Επιτυχής ο 3ος Επιδαύριος Δρόμος (φωτό)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επιτυχής ο 3ος Επιδαύριος Δρόμος (φωτό)

Ιούνιος 26, 2012 - 16:57

Ο Αρχαίος δρόμος Επιδαύρου – Ιερού Ασκληπειού

«ΑΔΕ ΟΔΟΣ ΕΙΣ ΙΑΡΟΝ ΚΛΕΙΝΟΥ ΘΕΟΥ Ω ΠΑΡΙΟΝΤΕΣ»

Τα παραπάνω διάβαζαν σε επιγραφή τον 3ο αιώνα π.χ., όσοι ανηφόριζαν από την πόλη  της Επιδαύρου στο Ιερό του Ασκληπιού «Ταξιδιώτες αυτός ο δρόμος οδηγεί στο Ιερό του θεού της  ίασης»

Ο Αρχαίος δρόμος συνέδεε την πόλη με το ιερό της .Ταυτόχρονα δε μεσ’ απ’ το λιμάνι της συνέδεε το ιερό με τις αποικίες της Επιδαύρου στην Αίγινα, στην Κώ, στην Αστυπάλαια, στη Νίσυρο στη Σάμο, αλλά και με όλες τις παράλιες Ελληνικές πόλεις και αποικίες .Τον άλλο δρόμο Άργους – Επιδαυρίας χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της ενδοχώρας.
Από τα μέσα μάλιστα του 5ου π.χ. αιώνα, που η φήμη του Θεού – ιατρού ταξιδεύει με τις θαυματουργικές του ιάσεις σ’ όλο τον κόσμο και αρχίζει μια περίοδος μεγάλης ακμής που θα κορυφωθεί το 4ο και 3ο π.χ. αιώνα και θα διατηρηθεί ψηλά και στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους – ο Αρχαίος δρόμος γνωρίζει  πολύ μεγάλη κίνηση εξυπηρετώντας όχι μόνο τα πλήθη των προσκυνητών αλλά και τον μεγάλο όγκο των εμπορευμάτων.
Την πιο ζωηρή όμως κίνηση γνώριζε ο δρόμος στη εορτή των Ασκληπιείων.
Τότε που ολόκληρη σχεδόν η πόλη, και όχι μόνο ανηφόριζε στο Ιερό.
Κάθε τέσσερα τουλάχιστον χρόνια από την εποχή του Πίνδαρου, κατά την εορτή των Ασκληπιείων στον Αρχαίο δρόμο που μετατρεπόταν εκείνη την περίοδο σε Ιερό δρόμο, εκτυλίσσονταν σκηνές μεγαλοπρέπειας , ευλάβειας ,πίστης και συγκίνησης.
Μια μεγάλη πομπή ξεκινούσε από την πόλη για το Ιερό. Προηγούντο οι άρχοντες της πόλης, οι άριστοι, οι ευγενείς, οι ιερείς, αλλά και οι επίσημοι απεσταλμένοι των αποικιών και των άλλων πόλεων. Ήσαν ντυμένοι στα λευκά και στεφανωμένοι άλλοι με στεφάνια δάφνης και άλλοι με στεφάνια ελιάς. Ακολουθούσαν τα προς θυσία ζώα, κυρίως βόδια, προσφορά της πόλης και φυσικά το μεγάλο πλήθος των απλών ανθρώπων. Σ’ αυτό το πλήθος θα μπορούσες να συναντήσεις όχι μόνο απλούς προσκυνητές, αλλά και  αυτούς που έρχονταν να ευχαριστήσουν το θεό για την θαυματουργική επέμβαση του σ’ αυτούς , να  προσφέρουν τάματα και θυσίες και φυσικά τους αρρώστους. Αυτούς που τυραννούσε κάποια αρρώστια, κάποιο πρόβλημα και έρχονταν απ’ την άκρη του κόσμου φορτωμένοι με την ελπίδα της ίασης, αλλά και με τα δώρα τους στο θεό. Δεν έλλειπαν ασφαλώς και οι πραματευτάδες, οι φιλόσοφοι ,οι ρήτορες ,οι αγύρτες…..
Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν .Κάποιοι διηγούντο  πως ο Θεός τους έκανε καλά, άλλοι τι άκουσαν ή τι είδαν για τα θαύματα του Θεού. Όλα αυτά βεβαία θέρμαιναν τις προσδοκίες των αρρώστων και των οικείων τους….
Ένα πολύβουο ποτάμι ανθρώπων, ζώων, αμαξών ανηφόριζε αργά το ιερό δρόμο ακλουθώντας αντίθετα την πορεία του νερού συζητώντας και ψάλλοντας ύμνους και παιάνες !!
Στη μέση περίπου της διαδρομής η πομπή περνούσε την  περιοχή Υρνήθιο, κάπου κοντά στη σημερινή τοποθεσία Άγιος Ανδρέας .Εκεί απέδιδαν τιμές στο ηρώο της αγαπημένης βασίλισσας των Επιδαυρίων Υρνηθώς, κόρης του Βασιλιά του Άργους Τημένου και γυναίκας του Βασιλιά της Επιδαύρου Διηφόντη, που είχε άδοξο τέλος. Μετά το Υρνήθιο η πομπή συνέχιζε τον αρκετά ανηφορικό τώρα δρόμο που ακολουθούσε την πευκόφυτη χαράδρα και μέσα σε κλίμα έντονης θρησκευτικής έξαρσης έφτανε στα Προπύλαια και έμπαινε στο ιερό άλσος που είχε ήδη κατακλυστεί από χιλιάδες προσκυνητές, για ν’ ακολουθήσουν οι θυσίες και τις επόμενες ήμερες οι αγώνες και οι άλλες εκδηλώσεις.

Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον 3ο Επιδαύριο δρόμο 2012 τόσο στον καθαρά αγωνιστικό τομέα όσο και στον πολιτιστικό.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν:
• 150 δρομείς στα15 χ.λ.μ. άνδρες και γυναίκες
• 100 περιπατητές στα 15 χ.λ.μ.
• 35 παιδιά στο δρόμο των 600 μέτρων
Στο πολιτιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν:
• Η παιδική χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου
• Η χορωδία του Δήμου Επιδαύρου
• Τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Επιδαύρου

Οι προσκεκλημένοι που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ήταν:
 Ο Βουλευτής Αργολίδας                                                                               κ. Ανδριανός Ιωάννης
 Οι περιφερικοί Σύμβουλοι
κ. Μελετίδη Χριστίνα
         κ. Στεφανόπουλος Φάνης
 Η προϊσταμένη Δ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων                                   
          κ. Παπαδημητρίου Άκληστη
 Ο Συμπαραστάτης του πολίτη Περιφέρειας Πελοποννήσου
                            κ. Μπουζούκος Γιώργος
    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων ολυμπιονικών και Ολυμπιονίκης
           Ταμπάκος Δημοσθένης
     Ο Ολυμπιονίκης
                             κ. Κάχι Καχιασβίλη
     Η  Ολυμπιονίκης
                             κ. Βουλά Κοζομπόλη
     Ο Δεκαθλητης
                            κ.  Στέφανος Συμεωνίδης
     Η ομοσπονδιακή Προπονήτρια Ενόργανης Γυμναστικής
                            κ. Δόντη Αναστασία 

Το πλήθος των θεατών που από νωρίς είχε κατακλίσει το Αρχαίο Στάδιο χειροκρότησε με ενθουσιασμό την είσοδο και το τερματισμό των αθλητών.

   
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Π.Κ.Β 600 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ –ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

1 η  ΣΚΕΜΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
2 η   ΠΟΡΣΟΥΛ ΙΣΑ
3 η ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Π.Π.Β. 600 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ –ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

1ος  ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
2ος ΠΙΤΣΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
3ος ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

15 Χ.Λ.Μ. ΔΡΟΜΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ – ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

1η ΤΣΑΚΙΡΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
(Από το σύλλογο Αθηνόδωρος Αιγίου)
2η ΣΑΠΙΟΥ ΒΗΘΛΕΕΜ
(Από το σύλλογο Αθηνόδωρος Αιγίου)
3η ΚΛΕΙΣΑΡΗ ΣΤΑΜΑΤΑ

15 Χ.Λ.Μ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΝΤΡΩΝ  ΑΡΧΑΙΟ  ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ – ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

1ος ΤΑΝΝΟΥΣ ΑΜΠΝΤΑΛΛΑ
2ος ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
(Από το σύλλογο Αθηνόδωρος Αιγίου)
3ος ΣΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
(Από το σύλλογο Αθηνόδωρος Αιγίου)

 

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις τόνισε τα έξης:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Επίδαυρος αποτέλεσε, ανέκαθεν, θρησκευτική και πνευματική εστία.
Εδώ, πραγματοποιήθηκαν ζυμώσεις τόσο ψυχοσωματικές όσο και ηθικοπνευματικές.
Εδώ, συνταιριάστηκε η τέχνη του υψηλού ποιητικού λόγου με τη θαυματουργική ιαματική δύναμη του προστάτη θεού και Ιατρού Ασκληπιού όπου και τα δύο οδηγούν πάντα τον Άνθρωπο στη λύτρωση από τα εσωτερικά πάθη και τον σωματικό πόνο.
Εδώ, η ιερότητα αλλά και το μεγαλείο του τόπου και των δρώμενων που συντελούνταν, συνέβαλαν στο να αναχθεί ο συμμετέχων άνθρωπος, προσκυνητής και θεατής, σε ανώτερες σφαίρες ηθικής και τελειότητας.
Ιδιαίτερα το Ιερό του Ασκληπιού αποτέλεσε χώρο παγκόσμιας φήμης και σεβασμού λόγω κυρίως της ιδιομορφίας της λατρείας η οποία έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην καθαρτική και ιαματική σημασία του νερού αλλά και γιατί θεωρήθηκε η αφετηρία της Ιατρικής που ασκήθηκε ως δύναμη και δόθηκε στους ανθρώπους ως γνώση από το θεό .
Προς τιμή λοιπόν, του θεού Ασκληπιού τελούνταν κάθε 4 χρόνια με λαμπρότητα και επισημότητα τα Μεγάλα Ασκληπιεία Επιδαύρου που διαρκούσαν 7 μέρες .
Σε ανάμνηση εκείνων των αγώνων, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός ο «Επιδαύριος Δρόμος» η πραγματοποίηση δηλαδή αγώνων με αφετηρία το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και Τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου. Εμείς, ως δημοτική αρχή διοργανώνουμε φέτος συνεχίζοντας τη σοβαρή προσπάθεια τον 3ο Επιδαύριο δρόμο 2012, στηριζόμενοι στο μεράκι και τη θέληση δεκάδων εθελοντών αλλά και στην ευγενική χορηγία πολλών συμπατριωτών μας.
Το πανελλήνιο ενδιαφέρον και το πολλαπλάσιο των συμμετοχών είναι δηλωτικό της αναγνωρισιμότητας και της αποδοχής που χαίρει ο θεσμός .
Σας ευχαριστούμε όλους ,όσοι παρευρίσκεσθε για τον ενθουσιασμό με τον οποίο πλαισιώνετε αυτό το εγχείρημα. Ευχαριστούμε τους αθλητές, τα χορευτικά τμήματα, τις χορωδίες τους γυμναστές, τους εργαζόμενους του Θεάτρου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δούλεψαν όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να οργανωθεί ο σημερινός Επιδαύριος Δρόμος .
Μακάρι ο Επιδαύριος Δρόμος που για τους προσκυνητές του Ιερού σήμαινε θεραπεία, σωματική και ψυχική υγεία , εσωτερική ισορροπία και γαλήνη να αποτελεί για τον καθέναν μας ένα δρόμο προσωπικής υπέρβασης και κατανίκησης όλων εκείνων των εμποδίων που μας καθηλώνουν σε στεγανά, ένα δρόμο προσωπικής δοκιμασίας που οδηγεί στην συνειδητοποίηση και την αυτογνωσία ένα δρόμο κατάκτησης στόχων και απόκτησης εμπειριών για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι που ζούμε μια τέτοια πλούσια ζωή!!!»