Οι Φύλακες Μουσείων του ΔΙΕΚ Άργους επισκέπτονται Μουσεία!!!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι Φύλακες Μουσείων του ΔΙΕΚ Άργους επισκέπτονται Μουσεία!!!

Δεκέμβριος 23, 2016 - 23:41

 Στο πλαίσιο της ενεργητικής μάθησης, η διδασκαλία δεν σταματά στις αίθουσες.

Στις 22/12/2016 το ΔΙΕΚ Άργους, με τις ειδικότητες «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και «Θρησκευτικός Τουρισμός» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας Τέχνης σε δύο μουσεία των Αθηνών όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις. Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδεύτριά μας κ.Αγγελική Μάρκου,ιστορικό αρχαιολόγο, η οποία ανέλαβε τη συνοδεία και την ξενάγηση των εκπαιδευομένων μας.

Πρώτος σταθμός το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το ενδιαφέρον των σπουδαστών κέρδισε η περιοδική έκθεση του Μουσείου, «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία», με έργα τέχνης που προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας που δίνουν στο κοινό μια ιδέα για τον τρόπο ζωής στη ρωσική Αυλή από τα τέλη του 17ου μέχρι τις αρχές του 20ου αι. Οι σπουδαστές είχαν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, όπου εκτίθενται περισσότερα από 25000 αντικείμενα, θαυμάσια δείγματα τέχνης από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια έως τη νεότερη εποχή. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον αρχαιολόγο Πάνο Βοσνίδη, υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΒΧΜ, ο οποίος συζήτησε εκτενώς με τους σπουδαστές για τον ρόλο του φύλακα αρχαιοτήτων.

Δεύτερος σταθμός της εκπαιδευτικής εκδρομής το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την περιοδική έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 χρόνια πριν». Οι σπουδαστές γοητεύτηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση προσπαθεί να εξηγήσει τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Θετικές εντυπώσεις δημιούργησε και η έκθεση στον 4ο όροφο του Μουσείου «Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα» όπου μέσα από αρχαία αντικείμενα αλλά και ταινίες μικρού μήκους, ο επισκέπτης μεταφέρεται στον κόσμο της αρχαιότητας. Όπως αναφέρει το Μουσείο πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, που ξεκινά από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες απλών γυναικών και ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες των ανθρώπων, και καταλήγει στο βασίλειο του κάτω κόσμου.

                                                                            Η  Διευθύντρια                                       

                                                                       Νικολέττα  Ματσιμάνη