Και οι Γάλλοι το κάνουν, αλλά το πληρώνουν!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Και οι Γάλλοι το κάνουν, αλλά το πληρώνουν!

Δεκέμβριος 20, 2016 - 12:41

Όλοι το κάνουν στην Ευρώπη. Έχει βρωμίσει ο τόπος από διασπάθιση κρατικού χρήματος, από ζημιές στα οικονομικά του κράτους, από χατηράκια σε ημετέρους. Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ καταδικάστηκε για αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων για την πολύκροτη υπόθεση Ταπί.

Πάντως η ζημιά του Γαλλικού Δημοσίου είναι όλη δική του και από την άλλη η Λαγκάρντ θα την γλιτώσει χωρίς ποινή, αφού, όπως γράφουν οι εφημερίδες, το δικαστήριο δεν θα της επιβάλλει τον έναν χρόνο και κάποια χιλιάρικα πρόστιμο για την αμέλειά της.

Η 60χρονη πρώην υπουργός υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν διέπραξε οτιδήποτε παράνομο όταν ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξής του με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. «Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο.

Κοίτα να δεις πώς μπλέκεται το κρατικό χρήμα με τους πολιτικούς στη Γαλλία: Ο Ταπί, επιχειρηματίας, υποστήριξε ότι η γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais τον ενθάρρυνε να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στη γνωστή εταιρία αθλητικών ειδών «Adidas», για ποσό μικρότερο από ό,τι άξιζε. Το γαλλικό κράτος είχε αρχικά απορρίψει τους ισχυρισμούς Ταπί και το αίτημα του για αποζημίωση, όμως άλλαξε στάση όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί την προεδρία, συμφωνώντας να πάει το θέμα σε διακανονισμό. 

Όμως, πολλοί υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη ως επιβράβευση προς τον Ταπί, επειδή ο γνωστός Σοσιαλιστής επιχειρηματίας στήριξε ένθερμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί.

Έτσι, 403 εκατ. ευρώ έδωσε αποζημίωση στο πλαίσιο της διαιτησίας το γαλλικό Δημόσιο. Τελικά, όμως, η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης με γαλλικό δικαστήριο να ακυρώνει τη διαιτησία και να δίνει εντολή στον επιχειρηματία να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από το γαλλικό Δημόσιο.

Πάντως, μην νομίζετε ότι η Λαγκάρντ θα κουνηθεί από τη θέση της. Το ΔΝΤ πέρυσι τον Φεβρουάριο, και ενώ η υπόθεση ήταν στο φόρτε της, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Είδατε, λοιπόν; Συμβαίνουν και στη Γαλλία τα καλά τα δικά μας. Μόνο που εκεί τραβάνε και κανέναν πρώην υπουργό στη Δικαιοσύνη. Εδώ προχθές ο Άδωνις υποστήριζε ότι η ΝΔ δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει τα 200 εκατ. δανεικά και αγύριστα!