“Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ (Ύμνος εις τον Έρωτα)” έρχεται στο Άργος!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

“Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ (Ύμνος εις τον Έρωτα)” έρχεται στο Άργος!

Φεβρουάριος 07, 2017 - 13:32

Το Σάββατο 4 Μαρτίου και ώρα 21:00, η βραβευμένη από την Unesco παράσταση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάριου Ιορδάνου έρχεται στο Άργος, στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”. Το αριστουργηματικό ποίημα “Ο Κρητικός” του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν. Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Λόφο του Στράνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων.

Μετά το Άργος, στις 18 Μαρτίου η παράσταση θα ανέβει στο Great Hall στο Λονδίνο, με αφορμή τα 160 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Διονύσιου Σολωμού.

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό συνδυάζοντας επί σκηνής θέατρο, ποίηση, χορό, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις. Το ποίημα “Ο Κρητικός” συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος.

Μέσα από τον “Κρητικό”, ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

Υπόθεση: Μετά την Κρητική Επανάσταση, όσοι επιβίωσαν, επιβιβάστηκαν σε πλοία για να σωθούν. Τα πλοία όμως πυρπολήθηκαν και οι περισσότεροι χάθηκαν στη θάλασσα. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

Σκηνοθεσία/ Μουσική σύνθεση & Μουσική διασκευή: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ώρα: 21:00

Είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο (ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ, Άνω των 65, Φοιτητές)/Προπώληση: 10 ευρώ

Σύλλογοι (οργανωμένα γκρουπ): 8 ευρώ

Προπώληση: Καφετέρια “Εν Λευκώ”, Βιβλιοπωλείο Δουλτσίνου