Χριστιανική, της Ελλάδος, Παιδεία...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χριστιανική, της Ελλάδος, Παιδεία...

Οκτώβριος 06, 2016 - 18:55

φωτογραφία eurokinissi-Χρήστος Μπόνης

Επί περίπου 20 ημέρες παρακολουθήσαμε μια εντελώς στείρα αντιπαράθεση ανάμεσα στην Εκκλησία και στο Κράτος για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Οι δύο μονομάχοι ακόνισαν τα πλαστικά, όπως αποδείχθηκε, ξίφη τους και χάιδεψαν ο ένας τον άλλον, προσφέροντας τροφή στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από πολύ πιο βασικά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε ιερείς χουντικούς και δωσίλογους, ο Αμβρόσιος τον είπε χοντρό και χαζό εν πολλοίς, η επιστολή του Ιερώνυμου που αφορούσε αμιγώς στο ζήτημα και περιείχε επιχειρήματα επί του θέματος ουδέναν άγγιξε και η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με ευκολίες και τεχνάσματα για να καταλήξει σε μια «ανακωχή», από την οποία Εκκλησία και Κράτος έρχονται περίπου στα ίσα. Λέμε «περίπου» επειδή η Εκκλησία μάλλον τον κέρδισε τον γύρο...

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «κατά τη συνάντηση (σ.σ. Ιερώνυμου και Τσίπρα) υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχισθεί».

Αυτό, εν πρώτοις, δεν ήταν διάλογος. Και, ό,τι και να ήταν, τελείωσε με μια τρομερή κυβερνητική αναδίπλωση η οποία συνοψίζεται στην πραγματοποίηση των τριών επιθυμιών του Αρχιεπισκόπου: να τηρηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να παραμείνει η κατεύθυνση του μαθήματος προς τον «ορθόδοξο πολιτισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη, δεν τολμά ούτε να καταργήσει την προσευχή στα σχολεία -στην εγκύκλιο του υπουργείου η προσευχή απλώς αποσιωπάται για εφέτος...

Ο Φίλης, από την άλλη, έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την αναδίπλωση του Μαξίμου. Άνοιξε το στόμα του και τα πήρε όλα παραμάζωμα, αναγκάζοντας ακόμα και τον Παυλόπουλο να απαντήσει από την Τρίπολη ως προς τον ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση, στη χούντα και στην Κατοχή.

Είναι ζήτημα προσωπικοτήτων, φοβάμαι, τελικά. Ίσως αν ο Φίλης δεν ήταν ο Φίλης, η κυβέρνηση να μην είχε εξωθηθεί σε αυτή την αναδίπλωση. Διότι ο Φίλης, αντί να επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας, αναφέρθηκε άκομψα και άτεχνα στα -μισά- πεπραγμένα της Εκκλησίας σε τρεις ταραγμένες περιόδους για την ελληνική ιστορία, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι συλλήβδην ιερείς και αρχιερείς που ούτε προσκήνυσαν τους Γερμανούς ούτε συντάχθηκαν με τους συνταγματάρχες. Να θυμίσουμε ότι δεξιά κυβέρνηση αφαίρεσε το δικαίωμα από την Εκκλησία να αποφασίζει πώς θα διδάσκονται τα Θρησκευτικά. Και επί Σημίτη το θρήσκευμα έπαψε να αναγράφεται στις ταυτότητες, παρά τον ξεσηκωμό. Αλλά, άλλο Ράλλης και Σημίτης και άλλο Φίλης.

Τέλος πάντων, πολύ κακό για το τίποτα η «ρήξη» περί Θρησκευτικών. Εξάλλου, από σήμερα ο Φίλης έχει στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του, και συγκεκριμένα στην Ένωση Φιλολόγων η οποία τον ψέγει επειδή αφαιρέθηκαν από την εξεταστέα ύλη της Α' Λυκείου και επιβάλλεται να διδάσκονται περιληπτικά τα κεφάλαια: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωϊκός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Η σημασία των Περσικών Πολέμων, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β' και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.

(Συνοπτικά, η μισή μας ιστορία, δηλαδή.)

Ο Φίλης, λοιπόν, που μυαλό δεν έβαλε, έσουρε τα εξ αμάξης στους φιλολόγους. Τους είπε ανιστόρητους, μικροπολιτικάντηδες του κερατά και άλλα γραφικά. Μόνο που η Ένωση Φιλολόγων δεν είναι Εκκλησία και εδώ μπορεί να ξεσπάσει το παιδί, δίχως να χρειαστεί τον Καμμένο που προχθές έδρασε σε ρόλο πυροσβέστη.

Αλήθεια, με ποιον θεσμικό ρόλο ο Πάνος Καμμένος πήγε στη συνάντηση στο Μαξίμου; Επειδή είναι πιστός χριστιανός; Χρειαζόταν δεκανίκι ο Τσίπρας για να αντιμετωπίσει τον Ιερώνυμο;

Ο Ιερώνυμος σήμερα επικοινώνησε με την Όλγα Γεροβασίλη. Στην τρίτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε ότι θα γίνει άμεσος διάλογος για το τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών, προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Για τον σκοπό αυτόν, η Ιεραρχία θα ορίσει επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς, ενώ παράλληλα θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας.

«Κατόπιν των τοποθετήσεων των αρχιερέων, απεφασίσθη όπως η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής διαλόγου», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η Όλγα Γεροβασίλη νωρίς το πρωί τον διαβεβαίωσε ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός, είπε ο Ιερώνυμος.

Τι συμφωνήθηκε; Να τηρηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να παραμείνει η κατεύθυνση του μαθήματος προς τον «ορθόδοξο πολιτισμό», όπως είπαμε παραπάνω.

Κράτος - Εκκλησία 0-1, αν και ευχής έργον θα ήταν να εξέλειπαν όλα τούτα κάποτε από την ελληνική πραγματικότητα.

Θα γίνει, λοιπόν, διάλογος για τα Θρησκευτικά.

Να δούμε τώρα τι πρέπει να γίνει και για τους πλειστηριασμούς για χρέος μόλις 500 ευρώ που κάνει ο Δήμος Αθηναίων;

Γαλανιάδη Εύα

φωτογραφία eurokinissi-Χρήστος Μπόνης