Γόντικας:Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γόντικας:Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική

Ιανουάριος 26, 2017 - 12:40

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2016:

Συνεχίστηκε και το 2016 η σφοδρή επίθεση που δέχεται ο λαός μας διαδοχικά, από τις αστικές κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Στήνεται μάλιστα ένα καλά μελετημένο και ευρύτατο δίκτυο, αποπροσανατολισμού και καθυπόταξής του.

Στόχος, να παραιτηθεί ο λαός από τις ανάγκες και τις αγωνίες του, να προσαρμόσει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών του, στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων. Στόχος να αποδεχθεί ο λαός μας ως μονόδρομο τη φτώχεια και την ανέχεια, τη φοροληστεία, την παραίτηση από δικαιώματα και ό,τι κατακτήσεις έχουν μείνει.

Σ’ αυτούς τους κεντρικούς στόχους του κεφαλαίου είσαστε με συνέπεια στοχοπροσυλωμένοι, άσχετα με το ποια κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης. Είσαστε γερός στυλοβάτης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στηρίζατε και στηρίζετε τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση, που ξεδιπλώθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, παίζατε και παίζετε σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της αντιλαϊκής επίθεσης.

Συνεισφέρατε στη δημοσιονομική πειθαρχία, στη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Μερικά παραδείγματα:

Στηρίξατε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την ομπρέλα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Υπογράψατε προγραμματικές συμβάσεις με την Πελοπόννησο ΑΕ εκατομμυρίων ευρώ, για την τεχνική στήριξη της Διεύθυνσης τεχνικών έργων, άλλα τόσα για την οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών την καταγραφή των ακινήτων της Περιφέρειας και την προετοιμασία για το ξεπούλημα τους. Καραμπινάτες ιδιωτικοποιήσεις.

Διεκδικήσατε και πήρατε τη δακοκτονία, τη μεταφορά των μαθητών, την καταπολέμηση των κουνουπιών, αποδεχθήκατε την περικοπή των πόρων στο 1/3 και είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα. Για το 1/3 της ελαιοπαραγωγής ήταν ανύπαρκτη η δακοκτονία, και για το υπόλοιπο ελλιπέστατη, με αποτέλεσμα να χαθεί εισόδημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς στην Πελοπόννησο.

Μέσιασε η σχολική χρονιά και 30 δρομολόγια στη Μεσσηνία είναι ακόμα άγονα, ενώ στην Αργολίδα είχαμε τις γνωστές απάτες, για τις οποίες σας παρακάλαγε ο ανάδοχος να τις κλείσετε με ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ, που σπεύσατε όλοι μαζί να του ικανοποιήσετε το αίτημα.

Είναι άθλιες οι συνθήκες μεταφοράς των μαθητών ειδικά στα ορεινά και απομεμακρυσμένα χωριά και είσαστε ένοχοι γι αυτό.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές  ανάγκες δεν είναι ούτε στις ‘’επιλέξιμες δαπάνες’’ Κυβέρνησης - ΕΕ – Περιφέρειας ούτε ατμομηχανή της ‘’επικείμενης ανάπτυξης’’.

Το σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων – ΕΣΠΑ (2014 - 2020) αφορά σε έργα και δράσεις που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου δηλαδή αύξηση και εγγύηση της κερδοφορίας του, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα.

Συμπεράσματα που προκύπτουν αβίαστα και για το ΕΣΠΑ 2007-2013, που τόσο υπερηφανεύεστε. Αρνείστε όμως να φέρετε το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Οικονομική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί θα αποδεδειχθεί ότι είστε και κακοί διαχειριστές. Εκτός από τις καραμπινάτες και γνωστές παρανομίες στο Λιμάνι του Άστρους, θα πρέπει να απολογηθείτε για τις δεκάδες απεντάξεις έργων, για τις Δημοσιονομικές διορθώσεις εκατομμυρίων ευρώ που σας καταλογίζει το πόρισμα έλεγχου της ΕΔΕΛ, για τη συμπληρωματική Σύμβαση 700.000 ευρώ στο αμαρτωλό έργο Σκούρα – Πυρί, λες και δεν έφταναν τα 11.600.000 ευρώ που φεσώσατε το λαό, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί οι αμαρτίες με την πρώτη εργολαβία ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Και ας εκκρεμούν διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τις Τράπεζες προς την Περιφέρεια.    

Απουσιάζουν σχεδιασμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής προστασίας, κοινωνικών υποδομών υγείας, πρόνοιας, σχολικής στέγης, αθλητισμού, πολιτισμού κ.α.

Λαϊκά προβλήματα έρχονται και επανέρχονται συνέχεια με τραγικό τρόπο. Χάνονται ζωές και περιουσίες από πλημμυρικά φαινόμενα, πρόπερσι στην Αργολίδα, πέρυσι σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία και σεις είστε θεατές και μιλάτε για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, κι εσείς λέτε «θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ίδια μέσα». Δεν διεκδικείτε και δεν δίνετε αποζημιώσεις στους πληγέντες. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για ρουσφετολογικές προσλήψεις, αλλά στήνετε ένα ευρύ μηχανισμό εξαγοράς συνειδήσεων για εργασίες με το μπλοκάκι κύρια μέσω της Πελοπόννησο ΑΕ και των άλλων αναπτυξιακών εταιρειών που έχετε συγκροτήσει.

Η κρατική χρηματοδότηση βαίνει συνεχώς μειούμενη κι εσείς είναι σα να λέτε κόψτε κι άλλα.

Η μείωση της κρατικής  χρηματοδότησης είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων που όλοι μαζί διεκδικούσατε και διεκδικείτε, έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι μια ακόμα ’’συνεισφορά’’ του λαού μας στα ματωμένα πλεονάσματα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να που εδράζεται και η συνεχής προσπάθεια για αναμόρφωση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, να περάσουμε όπως λέτε από την ‘’περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση’’.

Να γιατί αναλαμβάνετε ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, δράτε ‘’ελκυστικά για την προσέλευση επενδύσεων’’.

Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση της κρατικής, περιφερειακής και τοπικής Διοίκησης συνδέεται με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και οξύτατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Αλλαγές που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού.

Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου διαπερνά ένα προς ένα και όλους μαζί τους φορείς του κράτους, όπως είναι και η περιφέρεια, και τους προϋπολογισμούς τους. Αυτά συζητάγατε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση τον περασμένο Νοέμβρη στο Ναύπλιο.

Αυτό είναι το πλαίσιο που φέρνει την όλο και μεγαλύτερη αποδυνάμωση και αποσύνδεση της χρηματοδότησης των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης από το κράτος, την παρά πέρα προσαρμογή του ρόλου της, όσον αφορά την χειραγώγηση των λαϊκών αναγκών και εδώ έχετε σπουδάσει, είσαστε πρωτοπόροι.

Προωθείται τη διασύνδεση της λειτουργίας της Περιφέρειας με τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους όπως στα απορρίμματα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό για υψηλά βαλάντια, στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές και τα δίκτυα.

Γνωματεύσατε θετικά για ΑΠΕ χιλιάδων MW για να πάρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις από ζεστό χρήμα οι ανεμογεννητριάδες.

Διευκολύνατε και ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου με τα αιολικά στη Μάνη.

Να γιατί αρνείστε να φέρετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση τα αποτελέσματα της πολιτική σας στην Ενέργεια.

Γιατί δεν πεθαίνουν μόνο στη Λάρισα και στη Θράκη νεολαίοι και γέροντες από τις αναθυμιάσεις που φέρνει η ενεργειακή φτώχια που υπηρετείτε.

Πεθαίνουν και στο Βελημάχι της Γορτυνίας, όταν βλέπουν στο φως της δημοσιότητας δεκάδες αποφάσεις επιχορήγησης με ζεστό χρήμα των καπιταλιστών που στήνουν τα αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα σε όλη την Πελοπόννησο.

Αρνείστε να φέρετε για συζήτηση στο ΠεΣυ συνολικά τα του τουρισμού.   

Γιατί πρέπει να δώσετε λογαριασμό για το που πήγαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ της Μυθικής Πελοποννήσου, το 1 εκατομμύριο ευρώ για τους Βρετανούς εκπροσώπους των toyrs opereitors, τα 10 κάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή, όταν με τα δικά σας στοιχεία 7 στους 10 Έλληνες δεν πάνε διακοπές - ξεκούρασης και αναψυχή γιατί δεν μπορούν, την ώρα που τα τριήμερα απόδρασης από τα αστικά κέντρα, έχουν αντικατασταθεί από αυθημερόν εξορμήσεις ή μια διανυκτέρευση στην καλύτερη των περιπτώσεων.           

Είσαστε περήφανοι για τα 174 εκατομμύρια ευρώ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων που θα πάρουν οι καπιταλιστές με τη σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων κυβερνήσεων και με άλλα 103 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρουν για την προσωρινή και μεταβατική τοπική διαχείριση, μπόνους και αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης με την ανάδοχη εταιρεία.

Είναι αυτά τα προαποφασισμένα για τα οποία διαβουλευόσασταν όλοι μαζί δεξιοί κι αριστεροί, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, διαφωνούντες και ομονοούντες, οικολόγοι και οικολογούντες στην προχθεσινή φαρσοκωμωδία συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Πέντε Υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τέσσερις υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ – Οικολόγων μαζί με την Περιφέρεια και τους Δήμους βάζετε την υπογραφή σας για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, για νέα φοροληστεία την λαϊκών στρωμάτων μέσα από υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Η αντίληψη του ΚΚΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

Με αυτή τη γραμμή στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτή την θέση που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χεριά και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της.

Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Υπηρεσιών σε μια σειρά τομείς όπως σε απορρίμματα  κλπ.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη - λειτουργία στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές – σεισμούς - άλλες καταστροφές - από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.