Καλώς ήρθε ο υπο-κατώτατος μισθός!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καλώς ήρθε ο υπο-κατώτατος μισθός!

Οκτώβριος 11, 2016 - 11:13

Διαλέξτε επίθετο: Θέλετε να τον πούμε «μειωμένο κατώτατο»; Ή να τον πούμε «υπο-κατώτατο»; Και τα δύο εντελώς αδόκιμα, αλλά με τη νέα οικονομία και τα δεδομένα της, αλλάζει και η γραμματική.

Δηλαδή, εκεί που λες πιο κάτω δεν πάει από τον κατώτατο, έρχεται η επιτροπή σοφών για τα εργασιακά και σου λέει «μπα; υπάρχει ο υπο-κατώτατος».

Ολίγον από... μισθό, σαν το ολίγη από γιουβέτσι, θα λαμβάνουν οι νέοι που πιάνουν για πρώτη φορά δουλεία -δουλεία, σωστός ο τόνος- για τον πρώτο χρόνο, αφού από τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού θα λαμβάνουν 527 ευρώ.

Και τον δεύτερο χρόνο.. Α, τον δεύτερο έρχονται τα μεγαλεία! Θα παίρνουν 556 ευρώ, καλέ!

Μεικτά, εννοείται.

Κοινώς, ώσπου να πάρουν τα 586 ευρώ μεικτά θα περάσουν τρία χρόνια και στο μεταξύ καθημερινά θα δουλεύουν δεκάωρο.

Και γιατί όχι, δηλαδή; Αγαθά κόποις κτώνται που λέγαμε κι εμείς οι αρχαίοι, και κανονικά τα τσογλάνια θα έπρεπε να πληρώνουν τους εργοδότες τους για να γυρίζουν στις καφετέριες και να πουλάνε μούρη που εργάζονται. Ουστ από 'κεί!

Αυτή την ώρα που διαβάζω τα περί μισθού, στη Βουλή ξεκατινιάζονται: «Κοίτα ποιος μιλάει», ο Αλέξης, «αν τολμάτε, προκηρύξτε εκλογές» ο άλλος ο έξυπνος που ανυπομονεί να γίνει πρωθυπουργός, τρομάρα του, μη χάσει. Δεν λέει που γλιτώνει καμιά μούντζα τώρα που είναι στην αντιπολίτευση. Και να τα εκατομμύρια τα δανεικά και αγύριστα, να οι καναλάρχες που έπαιρναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, να τα δάνεια των κομμάτων, να τα πορίσματα και να που φτάσαμε στον «υπο-κατώτατο, μειωμένο κατώτατο» μισθό και στα χάλια μας τα μαύρα.

Χορτάσανε τα κόμματα και οι κομματικοί, χορτάσανε οι τράπεζες, χορτάσανε τα κανάλια που τον αχόρταγο έχουνε, οι όμιλοι, οι εταιρείες «παρά τω Δημοσίω». Οι νέοι θα χορτάσουν σφαλιάρα και δουλεία.