Το τάμα του Έθνους και το «μάζεμα» του Μητσοτάκη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το τάμα του Έθνους και το «μάζεμα» του Μητσοτάκη

Φεβρουάριος 21, 2017 - 13:58

Απορίας άξιον: Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης για ένα από τα επτά σκάνδαλα της χούντας και να κάνει επερώτηση στους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα την ανέγερση ενός ναού μεγάλων διαστάσεων αφιερωμένου στον Χριστό. Το «τάμα του Έθνους», παντιέρα του Γιώργου Παπαδόπουλου το 1968, επανέφεραν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης. Αίτημα, η ανέγερση ναού φαραωνικών διαστάσεων στην Αθήνα.

«Η εκπλήρωση του τάματος του Έθνους και των Ηρώων του Εθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας». Οι κατάλληλες θέσεις είναι πολλές: «Το Πεδίον του Άρεως, τα ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, το Αττικό Άλσος».

Το απόσπασμα προέρχεται από επερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές: Οι Σ. Αναστασιάδης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Βλάσης, Γ. Γιακουμάτος, Στ. Γιαννάκης, Θ. Δαβάκης, Θ. Καράογλου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Κατσαφάδος, Δ. Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Β. Μπασιάκος, Χρ. Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη, Κ. Σκρέκας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Οι βουλευτές ζητούσαν με την επερώτηση να πληροφορηθούν εάν είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης «η εκπλήρωση της ηθικής αυτής υποχρέωσης της Πολιτείας» και αν διασώζονται έγγραφα της διοικητικής προεργασίας και των αποφάσεων που αφορούν την υπόθεση από το 1834 έως σήμερα.

ΤΟ ΤΑΜΑ

Το Arcadia Portal έχει αναφερθεί στα σκάνδαλα της επταετίας (δείτε ΕΔΩ). Τι ήταν, λοιπόν, το τάμα και η «ηθική υποχρέωση της Πολιτείας» που αναφέρουν οι βουλευτές στην επερώτησή τους; Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 1968, ο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι κατέφθασε η ώρα να εκπληρώσει η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» μια υπόσχεση, την οποία είχε δώσει προς τον Θεό η ...Δ΄ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Άργος το 1829: Την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού του Σωτήρος. Ως τόπος ορίστηκαν τα Τουρκοβούνια. Για την εκπλήρωση του τάματος της Δ' Εθνοσυνέλευσης στήθηκε ειδικό ταμείο όπου κατέθεταν τις δωρεές τους πολλοί και διάφοροι, επίσημοι ή όχι.

Μυστήριο κάλυπτε τα του «Τάματος», μέχρι τον Ιανουάριο του '74. Στο «Ταμείο» είχαν εισρεύσει 453,3 εκατομμύρια δρχ., εκ των οποίων είχαν εξαφανιστεί τα 406 εκατομμύρια! Όλα αυτά δαπανήθηκαν – υποτίθεται- για απαλλοτριώσεις, «προπαρασκευαστικά έργα», «μελέτες», εργασίες «διοικήσεως και λειτουργίας»...

Από τη συνολική «αποταμίευση» των 453,3 εκατομμυρίων, τα 230 ήταν δάνεια. Τα 180 προήλθαν από εισφορές και δωρεές, τμήμα των οποίων κάλυψαν φορείς του Δημοσίου – π.χ. η Αγροτική Τράπεζα έδωσε 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 43,3 εκατομμύρια ήταν «επιχορήγηση» από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η επερώτηση κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, γρήγορα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας όπως ήταν αναμενόμενο πλήθος ειρωνικών σχολίων. «Η ΝΔ στον δρόμο που χάραξε η Χρυσή Αυγή με ανάλογη ερώτηση προ τετραετίας», «ωραιότατη αφορμή διαγραφής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ήταν μερικά από αυτά. «Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» ήταν και η έκφραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, όταν ερωτήθηκε για το θέμα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι αταίριαστοι». «Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έκανα εγώ», σχολίασε με αμηχανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτρεξε άρον-άρον να μαζέψει τους βουλευτές του, ανάμεσά τους και τον Κώστα Βλάση, οι οποίοι επανέφεραν ένα ζήτημα άκαιρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να φέρει μια αύρα εκσυγχρονισμού στο κόμμα του και κάποιοι βουλευτές του νομίζουν ακόμα ότι το σύνθημα «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» αρκεί για να τους φέρει στην κορυφή. Φευ, οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ μεγαλύτερες: έχουμε αρκετούς δασκάλους; έχουμε επάρκεια στα νοσοκομεία μας; έχουμε κοινωνική πολιτική; οι ηθικές υποχρεώσεις της Πολιτείας είναι πολλές, και μάλιστα εκτός εισαγωγικών, και ο κόσμος περιμένει από την αντιπολίτευση να τις αναδεικνύει.

Το βέβαιον είναι ότι έχουμε αρκετές εκκλησίες.

Βέβαιον είναι, επίσης, ότι είναι αναγκαία έστω μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο προτού υποβληθεί επερώτηση στη Βουλή...