Είμαστε υπό κατοχή;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Είμαστε υπό κατοχή;

Δεκέμβριος 15, 2016 - 14:35

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για το «κοινωνικό μέρισμα», τον «μποναμά», τα «ψίχουλα» ή το «προεκλογικό κόλπο» κατ' άλλους προκάλεσαν το αίσθημα των «δίκαιων» δανειστών μας και κυρίως των Γερμανών, οι οποίοι ηγεμονεύουν την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισότητας και των λαών. Ο Σόιμπλε, ο οποίος πριν από έναν μήνα δήλωνε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα αναλογικά είναι υψηλότερες από της Γερμανίας, ο οποίος κάνει συνεχώς λόγο για μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως ζητεί λιγότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις μισθών για τη χώρα μας, δεν περιμέναμε ότι θα χτυπούσε φιλικά τον ώμο του Αλέξη και θα του έλεγε «μπράβο παιδί μου».

Ο Αλέξης, τι περίμενε;

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει με πάνω από μισό δισ. ευρώ, όταν ρωτάει τους δανειστές για ένα και για δύο εκατομμύρια; Όταν δεν της δίνεται το δικαίωμα να προσλάβει εκπαιδευτικούς για τα σχολεία; Όταν για να μπουν νοσηλευτές στα νοσοκομεία πρέπει να πάρει χρήματα από τις καταραμένες τηλεοπτικές άδειες;

Δεν μπορεί, έχει υπογράψει!

Είδε απόειδε ο Αλέξης -ο οποίος ουδόλως προσπαθεί και δεν τον ενδιαφέρει να καταφέρει να διαχωρίσει το «είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να είμαι πρωθυπουργός» από το αξίωμα που έχει αναλάβει ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης- και κατέθεσε αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για ονομαστική ψηφοφορία. Θυμίζει το δημοψήφισμα αυτή η τακτική: Αποφασίστε εσείς και μετά εγώ θα συμφωνήσω, επειδή δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, ή θα αποχωρήσω αλλά κάτι θα τσιμπήσω σε ψήφους και συσπείρωση.

Μια ενδεχόμενη καταψήφιση του «πακέτου ανακούφισης» από την Ελληνική Βουλή, θα είναι ένα πολύ μεγάλο χαστούκι στην Ελληνική Δημοκρατία που θα σημαδέψει και αυτή την κυβέρνηση και τις επόμενες. Τα κόμματα, στην πραγματικότητα, δεν έχουν επιλογή: πρέπει να συμπλεύσουν με την κυβέρνηση. Μια ενδεχόμενη υπαναχώρηση θα είναι ιδιαιτέρως ταπεινωτική όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα.

Αν η κυβέρνηση είχε μάθει κάτι από τη διαπραγμάτευση, θα μπορούσε πολύ εύκολα να δημιουργήσει μια σταθερή εικόνα για την Ελληνική Βουλή και για το ελληνικό κράτος. Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να είχε θέσει προς ψήφιση στη Βουλή τις εξαγγελίες προτού τις ανακοινώσει με το που κατέβηκε από το αεροπλάνο στην επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα. Θα αιφνιδίαζε τους πάντες και θα έλεγε στους έξω, αν έπαιρνε ένα θετικό αποτέλεσμα, «να, το ελληνικό κράτος αποφάσισε, θα τα βάλετε με τη Βουλή;».

Θα τα έβαζαν, το μόνο βέβαιον. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αν το αποτέλεσμα ήταν θετικό, για πρώτη φορά τα κόμματα θα φαίνονταν ενωμένα, ενώ με ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα έτρεχε και τίποτα. Τώρα, αν καταψηφιστούν τα μέτρα, θα φανεί ότι ο Σόιμπλε κυβερνάει τη χώρα και -ακόμα χειρότερα- τα κόμματα που ενδεχομένως τα καταψηφίσουν θα φανεί ότι συμπλέουν μαζί του, ακόμα και αν το κάνουν για την απομείωση του χρέους.

Η Ελληνική Δημοκρατία δοκιμάζεται στο σύνολό της. Αν είμαστε υπό κατοχή, ας φανεί τουλάχιστον ότι είμαστε ενωμένοι.

Γαλανιάδη Εύα