Εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο

Ιανουάριος 27, 2012 - 14:39

Πανηγυρικά θα  εορταστεί και φέτος  η μνήμη του Αγίου Αναστάσιου πολιούχου Ναυπλίου παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό που θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης 31.01.2012 θα χοροστατήσει  ο Μητροπολίτης  Αργολίδας κ.κ. Ιάκωβος  παρουσία και άλλων Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών.
Να σημειωθεί, πως ο Αρχιερατικός Εσπερινός θα γίνει στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό  του Αγίου Αναστασίου, ενώ ανήμερα της εορτής η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα γίνει στον παλαιό ναό της Παναγίας όπου βρίσκεται και το σημείο που μαρτύρησε ο Άγιος.
 
Βιογραφία
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς όμως της κοπέλας έκαναν διάφορα σατανικά μάγια στον Αναστάσιο, για να τον εκδικηθούν με αποτέλεσμα ο Αναστάσιος να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Δηλαδή τον κατέσφαξαν με μαχαίρια. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη αυτή προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.