Πέφτει ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πέφτει ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Ιανουάριος 26, 2012 - 10:56

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
Ανησυχητικά μηνύματα για την περιοχή μας.
Μειώθηκε η πληρότητα κατά 4% στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα ξενοδοχεία τύπου και κάμπινγκ της περιφέρειας, ενώ μικρή αύξηση σημείωσαν μόνο οι αφίξεις.
ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΣΥΕ
Από τα στοιχεία της έρευνας κίνησης καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ, που διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι, κατά το έτος 2010, στο σύνολο των καταλυμάτων αυτών παρουσιάζεται αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 1,2% και μικρή μείωση στις αφίξεις κατά 0,4%.
Συγκεκριμένα, κατά το 2010 παρουσιάζεται αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών (4,7% και 4,9% αντίστοιχα), σε σχέση με το 2009. Αντίθετα, οι αφίξεις των ημεδαπών έχουν μειωθεί κατά 6,4% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 7,9%.
Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ), η οποία υπολογίζεται από το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε σχέση και με τις κλίνες που λειτούργησαν, ανήλθε κατά το 2010 σε 48,1%, έναντι 51,1% κατά το 2009.
Ειδικότερα, από τα μηνιαία στοιχεία προκύπτει ότι, το 69,1% των αφίξεων και το 80,9% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και στα κάμπινγκ της χώρας, συγκεντρώνεται στους μήνες από Μάιο έως και Σεπτέμβριο.
Από τα στοιχεία κατά περιφέρεια, φαίνεται ότι, η μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζεται στις Περιφέρειες της Κρήτης (15,2% των αφίξεων και 24,6% των διανυκτερεύσεων), του Νοτίου Αιγαίου (15,6% των αφίξεων και 23,8% των διανυκτερεύσεων), της Κεντρικής Μακεδονίας (12,6% των αφίξεων και 11,6% των διανυκτερεύσεων), της Αττικής (19,8% των αφίξεων και 10,1% των διανυκτερεύσεων) και των Ιονίων Νήσων (7,2% των αφίξεων και 10,9% των διανυκτερεύσεων). Ωστόσο, κατά το 2010 στις περισσότερες περιφέρειες παρουσιάζεται μείωση στις αφίξεις, στις διανυκτερεύσεις και στην πληρότητα των κλινών. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και τις Κρήτης, στις οποίες εμφανίζεται αύξηση τόσο στις αφίξεις (14,5% και 3,4% αντίστοιχα) όσο και στις διανυκτερεύσεις (8,7% και 5,3% αντίστοιχα), ενώ η πληρότητα κλινών παραμένει σχετικά σταθερή.
Αναφορικά με τα στοιχεία κατά χώρα μόνιμης διαμονής των πελατών, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (70,1% των αφίξεων και 77,0% των διανυκτερεύσεων), με κυριότερες χώρες τη Γερμανία (13,2% των αφίξεων και 17,8% των διανυκτερεύσεων), το Ηνωμένο Βασίλειο (12,1% των αφίξεων και 15,1% των διανυκτερεύσεων), τη Γαλλία (8,5% των αφίξεων και 7,1% των διανυκτερεύσεων) και την Ιταλία (7,5% των αφίξεων και 5,9% των διανυκτερεύσεων). Επίσης, αυξητική τάση εμφανίζεται στην κίνηση από τη Ρωσία
(5,4% των αφίξεων και 7,5% των διανυκτερεύσεων), τη Σουηδία (3,1% των αφίξεων και 3,8% των διανυκτερεύσεων) και τη Νορβηγία (2,3% των αφίξεων και 3,1% των διανυκτερεύσεων).
Σε σύγκριση με το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή τους στο σύνολο των αφίξεων και διανυκτερεύσεων, η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στην κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (3,9% στις αφίξεις και 5,0% στις διανυκτερεύσεις), τη Ρωσία (31,3% στις αφίξεις και 34,7% στις διανυκτερεύσεις), τη Σουηδία (17,4% στις αφίξεις και 17,9% στις διανυκτερεύσεις) και τη Νορβηγία (13,9% στις αφίξεις και 15,8% στις διανυκτερεύσεις).
Τα στοιχεία για τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ της Χώρας συγκεντρώνονται από απογραφική έρευνα που διενεργείται σε μηνιαία βάση, με τη συμπλήρωση ειδικού δελτίου από κάθε κατάλυμα, για τον κάθε μήνα λειτουργίας του. Υπόχρεοι παροχής της εν λόγω στατιστικής πληροφόρησης είναι όλα τα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και τα
κάμπινγκ της Χώρας.
Η έρευνα διενεργείται σύμφωνα με την Οδηγία 95/57 της Ε.Ε.
Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα κατά μήνα, κατά Νομό και κατά χώρα μόνιμης διαμονής των πελατών και αναφέρονται σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις και πληρότητα κλινών.
Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2010
Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι πληροφορίες για τις μονάδες αναφοράς (καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ) προέρχονται από το μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, το οποίο παραλαμβάνεται κάθε τρίμηνο και με αυτό ενημερώνονται οι σχετικές βάσεις και τα μητρώα που διατηρεί το Τμήμα Τουρισμού, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονται περίπου στο 80% των συνολικών διαθέσιμων κλινών. Ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται εκτίμηση και προβολή των αποτελεσμάτων στο 100% των μονάδων αναφοράς είναι η έλλειψη της πληροφορίας των μηνών λειτουργίας του κάθε καταλύματος μέσα στο
έτος. Η απουσία αυτής της πληροφορίας δυσχεραίνει την εκτίμηση και προβολή των αποτελεσμάτων στο σύνολο για τον κάθε μήνα και ως εκ τούτου για το σύνολο του έτους.
Η έρευνα είναι απογραφική και διενεργείται σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία προκύπτουν από τη συμπλήρωση ειδικού δελτίου (έντυπα ή ηλεκτρονικά) για τον κάθε μήνα λειτουργίας του κάθε καταλύματος. Κατά τη διάρκεια του έτους διενεργούνται τακτικές ενημερώσεις του μητρώου των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και κάμπινγκ, ώστε τα στοιχεία να αναφέρονται στον πραγματικό αριθμό καταλυμάτων που είναι σε λειτουργία. Επίσης, γίνονται τακτικές υπενθυμίσεις για την υποβολή των δελτίων, ώστε να συγκεντρωθεί η μέγιστη δυνατή πληροφορία.
Διανυκτερεύσεις: Οι διανυκτερεύσεις υπολογίζονται για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Η αναφορά είναι σε σύνολο διανυκτερεύσεων ατόμων και όχι σε σύνολο διανυκτερεύσεων κατά δωμάτιο.
Πληρότητα κλινών: Η πληρότητα κλινών, για τον κάθε μήνα, υπολογίζεται βάσει των δηλωθέντων κλινών από το κάθε κατάλυμα. Γίνεται σύγκριση του αριθμού των διανυκτερεύσεων με τον μέγιστο αριθμό διανυκτερεύσεων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν βάσει των κλινών που διαθέτει το κατάλυμα.
Η πληρότητα περιόδου προκύπτει από τον μέσο όρο των πληροτήτων των μηνών, σταθμισμένων με τις λειτουργούσες κλίνες του κάθε μήνα.
Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις