Εορτασμός της 195ης Επετείου της Α' Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων παρουσία του Κ. Μητσοτάκη (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εορτασμός της 195ης Επετείου της Α' Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων παρουσία του Κ. Μητσοτάκη (φωτο&βίντεο)

Ιανουάριος 22, 2017 - 20:44

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο, που διοργάνωσαν από κοινού η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος Επιδαύρου.

Στη σημερινή δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, μετά την επίσημη δοξολογία στον ναό της Ευαγγελίστριας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της αναθηματικής στήλης στην πλατεία Α΄ Εθνοσυνέλευσης.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση.

Ο κ. Κρεμαστινός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου για τη θεμελίωση της ιδέας ενός συγκροτημένου, δημοκρατικού και ευνομούμενου κράτους, το οποίο προστατεύει το ελληνικό έθνος και του επιτρέπει να επιβιώσει και να ευημερήσει. Τόνισε δε ότι αποτέλεσε ένα συμβόλαιο συνύπαρξης των Ελλήνων αλλά και των ξένων εντός της επικράτειας, που βασίζεται στις αρχές της ισονομίας, της ανεξιθρησκίας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών, το οποίο δημιουργεί και σέβεται πολιτικά και ατομικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στη διάκριση των εξουσιών στη σύγχρονη εποχή, ο κ. Κρεμαστινός επισήμανε: «Στο Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου δεν συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς η 4η εξουσία, η οποία προέκυψε αργότερα ως τέτοια και ελέγχει δημόσια τη λειτουργία των τριών άλλων εξουσιών. Όμως η 4η εξουσία, δηλαδή η εξουσία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης, τείνει να καταστεί σήμερα η ισχυρότερη εξουσία καθώς, μέσω αυτής, οργανωμένα συμφέροντα προσπαθούν να υποτάξουν τις 3 βασικές εξουσίες: τη βουλευτική, την εκτελεστική και τη δικαστική. Είναι ένας κίνδυνος τον οποίο διατρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτόν τον κίνδυνο καλούνται να αποτρέψουν οι Έλληνες, στηρίζοντας τις τρεις πραγματικές εξουσίες

Η κυρία Αγγελική Καραπάνου, στέλεχος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, εκφώνησε την κεντρική ομιλία με θέμα «Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: Η πρώτη Δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας».

Στην ομιλία της η κ. Καραπάνου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Σύνταγμα του 1822 δεν αποτελούσε πιστή αντιγραφή κάποιου ξένου προτύπου και απηχεί με ευκρίνεια τις ιδεολογικές επιρροές των συντακτών του.  Διατυπωμένο με βάση κυρίως τα ψηφισθέντα γαλλικά συντάγματα του 1793 και 1795 αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και εδράζεται στις κατακτημένες πλέον στη Δύση αξίες που επιβάλλουν την προσήλωση του νέου κράτους στις φιλελεύθερες αρχές και την υιοθέτηση προοδευτικών πρακτικών. Οι επιταγές του Συντάγματος, κυρίως στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων, αποτελούν έτσι κεκτημένο ιστορικής σημασίας και καταδεικνύουν τον σαφή δημοκρατικό προσανατολισμό των επαναστατημένων. Το ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς αναμφίβολα διαγράφει και ο πρωτοποριακός για τις επικρατούσες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες αβασίλευτος χαρακτήρας του πολιτεύματος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης και οι βουλευτές Αργολίδος κ.κ.: Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Ανδριανός (Ν.Δ.), Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο Δήμαρχος  Επιδαύρου κ. Κώστας Γκάτζιος .

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων στον χώρο του ανακαινισμένου μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Επιδαύρου, που βρίσκεται στην πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης.

Η έκθεση στοχεύει στην υπενθύμιση σημαντικών ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και στη συνειδητοποίηση της συνέχειας και της αλληλουχίας των συνταγματικών διεκδικήσεων καθ’ όλη τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Περιλαμβάνει αναπαραγωγές εγγράφων, εκδόσεων και έργων τέχνης, σχεδιαγράμματα και χάρτες, που προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Άρειο Πάγο, καθώς και από ερευνητές και συλλέκτες της περιοχής. (φωτογραφίες eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

ArgolidaPortal.gr Νέα Επίδαυρος-195η Επέτειος της Α' Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων- Κυρ. Μητσοτάκη