Γιόκαρης: Οι αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης είναι πιο οικονομικές από τις άλλες μεθόδους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιόκαρης: Οι αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης είναι πιο οικονομικές από τις άλλες μεθόδους

Ιανουάριος 25, 2012 - 13:12

Βασίλης Γιόκαρης Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης- εκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου

 

Ενημέρωση για τα απορρίμματα από τους Οικολόγους Πράσινους Πελοποννήσου

 

Με τα κορδόνια των παπουτσιών μας που μαθαίνουμε να τα δένουμε και να τα λύνουμε μόνοι μας, παραλλήλισε την διαχείριση των απορριμμάτων ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου και ΔΣ Τρίπολης Βασίλης Γιόκαρης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της Αρκαδίας.

 

Ο κ. Γιόκαρης τόνισε πως είναι πολύ εύκολο, αρκεί να δουλέψουμε σε αυτό, να διαχωρίζουμε τα σκουπίδια στην πηγή, να τα επαναχρησιμοποιούμε και να μένει ελάχιστη ποσότητα που θα μπορεί να επεργαστεί στις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης που μπορεί ο κάθε καλλικρατικός δήμος να φτιάξει και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους που προτείνονται από την Πολιτεία. Επανέλαβε τη θέση των Οικολόγων Πράσινων για ανακύκλωση και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν δεματοποιητές, όταν αυτοψίες - τελευταία και του Λάμπρου Μπούκλη - επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά- στη Μαραθόλακα και στα Δίδυμα- στους χώρους που λειτουργούν αποδεικνύουν πως είναι λανθασμένη μέθοδος και επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αναρωτήθηκε γιατί γίνεται αυτό  και γιατί δεν ισχύει η αρχή "αυτός που παράγει περισσότερα σκουπίδια αυτός να πληρώνει και περισσότερα χρήματα και όχι να πληρώνουμε δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού". Έτσι επεσήμανε πως όλοι θα έκαναν διαλογή και θα μείωναν τον όγκο των απορριμμάτων ενώ τώρα δεν έχουν κίνητρο για τον περιορισμό των παραγόμενων απορριμμάτων.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να συνεργαστεί με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση (σήμερα μάλιστα στις 5 γίνεται και αντίστοιχη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρεια στην Τρίπολη) παρόλο που ο δήμος Τρίπολης αλλά και άλλοι δήμοι της Περιφέρειας έχουν συνεργασία με την ΕΕΑΑ σημείωσε πως θεωρεί ότι η ΕΕΑΑ είναι καλύτερο σύστημα με την έννοια ότι παίρνει όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και όχι μέρος αυτών και ότι δεν υπάρχει απώλεια, ενώ λειτουργεί και στην πόλη ΚΔΑΥ το οποίο αποτελεί επένδυση ιδιωτική που όμως απασχολεί προσωπικό 20 ατόμων κάτι που δεν συμβαίνει με τα γνωστά σπιτάκια τα οποία ναι μεν δίνουν ένα μικρό ποσό στους πολίτες αλλά δεν χωρούν όλα τα είδη (για παράδειγμα όλα τα μεγέθη των μπουκαλιών). Τέλος διευκρίνισε πως καλύτερα θα ήταν να υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι για κάθε υλικό αλλά και έτσι όπως γίνεται η ανακύκλωση μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων.

 

Για τις αντιδράσεις τέλος κατοίκων περιοχών που λειτουργούν χωματερές ανέφερε πως εκτός από τις διαμαρτυρίες που είναι δικαιολογημένες - αφού εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας πολλών φτάσαμε εδώ- θα πρέπει να υπάρχουν και προτάσεις και αυτό το κάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Πελοποννήσου αφού έχουν λύση που συνοψίζεται στο τρίπτυχο: διαλογή στην πηγή- επαναχρησιμοποίηση(ανακύκλωση) - κομποστοποίηση.