Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου:Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου:Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο (βίντεο)

Οκτώβριος 20, 2016 - 13:55

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης,για το ζήτημα των σκουπιδιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, Γιώργου Πινάτση:

«Πρέπει να σταθούμε σε κάποια θέμματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και κάποια χρόνια για να καταλάβουμε τι σύμφεροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, και τα στηρίγματά τους σε Δήμους και Περιφέρεια.
Οδήγησαν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεθοδευμένο αδιέξοδο, για να αναγκάσουν τα λαϊκά στρώμματα της Πελοποννήσου να αποδεχθούν τέτοιες εγκληματικές επιλογές.Αυτές που θα πρέπει να διαλέξουμε.
Από το 2000 έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλές φορές τα μοντέλα δαιχείρισης. Συνέχεια φτιάχνονται καινούριοι φορείς διαχείρισης που πότε ο ένας και πότε ο άλλος παίρνουν το πάνω χέρι. Αυτές οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν με διαφορετικές λύσεις, φιλικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλόν .
Και οι ΧΑΔΑ παλιά, και ο φορέας Διαχείρισης Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) και τα Τοπικά Σχέδια διαχείρισης οξύνουν  τα αδιέξοδα και προετοιμάζουν τη νομοθετική θωράκιση των συμφωνιών που θα καταλλήξει στους μεγαλοεργολάβους με συμβάσεις ΣΔΙΤ.
Η ενδιάμεση και προσωρινή διαχείριση όπως παρουσιάστηκε το 2015 απο τη Προγραμματική Σύμαβση μεταξύ του Δήμου Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων  αλλά και η δυνατότητα να κάνει δική του διαχείριση ο Δήμους Άργους  - Μυκηνών όπως προκύπτει σήμερα με τα νέα στοιχεία έιναι τμήμα του όλου σχεδιασμού ώστε να περάσει η διαχείριση σε ιδιώτες.
Επειδή δημιουργήθηκαν αντιράσεις σε πολύ κόσμο ακόμα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΤΕΡΝΑ μεθοδεύει τρόπους μείωσης της αντίδρασης.
Για να παραπλανήσουν τον κόσμο παρουσιάζει κάποιους ανώδυνους συμβιβασμούς που έκανε με την ανάδοχο εταιρεία όπως η χαλάρωση της εγγυημένης ποσότητας και η μείωση του αρχικού χρόνου εκμετάλλευσης που όμως δυναται να ανανεωθεί σαν υποχωρήσεις σε σχέση με τους αρχικούς όρους δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ.
Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών από την άλλη παριστάνει τον αγωνιστή του πολέμου των συμφερόντων που πασχίζει για το συμφέρον των δημοτών. Διαλαλεί ότι ο τόνος με το δικό του σχέδιο θα στοιχίζει 47€. Εμείς του λέμε ότι το 47€ είναι σαν τα 62€ της ΤΕΡΝΑ που τελικά θα γίνει 150€.
ΓΙΑΤΙ
Α. Πρέπει να κάνει διεθνή διαγωνσιμό οπότε μπορεί τα μονοπώλια να συμφωνήσουν σε ανώτερη τιμή από αυτή θέλει. Τότε τι κάνει αφού η σύμβαση λέει ρητά πως το έργο θα το κατασκευάσει ιδώτης και θα το διαχειριστέι ιδιώτης, τα λένε και οι νομοθεσίες της Ε.Ε. αυτά.
Β. Η ανακύκλωση που θα κάνει από τα Σύμμεικτα Απορρίμματα θα έχει μικρό όφελος γιατί τα υλικά θα διαλέγονται κατεστραμμένα, βρώμικα.
           Γ. Χρονοδιαγράμματα ασαφή.
           Δ .Που θα πηγαίνει το υπόλλειμα.(Θα πληρώνει ΦΠΑ στη ΤΕΡΝΑ);
Ε. Δάνεια που θα χρειαστεί να πάρει αν δεν φθάσει η χρηματοδότηση.
Τέλος εμείς θα λέμε και θα ξαναλέμε στα λαΪκά στρώματα της Πελοποννήσου, της Αργολίδας, πως πρέπει να βγάλουν σωστά συμπεράσματα, και να οργανώσουν των αγώνα τους,
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ:
Τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχέιριση προς όφελος των δημοτών.
Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο Κράτος χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.
Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Βίντεο  https://youtu.be/Q_hHvPa8Tu0

ArgolidaPortal.gr