Επτά νεκροί στην Ελλάδα από γρίπη σε μία εβδομάδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επτά νεκροί στην Ελλάδα από γρίπη σε μία εβδομάδα

Ιανουάριος 12, 2017 - 21:22

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα από 1 έως 8 Ιανουαρίου λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη Α(Η3Ν2). Συνολικά, οκτώ είναι τα θύματα της γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι ιοί της νόσου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν την αύξηση της θνητότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Παράλληλα με την εκτίναξη των θανατηφόρων περιστατικών της γρίπης καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στα βαριά περιστατικά τα οποία χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – στις τόσο δυσεύρετες ΜΕΘ όπως έχει γράψει το protothema.gr όπου η λίστα αναμονής αριθμεί σε ημερήσια βάση 50 με 70 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 20 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα και του έτους. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 39 σοβαρά   κρούσματα   εργαστηριακά   επιβεβαιωμένης   γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται όμως και στην κυκλοφορία της γρίπης στην κοινότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζουν έντονη και ανοδική τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2), και συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ως το βασικό μέτρο προφύλαξης ιδίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι κ.ά.