Λευκός καπνός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λευκός καπνός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου (φωτο&βίντεο)

Ιανουάριος 19, 2017 - 19:51

Χλιαρή και... «ανακυκλωτική» ήταν η πρώτη συνεδρίαση του 2017 για την Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου με θέμα την πολυαναμενόμενη «Γνωμοδότηση επί της μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου».  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, περίπου 60 ομιλητές τοποθετήθηκαν λέγοντας ακριβώς τα ίδια που είχαν πει και νωρίτερα σε κάθε συνάντηση και συνεδρίαση των αρμόδιων φορέων με θέμα τα απορρίμματα.

Έτσι, υπήρξε μια «ανακύκλωση» των λεγομένων και των τοποθετήσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από πολλές ευχές για να βγει η Πελοπόννησος από τον κυκεώνα των απορριμμάτων.

Κατά την τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης αρχικά μίλησε για την καθυστέρηση που υπάρχει σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιρρίπτοντας για ακόμα μια φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία κωλυσιεργεί. Ανέφερε ότι αυτό είναι επικίνδυνο και υπογράμμισε ότι αν το ΠεΣυ δεν είχε εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ έως το τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα θα ήταν σήμερα σε πλήρη αιρεσιμότητα.

Σημειωτέον ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους γνωστοποίησαν την απουσία τους από την Επιτροπή Διαβούλευσης.

Έπειτα τον λόγο έλαβε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου η οποία εισηγήθηκε το θέμα. Όπως ανέφερε, «το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου αποτελεί σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των παραγομένων στην Περιφέρεια αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4042/2012, προσδιορίζει δε τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ, και υποδεικνύει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα: την πρόληψη παραγωγής, την προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, κάθε άλλου είδους ανάκτηση όπως ανάκτηση ενέργειας, και την ασφαλή τελική διάθεση των αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Το

Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το Σχέδιο Πρόληψης για τη Δημιουργία Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το ΠΕΣΔΑ αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής στα θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πέραν της υποχρέωσης για εξειδίκευση των στόχων που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, περιγράφονται τα σημεία κλειδιά από τα οποία εξάγονται και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχεδίου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η κυρία Νικολάκου μίλησε για όλα όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και για τις κινήσεις που έκανε η περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια ως την ολοκλήρωση του έργου, αναφερόμενη στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης τον λόγο έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης. 

Ο κ. Γρυπιώτης πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μίλησε για τη χωροθέτηση η οποία δημιουργεί προβλήματα επειδή κανείς δεν θέλει τα απορρίμματα στην πόρτα του. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα φέρει θέσεις εργασίας τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες τις χρειάζονται, επεσήμανε.

Νομίζω ότι είναι καλό που βρισκόμαστε όλοι μαζί και συζητούμε για αυτό το θέμα, εύχομαι στο τέλος να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η ουσιαστική προσπάθεια των τόσων ετών.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο κ. Καμπόσος, πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Άργους - Μυκηνών: «Στόχος όλων είναι να καθαρίσει η περιφέρεια από τα σκουπίδια. Αυτοί που θα αναλάβουν τη διαχείριση των Δήμων το υλικό που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν θα το πάνε στην κεντρική διαχείριση. «Υπάρχουν και κάποιες κουτοπονηριές, ότι τάχα κάνουν διαχείριση και αυτό μας προσβάλλει», είπε, αφήνοντας αιχμές για την παράνομη μεταφορά απορριμμάτων μεταξύ των Νομών της Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική διαχείριση αλλά και οι Δήμοι που επιθυμούν, να κάνουν μόνοι τους τοπική διαχείριση. 

Ο ΠΕΣΔΑ θέλουμε να είναι εναρμονισμένος με την απόφαση που έχει λάβει ο ΦΟΔΣΑ.

Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τον κεντρικό σχεδιασμό. Αν γίνει κεντρική διαχείριση, τα τέλη στον Δήμο Τρίπολης θα αυξηθούν κατά 400%.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Παπαδόπουλος Δήμαρχος Μεγαλόπολης, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης πέφτει και στους δημάρχους. «Προσδοκώ να φτάσουμε έστω και τώρα σε κάποιες κοινές συμφωνίες  ξεκινώντας αποδεχόμενοι ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι της Πελοποννήσου τις ίδιες προτεραιότητες σχετικά με τα κόστη ή με τον επιμερισμό της Κεντρικής Διαχείρισης.
 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας ξεκαθάρισε ότι μόνη λύση που υπάρχει είναι η Κεντρική Διαχείριση, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και χρόνια κάνει διαχείριση και έχει εξασφαλίσει το 60% της ανακύκλωσης στην Πελοπόννησο. Υπογράμμισε δε, ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την οριστική διαχείριση. 

Πρέπει να υπάρχει  μια τριμερής συμφωνία και να δώσουν τα χέρια η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αυτοκριτικής, δέχεται ότι η μεταβατική διαχείριση δεν προχώρησε επειδή κοστίζει. Άλλο πράγμα η αύξηση των τελών και άλλο η μη διαχείριση, υπογράμμισε.

 Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι όροι της επιλογής μας αλλά και περιβαλλοντικοί.
 

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης συζητεί για τον ΠΕΣΔΑ και όχι για τον τρόπο και το μέσο της διαχείρισης. «Εμείς ως Περιφέρεια είχαμε ως δρόμο τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ, δεν είχαμε μεταφυσικό τρόπο να σκεφτούμε. Έτσι και οι Δήμοι έχουν συνέχεια, οι δήμαρχοι πρέπει να σκεφτούν ότι υπάρχει συνέχεια των αποφάσεων που είχαν λάβει οι δημοτικές αρχές πριν από αυτούς».

Οι δήμαρχοι μετείχαν στην απόφαση τη δική μας. Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ που θα ψηφίσουμε, θα λειτουργήσει θετικά και δημιουργεί μια ολοκλήρωση.

Ο κ. Λυσίκατος, δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, είπε: «Είμαι πεπεισμένος και πιστεύω ότι το σχέδιο της Περιφέρειας είναι σωστό και το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να σταθεί. Η αποκεντρωμένη διαχείριση θα αποτύχει. Να σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να πει τι αντιστοιχεί στον κάθε Δήμο για τα απορρίμματα. Πάνω στο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν Δήμοι, όπως το Λεωνίδιο, που απέχουν μιάμιση ώρα από το κέντρο ενός Νομού, έτσι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρήματα αυτά για τη μεταφορά.

Οι πολίτες του Δήμου μου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα ήθελα να σκεφτείτε κάποια επιχορήγηση για αυτούς τους Δήμους, έτσι ώστε να μειώνεται το κόστος». Κλείνοντας, ανέφερε ότι θα ψηφίσει την εισήγηση.

Λίγο μετά τις 17:00 ψηφίστηκε από την πλειοψηφία η εισήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και ενώσεων και πολίτες.

Έφη Καστραντά

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αναφέρει

Καθολικά σχεδόν υπέρ της εισήγησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου γνωμοδότησε η Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και ενώσεων και πολίτες.

Σύμφωνα με την απόφαση η Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε θετικά:

Για την έγκριση της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, όπως έχει διατυπωθεί στο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, προκρίνοντας τη λύση 1β ως ρεαλιστική, άμεση στην εφαρμογή της, οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον.
Τα συμπληρωματικά στοιχεία που απεστάλησαν από τους Δήμους και το ΦΟΔΣΑ τελούν υπό διαβούλευση σε σχέση με την αποκεντρωμένη διαχείριση έχουν ουσιαστικά αξιολογηθεί στο πλαίσιο της λύσης 2 του ΠΕΣΔΑ και δεν προκρίνονται.
Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στη σημερινή διαβούλευση να αξιοποιηθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη διαμόρφωση της τελικής απόφασής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμαρχοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν ένθερμα υπέρ της λύσης της Περιφέρειας και ζήτησαν να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση, ώστε να υπογραφεί το συντομότερο η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και να υλοποιηθεί το έργο. 

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων και όσων παρακολούθησαν την πολύωρη διαδικασία διαβούλευσης ήταν ότι από εδώ και στο εξής είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μαζί απαιτούν την ολοκλήρωση του έργου ΣΔΙΤ για να λυθεί επιτέλους με τον οικονομικότερο και περιβαλλοντικά φιλικότερο τρόπο το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο. www.arcadiaportal.gr

Aκολουθεί βίντεο

ΑrcadiaPortal.gr Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου