Δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εξάλειψη της βίας των γυναικών (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εξάλειψη της βίας των γυναικών (φωτο&βίντεο)

Νοέμβριος 29, 2016 - 18:21

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας με αφορμή την 25η Νοεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας» κατά των Γυναικών, διοργάνωσε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα έμφυλης βίας.
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29, στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Τρίπολης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Φάνης Στεφανόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Ντικολάκου.

Η κυρία Νικολάκου μίλησε για την πολύ σοβαρή και στοχευμένη αντίδραση της Περιφέρειας στα φαινόμενα αυτά, και μίλησε για τις δυναμικές κινήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξάλειψη της ενοδοικογεινακής βίας, αλλά και για τη βία την οποία αντιμετώπισε η ίδια στα πρώτα της βήματα στην πολίτικη σκηνή της Πελοποννήσου. 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά πρωτοπόρα πιλοτικά προγράμματα και θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των κέντρων φιλοξενίας αλλά και για ότι θα βοηθήσει στην εξάλειψη της ανισότητας των δύο φύλων.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.

Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:

• Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
• Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που εντάσσονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα  για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της  Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», η ΓΓΙΦ λειτουργεί  Συμβουλευτικά

Κέντρα παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά. 

• Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης. Λειτουργεί από τις 17/12/2012. Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους τομείς: α) ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας, β) νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00 
Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, 221 31, Τρίπολη 
Τ: 2710 241814 / F: 2710 239592 
E:tripoli@isotita.gr

Ακολουθεί βίντεο
 

ArcadiaPortal.gr εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα έμφυλης βίας