα της καθυστέρησης της χρηματοδότησης είναι οι δήμοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου- λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών - κινδύνου πυρκαγιών και για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας.
Η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να προστατέψει το φυσικό πλούτο της χώρας μας.
Ωστόσο καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, πολύ περισσότερο όταν το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο ζήτημα συντονισμού και λειτουργίας του ίδιου του κράτους, και να προχωρήσει τώρα στην κατανομή των απαραίτητων κονδυλίων.
Ε.Τ.